Offentlig styring

Oslo kommune med uakseptabel OL-propaganda

Oslo kommune med uakseptabel OL-propaganda

Når Oslo bystyre har bedt om folkets råd gjennom en folkeavstemning er det selvsagt helt uakseptabelt at Oslo kommune, ved den midlertidige OL-etaten, kaster seg inn som en ren propaganda-organisasjon for et av standpunktene.

Jeg er enig med professor i offentlig rett, Eivind Smith, når han sier: "Dette er fullstendig utillatelig av en kommunal etat, og særlig fordi det gjøres i forbindelse med en folkeavstemming." Etaten har produsert en video. Her vises norsk vinternatur, langrennsløpere i marka, tilbakeblikk til OL i 1952 og -94, og tekstplakater som «et lite land», «en vinteridrettsnasjon» og «stolte tradisjoner». Så dukker det opp grafikk over planlagte utbygginger og arenaer, før videoen avsluttes med en tårevåt Petter Northug med gullmedalje rundt halsen, tekstplakater som «folkefest», «byutvikling» og «miljøsatsing», og en oppfordring om å delta i folkeavstemmingen.

Om etatens OL-video sier Smith: "Det går ikke an å se videoen som annet en ren propaganda til fordel for en OL-søknad. Jeg kan ikke huske et eneste ord som ikke var positivt ladet, og videoen legger ikke til rette for at folk skal bli oppmerksomme på motforestillinger. Med dette går OL-etaten direkte inn i en valgkamp, på vegne av kommunen og ved bruk av våre felles midler. Det er på ingen måte greit."

Jeg har samme erfaring med etatens Facebook-side. Der har de lagt ut innlegg fra en hopetall av personer som argumenter for et Ja til OL. Det er også lagt opp en håndfull oppslag med Nei-bidrag, men hver gang de gjør det må etaten plutselig balansere det med et Ja-innlegg. Jeg spurte dem om å lenke opp et innlegg jeg hadde her på bloggen, og da måtte de tenke seg om i flere dager. Jeg måtte true med å ta saken i bystyret. Da svarte de til slutt: "Innlegget ditt er nå publisert på vår Facebook-side sammen med et innlegg fra Rune Gerhardsen som tar opp noe av samme tema. Ift til eksterne meningsytringer foretrekker vi å legge opp for- og mot-innlegg sammen da vi mener dette har størst informasjonsverdi."

Men så senere samme dag var strategien plutselig en annen. Da var det ikke lenger viktig "å legge opp for- og mot-innlegg sammen."  Ordfører Fabian Stang fikk breie seg med sine tre grunner for OL i Oslo 2022, og 2 dager senere får byrådsleder Stian Berger Røsland og varaordfører Libe Rieber-Mohn breie seg om hvorfor man skal stemme Ja til OL. Og uten at man la "opp for- og mot-innlegg sammen." Den uttalte informasjonsverdien måtte vike for propagandaeffekten.

Det ville vært helt utillatelig dersom embetsverket i f.eks. Utenriksdepartementet hadde inntatt samme rolle ved EU-folkeavstemningene. Byrådet mangler her en helt grunnleggende respekt for demokratiske spilleregler.

Kommentarer   

0 #1 Bjørn Bjøro 31-08-2013 06:39
Ivar, slik propaganda er noe vi må regne med.

Det er jo en stor sak: Summen Oslo by skal betale er antydet, men sluttbeløpet er ukjent. All erfaring tilsier at sluttbeløpet for Oslo bys skattebetalere blir langt større enn antydet. Og at hva Oslo by reelt vil sitte igjen med blir mest sannsynlig mindre verdt enn anslått. Og da må Oslo by - om ikke skattene økes, og jeg har ennå ikke sett forslag om OL-skatt - bli at andre nødvendige ting for vanlige folk må prioriteres ned og det med milliardbeløp.

Når det blir luksusfest for eliten, og en ukjent millardregning for folket, tyr eliten til propaganda for å få sin vilje. Så enkelt.
+1 #2 Audun Wilhelmsen 31-08-2013 09:18
Eg har erfart at mine og andre Nei argumenter på facebook siden er blitt slettet på Stem ja til ol siden...
0 #3 Vårhild. 01-09-2013 00:12
Samme her, Audun...flere ganger har jeg prøvd å si min mening...mot ol.... Har blitt slettet...... Hvorfor????? Dette er galskap og et skittent spill!!!!

Legg til kommentar