Privatisering, marked og konkurranse

Oslo-skolen: Ikke lett å skifte et lys-stoffrør

Oslo-skolen: Ikke lett å skifte et lysrør

Vaktmesteren har alltid hatt en sentral og viktig funksjon i skolemiljøet. Praktikeren som raskt og kostnadseffektivt løser det meste.

Men i New Public Management-tenkningen de borgerlige innførte i Oslo får man ikke lenger ha en ansatt vaktmester på skolen. Det skal jo være bestiller-/utførerorganisering, og nå skjer det gradvis omlegging. For Oslo-skolens del betyr det at Utdanningsetaten er bestiller og det kommunale foretaket Undervisningsbygg utfører for drift av skolebygg. Og i beste Høyre-tenkning: Undervisningsbygg setter vaktmesteroppgavene ut på anbud, til firmaet NEAS AS.

En historie fra virkeligheten er da slik: Skolen det gjelder har ikke vaktmester på sin skole. De er en del av de skolene som er med i forsøksprosjekt om en vaktmesterpool i regi av firmaet NEAS. Læreren har en elev med epilepsi i klassen sin, og som har lett for å få anfall ved skarpe, blinkende, lys. En dag hun kom på skolen hadde et av lysstoffrørene begynt å blinke. Hun fikk da beskjed om at hun måtte registrere dette i et skjema, og så skulle det komme noen å fikse det. Men det kunne fort ta noen dager.

Læreren spurte da rektor hva hun skulle gjøre. Skulle hun sende eleven med epilepsi hjem til dette var ordnet eller la eleven kanskje få flere anfall enn normalt? Hun ga da beskjed til rektor: Da fikser jeg det heller selv. Rektor var tydelig i sin beskjed: Det har du ikke adgang til. Lærerne har ikke lov til å klatre på stiger o.l., Det ligger ikke i deres instruks. Hvis hun mot formodning skulle falle ned og skade seg var det ikke sikkert hun hadde krav på yrkesskadeerstatning.

Lærerne drømmer om den gamle og gode vaktmesteren, og kan hende det nye bystyreflertallet bør skrote blårussens opplegg.

Kommentarer   

+2 #1 Trude Tendstrand 20-01-2016 06:21
Vi må sende e- post til kommunal vaktmestertjene ste. Kommer etter noen dager, og gjør bare det som er bestilt. Kan ikke gjøre en liten ting i tillegg. Da må vi sende ny e post. Idiotisk system.
+1 #2 Guro Sibeko 20-01-2016 07:38
Ah. Takke meg til skolen min - topp vaktmester og assistent. Og de beste renholderne i byen. Og seriøst de flinkeste folka på kontoret også. Det blir lett å være lærer da.
+2 #3 Tove Henny Lehre 20-01-2016 07:39
Det er viktig at de som jobber på skolen føler tilhørighet. Skolen er ikke bare bygget, skolen er menneskene som har sitt daglige virke der. Vaktmester og renholder kan bidra til mindre mobbing, nettopp fordi de er tilstede, og at de bør ha lov til å snakke til elevene, om både godt og vondt.
+3 #4 Espen Karlsen 20-01-2016 07:40
Krysser fingrene for reversering av den håpløse ordningen
+2 #5 Svein Olaug Aarum 20-01-2016 07:42
Migreneanfall kan også utløses av skarpe blinkende lysglimt.
+3 #6 Hans Olav Brendberg 20-01-2016 07:53
Vedlikehald og reinhald i skular handlar også om å ha desse funksjonane som ein del av skulemiljøet. Då kan du få gode rutinar. På dei skulane der vi tok ein kopp kaffi saman med vaskarane på morgonen syntest eg alltid at eg fekk nyttig informasjon, og det var enklare å fanga opp uheldig utvikling svært tidleg. Men så handlar det også om kva vi finn oss i. Hadde eg hatt ein elev med epilepsi hadde eg skifta lysstoffrøret. Det må vera grenser for all galskap.
+1 #7 Wenche Thommesen Engh 20-01-2016 08:01
Dette virker utrolig fordyrende, og gode vaktmestere har da alltid vært et pluss for en skole. Mange har fungert som rene sosiallærere og tatt med urolige elever på praktisk jobbing feks.
+1 #8 Dag Karlsen 20-01-2016 08:27
Nå får jo heller ikke vaktmesteren bytte lysrøret alene, noen må holde gardintrappe, og gardintrappa fra i 2014 er ikke godkjent lenger. Men husk at dersom en utgift ikke kan måles og føres så er den unødvendig, slik at dødtid (beredskap) er bortkastet. Vi kan jo vidreføre tankerekka til brannvesenet, og slanke bemanningen slik at de slipper å ha noen som "sitter der og venter" på at det skal begynne å brennE.
+1 #9 Ingrid Drageset 20-01-2016 09:29
Takk til de som gir dagligdagse, praktiske og gode eksempler på NPM og Bestiller/utfør ermodellens tragiske konsekvenser. Og så er lysrørhistorien et eksempel på at en tradisjonell vaktmester ikke bare er en oppgaveutfører, men en person som samhandler med mennesker, og forstår sammenhengen og viktigheten av å prioritere skiftet av lysrør for at nevnte elev skal få best mulig livskvalitet i skolehverdagen sin. På den måten kan eleven først og fremst være en verdsatt person, sykdommen blir ikke nødvendigvis det som styrer hverdagen
+1 #10 Anette Eggan Laskemoen 20-01-2016 09:37
Ta tjenestene tilbake og sørg for en fast ansatt stab drifter skolen. New public management skulle vært skrotet for lengst. Jeg har ikke funnet én seriøs evaluering av denne ideologien som underbygger intensjonen, gevinsten, av å rive opp gode team for løselig sette de sammen igjen ved behov. Man yter nok tilsynelatende godt som løsarbeider, men har ingen som helst innflytelse og ved at man kun er flyktig innom forskjellige arbeidsplasser behøver man heller ikke svare for måten man løser problemer på. Kunde og utfører er begge store tapere i dette systemet. Gulroten, fast jobb i et fast miljø, er alltid like langt unna og jeg forstår at, sitat fra frustrert (utenlandsk) stillasarbeider hos oss: "jeg utryttrykte min bekymring overfor sjefen for å ta ned stillaset i denne kulda, men fikk beskjed om at jeg ikke skulle bry meg om det -det var ikke min business, jeg skulle bare gjøre som jeg fikk beskjed om". En avgjørelse som han mente med 99% sikkerhet ville føre til at vann ville trenge inn bak etterisoleringe n på huset fordi det var umulig å tette hullene etter stillasinnfeste t på en forsvarlig måte i kulda. De var heller ikke utstyrt med tetningsmasse tilpasset stålplatene på huset, dette ville iflg stillasarbeider en kunne føre til at fukt og vann ville magasinere seg i isolasjonen bak fasadeplatene -og dette antar jeg vi først ville ha oppdaget lenge etter at garantien til Drogseth AS var utløpt. Vi må snu! Vi må kaste idéen om løsarbeidersamf unnet på dynga!
+1 #11 Berit Ås 20-01-2016 10:32
Dette går over alle grenser !
Det kunne være artig å få vite hva dette løsarberder/- tilkallings - / oppdrags-firmae t tar av honorar for å bytte et lysrør
-og hvor mye det ville ha kostet skolevesenet å drosjekjøre eleven hjem, sørget for hjemmeumdervisn ing inntil røret var komet på plass m.m. før firmaet dukket opp meed sin tjenste og sin regning !
#12 Ole Peder Kjeldstadli 20-01-2016 12:26
Dette kan da ikke være sant???
+1 #13 Even Tømte 20-01-2016 12:40
Dette kunne ha vært en minneverdig Wesensteen-sket sj. Dessverre er det uttrykk for den faktiske politikken som føres i Oslo, men som vi håper går i glemmeboken snart.
+1 #14 Erik Rosness 20-01-2016 12:42
Det verste som skjer om en skifter lysstoffrør selv er at firmaet som har avtale taper penger for røret, arbeidstid, kjøring, kjøretid og administrasjon.
Dessuten skal elevene oppdras til forbruk: Ved hjelp av penger kjøper en seg fri fra ansvar og praktisk hverdag, en kjøper seg en posisjon hvor en kan sutre og klage om ikke alt er perfekt, kort sagt: en kjøper seg den unaturlige evnen til å være hjelpeløs.
+1 #15 Kåre Ertresvåg 20-01-2016 12:46
Kan dette virkelig være sant. at man ikke kan gjøre de aller enkleste ting lenger, men pålegges å bruke dyre og langsomtkommend e eksterne tjenester? Hvis man vil sette frimerke på et brev må kan kanskje også tilkalle et eksternt firma med slikkeautorisas jon?(Vet de er selvklebende ,men det er litt vanskelig å forholde seg helt alvorlig til dette systemet som er blitt noe latterlig, ogantagelig kostbart, og mangker dessuten den viktige sosiale funksjonen en tildtedeværende vaktmester kan ha)
+1 #16 Jan Atle Ramsli 20-01-2016 12:48
Sånn går det når effektivitet likestilles med profittmaksimer ing. Dette er sannsynligvis den mest effektive måten å tyne mest mulig penger ut av et lysstoffrør på. Han som skifter selve lysstoffrøret får en slant, han som tar imot lysstoffrørstel efonene får litt mer, formannen får nesten til å leve av det, sjefen det dobbelte, alle selvfølgelig når direktøren, styrelederen og aksjonærene har fått sitt. I gamle dager var det jo bare han som skiftet selve røret som fikk penger.
+1 #17 Tore G. Bareksten 20-01-2016 12:51
Jeg vet ikke om disse reglene gjelder fremdeles, men for noen år siden hørte jeg en rektor klage over at hvis en rute ble knust utenfra, skulle skolen betale vaktmesterkoman iet over sitt eget budsjett, men hvis den ble knust innenfra skulle vaktmesterkompa niet. Hvis en rute ble knust, måtte derfor først ha et møte med kompaniet for å vurdere hvordan ruta ble knust før ruta kunne repareres. Hvis man ikke ble enige, måtte regningen deles på to ulike budsjetter. Konsekvensen var at skolen min datter gikk på ba foreldre gå vakt rundt skolen ui jula. Selv ble jeg og en annen foreldrer tilbudt lille julaften 22-01. Den andre foreldren møtte ikke, så jeg gikk rundt og rundt skolen i snøværet mens jeg hørte på Eagles på walkman og lurte på hvorfor ikke en av politikerne som vedtok privatisering av vaktmestertjene ster gikk ved min side. Et annet argument er dette med forebygging en vaktmester som kjenner sin skole, fikser feil før de blir for dyre å reparere. Et tredje argument er dette med å redusere antall voksenpersoner og rollemodeller. En vaktmester på en ungdomsskole er et eksempel på at man kan leve av å velge yrkesfaglig linje. Jeg har opplevd både mannevonde vaktmestre og vaktmestre som har tatt seg av teorisvake elever og latt dem få delta i praktiske oppgaver som ga dem selvtillit. Så det er mange argumenter mot å ersatte et kjent voksenfjes med en strøm av ulike mennesker.
+1 #18 Sissel Sypriansen 20-01-2016 12:54
bestiller-/utfø rerorganisering har blitt til "kommer jeg ikke i dag, så kommer jeg i morgen-organise ring"... Alt går utrolig tregt og koster enormt... Håper noen skjønner at dette er feilslått politikk.. I stedet for å ha en vaktmester som utfører jobben enkelt og greit, bruker man flere mennesker for å få gjort jobben. Det er utrolig at politikere ikke ser at dette er galskap...
+1 #19 PIO Pårørendesenteret i Oslo 20-01-2016 12:58
Vaktmesteren er ikke bare borte fra skolen han er borte fra bygården også.... Vaktmesteren fungerte som et sosialt bindeledd mellom folk i samme gård, og i dag hvor så mange lever alene med funkjsonshemmin g av ulik art er behovet desto større!
+1 #20 Fagforbundet Barn og Oppvekst, 20-01-2016 13:00
Det er ikke bare lærerne som ønsker en fast, kommunalt ansatt vaktmester på skolen. Vaktmesteren er en viktig ressurs for hele personalgruppen på skolen - også for elevene.
Fagforbundet Barn og Oppvekst,Oslo
+1 #21 Marianne Nesse-Aarrestad 20-01-2016 13:01
Tragisk! I Bergen har de heldigvis tatt til fornuft, la oss håpe Oslo følger etter.
+1 #22 John-Are Eliassen 20-01-2016 13:02
Joda, sånn er fremtiden, her på UiT er det mindre og mindre selv vaktmestere har lovt til å gjøre.
+1 #23 Oddny Irene Miljeteig 20-01-2016 13:03
Slik var det i Bergen også. Men ved seigt og vedvarande mas frå SV i meir enn to periodar, så er vaktmeistrane attende i Bergensskulen. Det nyttar å ikkje gje seg, sjølv om ein er liten og i opposisjon .
#24 Mark Daniel Chapman 20-01-2016 13:09
Idiotiet brer om seg! Fram for sivil ulydighet. Skriv det dessuten som overtid. Mye billigere for kommunen.
+1 #25 Terje Jacobsen 20-01-2016 13:16
Det er dessverre ikke bare skolene som lider av NPM-tenking. Andre institusjoner i Oslo har også mistet sine vaktmestere, og selv enkle serviceoppdrag må bestilles fra eksterne. Resultat er uklare ansvarsforhold, frustrerte ansatte og dårlig service og vedlikehold. Dette er dårlig økonomi, men passer inn i borgerlig markedstenking.
+1 #26 Geir André Olsen 20-01-2016 13:17
Jammen, tenk på fem som har investert i disse firmaene som skal utføre oppdragene da, disse vi tape kapital og inntekt. Skal ikke private firmaer få lov til å tjene pengene sine ved å sende en mann for å så fakturere 1 arbeidstime + kjøring og materiell, skal ikke dem ha mulighet til å tjene penger på skolene. Å skifte ett lysstoffrør koster da mellom 1000-2000 kroner og det er da bare rimelig vel att eierne av Neas tjener mellom 900-1900 på ett skifte. Dette er en syk ordning som ikke gagner velferden vi har i Norge. Må stoppes med en gang!!!
+1 #27 Jarle Hessevik 20-01-2016 13:19
Trur faktisk at eg ville blitt "sivil ulydig", teke fram gardintrappa og fjerna det blinkande lysrøret. Ei bot ville vere supert!
+1 #28 anders arntzen 20-01-2016 19:47
Enkelt problem. Skyt defekte lysrør ned med sprettert, fei opp og bestill nytt på den rette måten.
+2 #29 Janne Linderoth 21-01-2016 06:16
En vaktmester på skolen må være høyt prioritert. De er uunnværlig, basta!!!!
+1 #30 Sølvi Iren Larsen 21-01-2016 06:18
Vi får ikke lov å skifte ei lyspære engang i Ullensaker kommune...Tragi sk
#31 Jørgen M. 21-01-2016 08:31
Hei, mente denne saken også var omtalt i mediene - noen som har link til nyhetssaker om lysrørskiftenen e?
+2 #32 Thomas Henden 21-01-2016 09:01
I det hele tatt, så forstyrres hele undervisningen av et blinkende lysrør.

Virker som de borgerlige ønsker at offentlige tjenester skal utføres minst mulig rasjonelt, så det blir minst mulig egentlige tjenester igjen til folket. Det er sikkert ikke sånn på private skoler...
+2 #33 Tore Skogheim 21-01-2016 11:36
Det er vel på tide å gå gjennom noen av disse sakene på nytt og se om det var noen god ide og sette ut vaktmestertjene sten på skolene. Ble det billigere eller no bedre av det. Jeg var med og intijuvet rektorer i Osloskolen før dette ble gjennomfør og svaret fra dem var at de trengte å ha en person på skolen som både kjente bygget og kunne jobbe praktisk med driften av skolen. En annen grunn til eieren av byggen ville ha en annen ordning var at de mente at den gamle typen vaktmester måtte byttes ut ,var at at byggen ble mere monderne og derfor mere teknisk. Arbeidsgiver kunne kansje da ha vert mere frempå her å gitt de ansatte etterutdanning, slik at de også fikk utvikle seg i samme fart som de nye byggene kom i bruk. Men for å få en god vaktmesterstand må man ha en arbeidsgiver som er intresert og skjønner at man må vidreutvikle sine ansatte for at de skal gjøre en god jobb.
#34 Øystein Kruger 24-01-2016 13:14
Dette er ikke et Høyre fenomen. Ap gjorde der samme med vaktmestertjene sten for skoler og bygg i Hammerfest for rundt 10-12 år siden. Vaktmestersentr alen er riktignok bestående av kommunalt ansatte, men fungerer på akkurat samme måte som du beskriver her. Lurt å gjøre bedre research før du henger ut de borgerlige. Helt enig at det er feil fremgangsmåte å forvalte offentlige bygg på, men i Hammerfest banet sosialistene vei for dette.
+1 #35 Tore Skogheim 25-01-2016 11:43
Bra du tok opp dette på bloggen din Ivar, men for oss som lurer, skal dette opp og diskuteres i bystyret? hadde vert fint om vi fikk vite om tid, lettere å følge med da.
+1 #36 Ivar J 25-01-2016 12:20
Tore: Foreløpig står det ikke på agendaen, men gjør jo et fotarbeid (bl.a. med dette bloggoppslaget) for at det politiske miljøet her i Rådhuset skal skjønne at denne organiseringen ikke kan være funksjonell.
+2 #37 Tore Skogheim 26-01-2016 06:57
Bra Ivar da håper jeg at noen leser og setter seg inn i saken og ser på det økonomiske og hvordan man kan best mulig kan drifte eindommene.
Jeg har også sjekket litt rundt dette med avtalen, og allerede i fjor før sommeren ble det opprettet en gruppe som skulle gå gjennom å evaluere avtalen. Inntil nå så er det ikke kommet ut når de skal begynne eller hvordan dette skal behandles. Tror også at sterk trykk fra skoleetaten som ikke vil ha egne vaktmestre og Undervisningsby gg som ønsker å bruke firmaer gjør at saken går sakte i systemet.
+2 #38 Trond Grande 08-02-2016 08:16
Bra du tar tak i dette Ivar. Nå må det nye byrådet gjennomføre den politikken de er valgt på, den erklæringen de la fram ved tiltredelse og samarbeidsavtal en med Rødt.
Privatiseringen pågår! Å stoppe denne før flere skoler blir uten vaktmester bør være enkelt. Så kan avtalen med det private vaktmesterselsk apet Neas avvikles når avtaleperioden går ut.
+1 #39 Sindre Nørgaard 09-02-2016 13:31
Ta med meg som et godt eksempel på den gamle ordningen. Er vaktmester i Osloskolen, av den gamle sorten. Stedfast. IKKE ansatt i NEAS.
Har stoppet kloakk oversvømmelse i tidlig fase for noen uker siden. Men hvis jeg ikke hadde vært her hadde det vært skader for kanskje et par millioner, eller mer!
Avhengig hvor lenge dritten hadde fått flyte! Jeg er kjapt på og gjør noe...
Og uten meg daglig til stede... Tja...!
Eller heller NEI.
Har stoppet branntilløp i fyr rommet for noen år siden.
En brann som kunne ha fått alvorlige konsekvenser...
Tja hvor mye koster det å bygge en ny skole etter brann! Oslo er jo selvassurandør, så det er reelt tap. Ingen forsikringssak der man slipper unna.
Og hva med skolebarna hvis det starter en eksplosiv brann! 10 minutter til brannvesenet kan være her...
Jeg gikk rett ned og slo av hovedstrøms bryteren, slik at jeg stoppet ulmebrannen rett før den eksploderte.
Trenger man stedfast vaktmester da!!!
Har ellers stoppet utallige vann og avløpsfeil. Slikt koster fort store summer...
Men det viktigste, barna kjenner meg, og jeg er en viktig sosialfaktor for miljøet her. Det kommer ikke fram av noe regnskap...
Har ellers forstått det slik at Bergen og Drammen har returnert til det gamle systemet med fast vaktmester. Så da håper jeg Oslo kommer etter om ikke alt forlenge!
#40 Frank A.Jensen 21-05-2016 22:22
Henviser til min tid med ansvar for teknisk drift av 10. av Oslo Skolene som ansatt i Neas fra august 2014 til februar 2015.
Det er helt umulig å ha ansvar for teknisk drift av 10.skoler med opplæringsansva r for 10.vaktmestere, når det er en avdelingsleder for engasjementet som er helt skruppelløs å helt uten selvinnsikt. En person uten selvinnsikt, har ikke forståelse av hva han holder på med på grunn av inkompetanse, ei heller empati for andre enn bare seg selv og sin posisjon. Verdifull kunnskap hos ansette gjorde ham vondt, å da fjernet ham dem forløpende fra engasjementet. I min tid sluttet 7-8.stykker, hvor alle hadde problemer med å forholdet seg til avdelingslederen.

På grunn av sluttavtalen med bedriften, har jeg taushetsplikt i forhold til enkelthendelser . Men jeg tror det er en utfordring med dette systemet med undervisningsby gg som eier og Neas som anbudsinnhaver. .. Det er ikke lenge siden Murud-saken, som skjedde fordi det var etablert bånd på begge sider av avtalen med en og samme person..
#41 Marius Eidem 07-08-2016 14:44
Hva med å bare klatre opp på en stol og vri ut lysrøret som blinker, og så melde det inn?

You have no rights to post comments