Privatisering, marked og konkurranse
Oslo kommune: Hjerterå behandling av byens psykisk syke
- Detaljer
- Overordnet kategori: Temaer
- Kategori: Privatisering, marked og konkurranse
- Publisert fredag 18. september 2015 03:14

Høyre-byrådet sender psykisk syke ut av byen, mil-vis unna familie og venner.
I 9 år har psykisk syke Teresa Clausen bodd i bolig på Grefsenlia. Men som en konsekvens av anbudsutsetting kastes hun nå ut. Hun skriver til meg:
"Nå fikk jeg tilbud om bolig. Borger gård i Hønefoss. Hva i himmelens navn skal jeg gjøre i Hønefoss. Jeg er Oslo-jente. Å skulle flytte til Hønefoss ville rokke min verden. Det kommer ikke på tale, men det er hva de har å tilby meg. Jeg har familien min her, mor og bror. Håpløshet, depresjon og angst er det som fyller min hverdag nå. Det her er skikkelig vondt. Hvor er omsorgsboligene i Oslo som det skrytes av. Hva kommer til å skje med meg? Jeg føler at jeg bare synker."
I gårsdagens Dagbladet skrev jeg blant annet:
"Konkurranseutsetting er politikernes og administrasjonens valgfrihet. Den påtvinges brukerne av kommunens tjenester, og den overkjører brukernes eget valg. For å ta et aktuelt eksempel: Beboerne på Grefsenlia, et botilbud for personer med psykiske lidelser, og som trenger bolig med tett faglig oppfølging. De foretok et aktivt brukervalg da de flyttet inn på Grefsenlia, og de fleste har bodd der i ni år. De har fått et godt bomiljø og en god faglig oppfølging .
Men med et pennestrøk avbrytes alt. De må forlate sine hjem i løpet av 3 måneder, for «noen» politikere i Rådhuset fant ut at de vil sette boligtilbudene til 120 personer ut på anbud. Grefsenlia tapte i konkurransen, og beboerne må ut." Jeg skjønner ikke at Høyre kan ha anstendighet til å behandle psykisk syke mennesker på denne måten.
Les hele artikkelen på link nedenfor.
Kommentarer
La oss ta et kjølig økonomisk resonnement:
Ved å velge et sted som Hønefoss med lavere tomtekostnader etc. bør det være rimeligere enn i Oslo, altså konkurransefort rinn, sett bort fra hennes helse, og kostnader for pårørende med å reise, for det er et annet regnestykke.
I Litauen er det enda rimeligere, og ikke minst ad. lønninger m.v. Altså neste gang kan de baltiske stater være med i anbud, skal vi følge kynisk økonomi. Fanger dytter vi til Nederland, så internasjonale kjøp har fått røtter til og med inn i vårt Justisdepartement.
Den kalde kynismen, der Tereses og andres helse settes i spill, kjenner knapt noen grenser når penge-Høyre får rå.
Vi får håpe at Ivar og andre gode krefter, i lys av Høyre-nederlage t i hovedstaden, kan få til en endring også for Terese og hennes medbeboere.
Jamfør FNs konvensjon om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne, artikkel 19.
Noen bør snart foreslå en lovfestet rett til en verdig, trygg og forutsigbar tilværelse for de svakeste i samfunnet.
RSS feed for kommentarer til dette innlegget.