Privatisering, marked og konkurranse

Renovasjon må drives i offentlig regi

Renovasjon må drives i offentlig regi

Noen lærer aldri av feil:

Snaut to år etter søppelkaoset i Oslo, vil Høyre ha renovasjon på anbud igjen. Det har skapt uro blant ansatte i Renovasjonsetaten. Det er 48 millioner å spare på å sette innsamling av avfall ut på anbud, ifølge Oslo Høyres alternative budsjett for neste år. Delt på hver husstand blir det likevel bare småpenger å spare, mindre enn 12 kroner i måneden.

– Utspillet har skapt uro blant ansatte i etaten, bekrefter hovedtillitsvalgt i Renovasjonsetaten Oslo REN, Anne Sandborg, overfor Fagbladet. Hun reagerer sterkt på at Høyre velger dette som sak – to år etter søppelkaos og bare måneder etter at Veireno-sjefen ble dømt til ett år og tre måneder fengsel for gjentatte brudd på arbeidsmiljøloven.

– Ansatte i renovasjonsetaten har gjort en formidabel jobb med å rydde opp etter siste renovasjonsskandale. De har virkelig bretta opp ermene og stått på for å få alt i orden og renovasjon på plass til nesten 700.000 innbyggere, sier Anne Sandborg til Fagbladet.

Søppelhåndtering er en vital infrastruktur i samfunnet som må være under betryggende kontroll av fellesskapet, og drives i offentlig regi. Vi kan ikke her ha profitører som skal gjøre kjappe fortjenester, for deretter å kaste kortene.

Kommentarer   

0 #1 Anders W Olsen 01-01-2019 15:46
Det er en Merkelig politikk å sette renovasjon ut på anbud. Renovasjon er vel noe som kommunen driver på selvkost, dvs at abonnentene betaler for tjenestens kostnad. Om man velger å konkurranseutse tte for å spare penger er det ikke kommunen som sparer penger, det er abonnentene. Det blir ikke flere idrettshaller og skiløyper av slikt.
0 #2 Arve Edvardsen 06-01-2019 18:25
Dette er ikke enkellt. Med unntak av den korte perioden med Veireno (som ble valgt etter en særlig dårlig anbudsprosess) har jeg aldri opplevet dårligere søppelhåndterin g i mitt boligsameie som nå i desember. Dette fungerte mye bedre med de øvrige private leverandørene som også ble opprettholdt i det forrige Ap/SV-byrådet. Det blir for enkelt å sammenligne alle private leverandører med Veireno.

Legg til kommentar