Privatisering, marked og konkurranse

Nytt sykehjem på Ellingsrud: Gavepakke til OPS-investorene

Nytt sykehjem på Ellingsrud: Gavepakke til OPS-investorene

Det er nære forbindelser mellom partiet Høyre og personer som vil tjene på partiets politikk, mener Manifest analyse. Flere av dem som gir penger til Høyres valgkamp har personlig økonomisk interesse av et regjeringsskifte. De minner oss f.eks. på at flere OPS-prosjekter innen skole og eldreomsorg i Oslo og Akershus eies av finansieringsselskapet SG Finans. Som styremedlem hadde selskapet i årene 2007 til 2011 med seg Høyres tidligere statssekretær Christine B. Meyer. Hun var samtidig byråd for Høyre i Bergen. Kaci Kullmann Five sitter nå i styret til OPS-selskapet SG Finans.

OPS blir langt dyrere for skattebetalerne enn offentlig finansiering. Det sier ikke bare Samferdselsdepartementet, men også Kapital-redaktør Trygve Hegnar. Londons ordfører, fra Høyres konservative søsterparti, har så dårlige erfaringer at kan kaller OPS for «plyndring». Likevel ivrer Høyre for denne politikken, som åpner en lang rekke muligheter for usunn innblanding av kommersielle interesser i «politiske sverdslag».

OPS skaper en type næringsvirksomhet der garanterte inntekter mange tiår fram i tid kan sikres gjennom én enkelt politisk beslutning. OPS-kontrakter binder samtidig offentlige midler opp til en bestemt måte å organisere tjenestene på.

For skattebetalerne betyr OPS «Kjøp en, betal for to!» Men dette slaget står om mer enn sykehjemsplassene vi ikke fikk bygd fordi pengene var brukt til å sikre profitt i private lommer.

Det handler om hva den norske velferdsstaten skal være – effektive fellesløsning av felles oppgaver, eller politisk tilrettelagt marked for privat forretningsdrift?, sier Manifest Analyse.

I kveld kl. 18.00 arrangerer Byrådet et informasjonsmøte i Ellingsrud kirke om gavepakken til OPS-aktørene; det nye OPS-sykehjemmet på Ellingsrud.