Privatisering, marked og konkurranse

Sykehjemsdrift i Oslo

18. april i år: Frelsesarmeen avsluttet driften av Bestumhjemmet fordi de av hensyn til beboerne ikke etisk lenger kunne forsvare de budsjettrammer kommunen ga dem. 1. oktober i år: Uranienborg Menighet avslutter sitt driftsansvar for Uranienborghjemmet. 1. januar neste år: Oslo Røde Kors avlutter driften av sitt sykehjem på Ullern. Det er et paradoks at det er et byråd bestående av bl.a. Venstre og Kristelig Folkeparti (i tillegg til Høyre) som en konsekvens av sin markeds- og konkurranstenkning opptrer slik at menighetene, Frelsesarmeen og Røde Kors nå skvises ut, skriver SV's Ivar Johansen. 

Sykehjemsdrift i Oslo:

Frelsesarmeen, Røde Kors og menighetene kaster kortene. ISS og Partena inn?


Av Ivar Johansen, bystyremedlem i Oslo (SV)
 

18. april i år: 83-årige Knut Qvale flyttes ut av Bestumhjemmet og får følge av de 40 andre sykehjemsbeboerne. Frelsesarmeen avsluttet driften fordi de av hensyn til beboerne ikke etisk lenger kunne forsvare de budsjettrammer kommunen ga dem.


1. oktober i år: Uranienborg Menighet avslutter sitt driftsansvar for Uranienborghjemmet. Også her er det sviktende rammer til drift og vedlikehold som gjør at stiftelsen overlater pasientene og driften til kommunen. Etter en større ombygging ønsker byrådet å konkurranseutsette driften.


1. januar neste år: Oslo Røde Kors avlutter driften av sitt sykehjem på Ullern. Det er tungt å samarbeide med bydeler med skvisede driftsrammer, samtidig som kommunen selv ikke betaler de nødvendige midler for å få til forsvarlig drift. Røde Kors ønsker å benytte sine innsamlede fondsmidler til annet enn å kompenserer for sviktende kommunale bevilgninger.


Om lag 40 % av sykehjemmene i Oslo drives av frivillige organisasjoner. Driften finansieres i sin helhet av kommunen. Det borgerlige byrådet har det siste året vært i harde forhandlinger med disse organisasjonene om nye driftsavtaler. Kommunens krav har værtkonkurranseutsetting. At de veldedige organisasjonene må akseptere å måtte konkurrere med ISS og andre om drift av sykehjem, også i de bygninger organisasjonene i dag eier og driver sine sykehjem i. Men som lederen av Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg skriver: "Når Diakonissehuset driver eldreomsorg, er det fordi vi har et engasjement og formål med dette.Vi vil ikke reduseres til bare eiendomsbesittere."

Jeg setter umåtelig stor pris på Frelsesarmeen, Bymisjonen, Sanitetsforeningen og Røde Kors sin innsats innenfor helse- og omsorgssektoren. De har vært pionerer og bidratt til nytenkning ogbedret kvalitet, og vært helt sentrale i utviklingen av velferdsstaten. De har operert innenfor en omsorg som har gitt rom for idealisme og pionerarbeid. Den har hatt en solid verdibase hvor et helhetssyn på mennesket har stått helt sentralt.


Det er derfor særs bekymringsfullt at flere av disse organisasjonenenå kaster kortene. De er kommet i et etisk dilemma, hvor de kan ikke lenger kan forsvare å være med på en karusell som består i stadig nye budsjettkutt. De ser at dette rammer pasientene. Det er en evig krangel om hver minste krone, selv på helt elementær pleie. Og når det på toppen av dette hevdes at her kan det spares ytterligere, gjennom konkurranse og marked, ja da orker ikke de frivillige organisasjonene mer. De trekker seg tilbake.


Det er et paradoks at det er et byråd bestående av bl.a. Venstre og Kristelig Folkeparti (i tillegg til Høyre) som en konsekvens av sin markeds- og konkurranstenkning opptrer slik at menighetene, Frelsesarmeen og Røde Kors nå skvises ut.


Kristelig Folkeparti går til valg på et stortingsvalgprogram hvor det bl.a. heter at de institusjonstiltak som drives "i regi av de frivillige organisasjonene er et viktig supplement til det offentlige helsevesen, ikke bare fordi de øker kapasiteten, men også på grunn av det ideelle verdigrunnlaget og engasjement dette tilbudet hviler på.". Og et annet sted: "Ulike former for frivillig innsats er helt sentralt for at samfunnet skal fungere. Fellesskapet er avhengig at det ansvarlige mennesket. Kristendemokratisk politikk vil styrke de frivillige institusjonene og organisasjonene."


Det er da et paradoks at når Kristelig Folkeparti skal gjøre opp regnskapet for det første året med byrådsmakt i Oslo, så var det nettopp det året flere av de frivillige organisasjonene valgte å kaste kortene når det gjelder drift av sykehjem. På trappa står de kommersielle, internasjonale, aktører som ISS, Carema og Norlandiaklare til å overta.


(Aftenpostens aftennummer 31. juli 2001) 
 

You have no rights to post comments