Privatisering, marked og konkurranse

Oslos rusomsorg: Nei til velferdsprofitører

Oslos rusomsorg: Nei til velferdsprofitører

Anbud stilt i bero.

En av konsekvensene av maktskiftet i Oslo er at Velferdsetatens store anbud for «anskaffelse institusjonsplasser til rusmiddelmisbrukere» foreløpig er stilt i bero. Anskaffelsen har en årlig kontraktsverdi på i overkant av 100 millioner, og kontraktslengden er 6 år fra 1. juli 2016, med muligheter for forlengelse. Etaten var helt i sluttfasen, og klar til å underskrive kontrakter.

Dette handler om 130 – 180 plasser innenfor rehabilitering, kortidstjenester, omsorgstjenester og tjenester til rusmiddelmisbrukere med særlige behov og uforutsigbar adferd. Samlet verdi av kontraktene kan være mer enn en milliard kroner. I dag har Velferdsetaten avtale med 11 private rusinstitusjoner for slike leveranser, i all hovedsak ideelle organisasjoner men også kommersielle velferdsprofitører som har fått knallhard kritikk fra Arbeidstilsynet for brudd på arbeidsmiljøloven.

Det nye byrådets grunnsyn er at velferdstjenester ikke skal konkurranseutsettes. Kommunens egen kapasitet skal bygges ut for å sikre større bredde og kvalitet. Denne skal suppleres med tilbud fra ikke-kommersielle ideelle organisasjoner. Leverandører til Oslo kommune skal ha ordnede lønns- og arbeidsvilkår, ikke benytte kontraktører og offentlige velferdsmidler skal forbli på sektoren og ikke havne i skatteparadiser eller som profitt hos velferdsprofitører.

Kommentarer   

+1 #1 Jan-Erik Tørres 16-11-2015 06:41
Selvom jeg ikke er tilhenger av de fleste av de private rusinstitusjone ne av flere årsaker, jeg tenker da spesielt på steder som Alfa og liknende som koster 90 000,- for seks ukers behandling, så blir vel konsekvensen av å stille dette arbeidet i bero, at det i praksis blir færre behandlingsplas ser ?
+1 #2 Ivar J 16-11-2015 06:45
Nei. Svaret er jo å la være å bygge ned offentlige tilbud, og samarbeide tett med ideelle organisasjoner.
+4 #3 Frode Woldsund 16-11-2015 08:21
Hei
Etter det jeg forstår utgjør kjøp av tjenester på rusfeltet av ikke ideelle organisasjoner 0,5% av den totale summen det kjøpes tjenester for. Det vil neppe utgjøre ddn store forskjellen i denne runden.
+1 #4 Ivar J 16-11-2015 08:47
Etaten bør også vurdere større grad av egenregi.
#5 Petter 16-11-2015 10:14
Incita er et av de firmaer Oslo kommune bruker til dette
nrk.no/.../...
+2 #6 John j 16-11-2015 11:19
Incita og de fleste offentlige og ideelle hadde samme problem. Rart at bare de private ble hengt ut.
#7 Magnar Lie 16-11-2015 12:16
Frode skriver at de kommersielles andel bare dreier seg om o,5% i denne konkurransen. Det er det vel umulig å si noe om. For alt vi vet i dag kan det jo hende at Velferdsetaten vil tildele vesentlig større avtaler i den pågående konkurransen. Jeg kan vanskelig se hvordan byrådet kan avlyse deler av en pågående konkurranse. Å avbryte hele konkurransen er en enkel sak juridisk, Men da vil det bli vanskelig å rekke en ny konkurranse i tide før de ideelles nåværende kontrakter utløper. Jeg kan vanskelig forestille meg at det pågående arbeidet avlyses. Jeg tror vel at jussen vil overstyre de politiske standpunktene også denne gangen, og at konkurransen ferdigstilles i løpet av inneværende måned.
+2 #8 Ada Rudskjær 16-11-2015 15:08
Bra! Ett sted må vi jo begynne for å hindre at noen tjener seg rike på andres elendighet! Profitt og kapitalisme
var skjellsord da jeg var ung...
+1 #9 Jan Erik Tørres 16-11-2015 16:20
det hjelper ikke å si at svaret er å la være å bygge ned offentlige behandlingsplas ser så lenge det offentlige tilbudet har bært utsatt for omfattende nedskjæringer av både behandlingsplas ser, behandlingsleng de samt avrusningsplass er. Å stille slike slike anbud i bero vil ikke avhjelpe noenting. Hva skal man gjøre med det underskuddet dette vil lage i et system som allerede har for dårlig kapasitet ? Jeg er ingen tilhenger av de private tilbyderne av flere årsaker, blant annet pga den ideologien mange driver etter samtidig som jeg mener det hadde vært bedre å sørge for et godt offentlig tilbud med god bredde. Hvordan tenker du at dere skal få opp antall behandlingsplas ser og også øke brhandlingstide n ?
+1 #10 Ivar J 16-11-2015 17:38
Jan Erik: Det er f.eks. fullt mulig å si at 10 eller 20 % av disse plassene skal være i egenregi, og at resten går på anbud til ideelle organisasjoner. Slik kan man starte på en prosess på å gjenoppbygge det offentlige tilbudet.
#11 Andreas Skjæret 21-01-2016 12:31
Hei! Ser at byråd Inga Marte Thorkildsen likevel vil gjennomføre dette anbudet som planlagt, og at det bare ble stilt i bero mens man avventet budsjettbehandl ingen. Ref. notat 226/2015 til bystyret.

You have no rights to post comments