Privatisering, marked og konkurranse

Oslo kommunes anbudspolitikk: Psykisk syke må flytte ut av sin bolig

Oslo kommunes anbudspolitikk: Psykisk syke må flytte ut av sin bolig

Som ordfører støtter Fabian Stang (H) konkurranseutsetting og anbud. Som styreleder for en privat omsorgsbolig tapte Stang anbudsrunde.

Sanitetskvinnenes Grefsenlia, hvor Fabian Stang er styreleder, har i 9 år tilbudt tilrettelagte boliger for psykisk syke på ideelt grunnlag. På dag- og kveldstid er det to ansatte på deling mellom åtte beboere. Grefsenlia ønsket å videreføre tilbudet. Oslo kommune synes det var for dyrt i drift, derfor vant de ikke anbudsrunden om å tilby slike plasser de neste årene. Konsekvensen er at boenheten legger ned driften. Åtte beboere med alvorlige psykiske lidelser må bytte bolig innen tre måneder. Det er opp til bydelene deres å skaffe dem botilbud et annet sted.

Og som Aftenposten skriver:

"Bystyremedlem Ivar Johansen (SV) reagerer kraftig på at psykisk syke personer med behov for stabilitet, må flytte. Beboerne som har vært ved boligen lengst, har bodd der i 9 år. - At man mister boligen og behandlingstilbudet fordi noen har tapt en anbudsrunde, er en av de verste sidene ved anbud. Det er ikke som å få inn en ny kopimaskinleverandør, dette er mennesker, sier han. Han etterlyser at byrådet kommer på banen med en løsning som gjør det mulig for de åtte beboerne å bli værende så lenge det er faglig behov for det."

Og institusjonens daglige leder Guri Ingvaldsen: "- Det som er veldig trist, er at dette er og har vært et meget godt tilbud til mennesker som gjennom et langt liv har hatt psykiske problemer."

Kommentarer   

+2 #1 Hans-Johan Karlsen 06-09-2015 08:17
Mennesker skal ikke ut på anbud.
+1 #2 Hans Edvard Vatnbakk 06-09-2015 08:19
det er råt ja slik er kaptalister en skam det sier mye om høyre et råt å kaldt parti er det
+1 #3 Brynhild Karlsen 06-09-2015 08:27
Ja, slik går det når penger og profitt går foran menneskelige behov.. Mennesker blir produksjonsmidl er. Det er menneskeverd det!!
#4 Else Olaussen 06-09-2015 08:37
Stakkars mennesker,Er som pakker,Må flyttes på både hit å dit,Der er ikke snakk om hva de føler å tenker,Stor skam,I det norske sammfunn,,,,
+1 #5 Tore G Bareksten 06-09-2015 09:20
Et botilbud til psykisk syke, folk med rusproblemer og ungdom med ulike vansker er ikke bare et bestemt antall kvadratmeter boareal og et bestemt beløp. Men dette er målbare verdier av den typen som passer inn i et regneark. Og innenfor målstyring/NeW Public Management ledelelsesfilos ofien er det bare verdier som kan tallfestes som teller.

Men alle slike institusjoner har også skrevne og uskrevne regler som er utviklet gjennom flere år i et fellesskap av de ansatte og til dels beboerne. Vi kan snakke om at hver institusjon har en egen ”kultur” som er med på å skape stabilitet og trygghet. Selv om en slik kultur ikke alltid kan veies og måles i et regneark til anbudsbruk, vil ikke det si at den er uten verdi.

Når man tvinger et behandlingssted til å legge ned, forsvinner denne spesifikke kompetansen. Kollektivet av ansatte brytes opp. De må finne seg nye jobber hvor de bruker det første halvåret på å lære seg den nye ”kulturen” og bli trygg på nye arbeidskamerate r før de kan jobbe like effektivt som før. I tilfeller hvor en helt ny institusjon overtar jobben fra en gammel, må man regne med at det tar minst et år før en slik felles ”kultur” er etablert og man er i stand til å jobbe effektivt.

Innen blant annet amerikansk organisasjonsso siologi er det forsket mye på slik ”kulturs” betydning ved fusjoner. Her har sosiologene kommet fram til noe annet enn bedriftsøkonome ne. Bedriftsøkonome ne har en sterk religiøs tro på stordriftsforde ler. Enhver fusjon vil teoretisk sett straks føre til store innsparingene gjennom økonomiske stordriftsforde ler. Sosiologene mener derimot at å slå sammen to ulike arbeidskulturer alltid fører til en periode med økt usikkerhet, økt sykefravær og nedsatt effektivitet. Økningen i sykefravær skyldes en kombinasjon av å miste kolleger på grunnplanet som blir sagt opp og tilpasse seg nye. Lederne og mellomledere er derimot flinkere til å klore seg fast slik at fusjoner fører til økt byråkratisering .
For å nevne to eksempler så var ledelsen i vårt lokale helseforetak sjokkert over at de forventa besparelsene ved å slå sammen Ullevål Sykehus og Rikshospitalet uteble. Og ledelsen i Aker Engineering ble overrasket over problemene som oppstå da de kjøpte opp Trafalgar House hvor kulturen i forhold til arbeidstid og fagforeninger var helt ulik den norske.

Tilbake til hovedsaken. De siste årene er flere botilbud drevet av Røde Kors, Frelsesarmeen og lignende ideelle institusjoner som tenker langsiktig blitt lagt ned fordi de er konkurrert ut av nye aktører opptatt av kortsiktig profitt. Mye kompetanse er ødelagt gjennom rasering av slike ”kulturer”. For å avslutte litt uakademisk: Hvorfor kødde med noe som fønker for å spare noen få kroner med å tilby de svake i samfunnet et dårligere tilbud?
#6 Tore G Bareksten 06-09-2015 14:04
Et annet argument mot anbud er at de sosiale institusjonene som settes ut, ikke fungerer isolert, men ofte er en integrert del av et større hjelpetilbud. Mange boinstitusjoner forlanger at søkere har noe å gjøre på dagtid, for eksempel skole, dagsenter eller arbeid. Institusjonen jeg jobber ved har klienter som bor ulike steder, Noen av disse stedene har vi samarbeidet med i 20 år. De ansatte på begge steder kjenner hverandre så godt at de kan samarbeide tverrfaglig smertefritt og effektivt til klientens beste. Begge institusjonene vet hva den andre kan tilby.

Når en gammel institusjon taper anbudet til fordel for en ny, må dette samarbeidet og tilliten bygges opp på nytt. Slikt tar tid og krefter. Effektiviteten går i en periode ned. For å ta et eksempel. Noen år tilbake måtte DPS-ene i Oslo som gir lokalt psykiatrisk tilbud gjennom en effektivisering sreform. Det førte til at mange av mine klienter fikk nye DPS-behandlere. Ungdommene måtte legge fram problemene sine for enda en person. Den nye behandleren måtte bli kjent med den enkelte klient. Og hvis den nye behandleren ikke hadde samarbeidet med min institusjon tidligere, måtte vi bli kjent med hva den andre sto for.

Hvis man fra et smalsynt økonomisk perspektiv studerte den kortvarige effekten av denne reformen på en isolert post i regnskapet, var det godt mulig at den var en suksess. Men på lengre sikt i det totale sammensatte hjelpetilbudet til det enkelte individ tror jeg det ville blitt et tapsprosjekt om man kunne tallfeste alt det ekstra rotet og merarbeidet den førte til.

Når det totale hjelpetilbudet svekkes og fordyres av økonomer og politikere som oppfatter institusjoner som isolerte fragmenter og tenker kortsiktig profitt, er det fint at vi har politikere som Ivar Johansen som ser helheten og kompleksiteten i et integrert hjelpesystem og derfor bedre forstår hva som lønner seg på lang sikt. Så stemmer du på et annet parti enn SV, før opp Ivar som slenger.
#7 Nils Moe 06-09-2015 16:04
Jeg er stefar til en av de 8 beboerne som nå mister sin bolig.
Da han fikk vite om nedleggelsen, ble han på få dager så mye sykere at han måtte innlegges akutt enda en gang i lukket avdeling.
En stor SKAM for velferdsstaten å nedlegge Grefsenlia. De svakeste har ingen stemme som høres av politikerne.
#8 Agnes Alisøy 06-09-2015 17:26
Det snakkast så fint om å satse på psykisk helse , men det virka som det å legge ned plassar er det viktigast
#9 Christine Rosenqvist 06-09-2015 17:27
Det som er viktigst av alt for disse folka, er konkurranseutse tting. Møysommelig har de godtatt dette med "velferdsstaten ", men bare under forutsetning av at den kan konkurranseutse ttes.
#10 Astrid Gytri 06-09-2015 17:28
Ordfører Fabian Stang liker å ha mange roller, men ein kan lure på om han har oppdaga at menneska i tilrettelagte bustader er meir enn eit punkt i ein anbudskonkurran se.
+1 #11 Marianne Ihlen 07-09-2015 16:27
Dette må ikke skje, et trygt sted å bo er halve behandlingen. Mennesker kan ikke være på anbud.
#12 PIO Pårørendesenteret i Oslo 07-09-2015 16:29
Dette rimer ikke med den prosessen vi har blitt invitert inn i. Jeg tar det opp med Velferdsetaten i første omgang. Takk for at du gjorde oss oppmerksom på dette.
#13 Teresa clausen 18-09-2015 10:43
Du har helt rett Nils Moe. Si til han at vi tenker på han. Jævlig situasjon.

You have no rights to post comments