Privatisering, marked og konkurranse

Anbud på omsorgen for utviklingshemmede med psykiske lidelser: Utrygt marked

Anbud på omsorgen for utviklingshemmede med psykiske lidelser: Utrygt marked

Jeg er enig med bladet Fontene, når de på lederplass blant annet skriver dette: "En kommune som konkurranseutsetter renhold kan med rimelighet anta at vinnerfirmaet har ansatte som kan svinge kost og klut. Dessuten vil de kommunalt ansatte klage dersom det er for støvete i krokene, altså hvis oppdragstaker ikke leverer det kjøper betaler for. Når kommunen derimot setter på anbud omsorgen for utviklingshemmede med psykiske lidelser, er kravspesifikasjonen mer komplisert. Det er ikke gitt at kommunen har full oversikt over hvilke tjenester den bør kjøpe, langt mindre hvordan den skal følge opp og kontrollere at  anbudsvinneren leverer det brukerne av tjenestene trenger."

Tidsskriftet har en  fagartikkel som gjennomgår hvordan norske kommuner organiserer tjenester for utviklingshemmede som har autisme og alvorlige psykiske lidelser. Og som forfatterne påpeker; i den grad det finnes et regelverk som regulerer kommunenes kjøp av tjenester, er det regler laget for å ivareta markedet, ikke menneskene. Årlige anbudsrunder kan være bra for private aktører som vil inn på et voksende omsorgsmarked. For sårbare mennesker som mer enn de fleste av oss trenger trygghet og forutsigbarhet i hverdagen kan det derimot være katastrofe å miste dagsenteret.

Det er særs uverdig når svært sårbare menneskers liv settes ut på anbudstorget. Les hele artikkelen under "les mer".

Kommentarer   

#1 Haakon 24-01-2014 16:44
Vet du, Ivar, jeg har flere venner og familie som av ulike årsaker trenger hjemmehjelp.
Det er ikke temaet her, men paralellene jeg skal vise her vil forklare relevansen.
Hun ene er rett under 40 år og psykisk syk og bor i Oslo. Det er også eldre jeg kjenner som trenger tjenesten.
Det alle fortviler over er at det hele tiden kommer forskjellige mennesker. Utryggheten kommer når de skal slippe nye mennesker inn i hjemmet sitt hele tiden.
Og - spesielt for de eldre som er redde - er dette med de med fremmed utseende noe som gjør dem redde. Uten at det egentlig er rasisme.

Derfor er det underlig at argumentet ditt mot konkurranseutse tting er akkurat dette med at det kommer nye mennesker hvert år og at det fører til utrygghet.
Jeg tror - om du spør brukerne av hjemmehjelp - så vil de takke tusen takk til å få tilbud om 3-4-5 forskjellige mennesker å forholde seg til fast hvert år.

Men, dette klarer ikke Oslo. Er det et argument MOT offentlig hjemmehjelp? Eller er ikke tryggheten til hjemmehjelp så viktig?
Eller kommer du med et argument som egentlig ikke er gyldig?
#2 Ivar J 25-01-2014 15:05
Haakon: Det er ikke nødvendig å tro noe om dette, for her er brukerne spurt:
ivarjohansen.no/.../...
#3 Haakon 25-01-2014 16:47
Det blir litt selvmotsigende.
Brukerne vil ha færrest mulig å forholde seg til og det klarer ikke kommunene å få til. Likevel er det mindre viktig å kunne velte noe annet enn det man ikke er fornøyd med.....
#4 Elin 26-01-2014 22:26
Det er ikke lagt opp til at foreldre og andre foresatte å få innsyn i hvordan TT-kjøringen (for vår del skolekjøring på videregående) foregår. Så lenge barnet går mellom skole, avlastningsboli g og hjem (evt. to hjem) er det umulig å følge med uten at det er lagt opp til at vi skal få innsyn. Det er det ikke lagt opp til, og det kommer det aldri til å bli lagt opp til. Det er kun en ting som gjelder, og det er pris. Om vi begynner å bråke om kvaliteten, fordi vi får vite når det er brudd på inngått kontrakt, går prisen opp. Det har kommunen ingen interese av, det er bare vi som er opptatt av kvalitet. Hadde de vært opptatta v kvalitet hadde vi vært med på å lage tilbudsbeskrive lsen (hatt representanter) , og vi hadde fått noen hjelpemidler til å følge med. For eksempel hadde vi automatisk fått regnearkene som leverandøren leverer til kommunen, og de hadde vært formatert på en måte som gjør det mulig å sortere på de vesentlige tallene. Vi blir ikke informert om noe som helst vedrøremde konkurransebeti ngelsene.
#5 Elin 26-01-2014 22:58
Og det er neppe et ønske at kvalitet skal vektes særlig høyt i andre konkurranser heller. Det er pris som er og blir det viktigste, så lenge "blårussen" bestemmer iallefall. Om det driftes i kommunens regi vet man straks mer om hva som skjer, og kvalitet blir litt viktigere. Iallefall så lenge vi er vant til en anstendig kvalitet. Etter noen år med anbud, der kvaliteten gradvis raser nedover, blir vi nok vant til en kvalitet som vi i dag ikke vil si er anstendig. Tenk på det når du en gang blir avhengig av offentlige tjenester.. Det er ikke alle forunt å beholde helsa til man dør. Kommunen burde, for sin egen del også (med tanke på at de kan bli konkurranseutsa tt når dette brer seg), sørge for at kvaliteten er rimelig bra. Men mulig økonomene bestemmer mye internt i kommunene også?
#6 Petter Ingvar Tomren 10-08-2014 15:42
Det er ikke bare mennesker med autisme/utvhemn ing med psykiske lidelser som lider under den ",trosbaserte", i motsetning til faktabaserte, oppfatningen mhp anbud, det gjelder også andre utviklingshemme de. Og en ting er at det er vanskelig å lage en riktig kravspec for disse anbudene. En annen er at arbeidet med kravspec, anbudskunngjøri ng, utarbeidelse av tilbud, evaluering av disse og forhandlinger koster mer enn det man oppnår av gevinst. Uverdig praksis er ikke sterkt nok begrep for denne praksisen.

You have no rights to post comments