Privatisering, marked og konkurranse

Slik ble 37 norske barnehager verdt over en halv milliard kroner

Slik ble 37 norske barnehager verdt over en halv milliard kroner

Å ta vare på norske småbarn har vist seg å være god butikk for flere barnehagegründere. I 2018 kjøpte utenlandske investorer barnehagekjedene Ulna og Gnist. 

Fagbladet har fått detaljert innsyn i økonomien til barnehagene i de to kjedene før de ble solgt. Vinteren 2018–2019 ga god avkastning for gründerne bak to norske barnehagekjeder. Da kjøpte to utenlandske selskaper nemlig opp barnehagekjedene Ulna og Gnist. Til sammen ble 37 barnehager solgt. 

Eierne av kjeden Ulna fikk 260 millioner kroner for sine 20 barnehager. Eierne av kjeden Gnist fikk 356 millioner for sine 17.

Tidsskriftet Fagbladet gir oss godt innblikk i hvordan det skjedde.

Samtidig kan vi lese om en knusende tilsynsrapport som gir innsyn i hvordan eieren av Skogro barnehage i Sarpsborg har brukt offentlige tilskudd og foreldrepenger på blant annet leilighet i Tyrkia, BMW X5 til privat bruk, VIP-billetter, sponsing av idrettslag og overprisede tjenester fra eierens egne selskap. De ansatte får lav pensjon og har ikke tariffavtale. Barnehageeieren er politianmeldt og risikerer krav om tilbakebetaling av over 16 millioner kroner. 

Nå kan du se hva barnehagen «din» bruker pengene på. Fagbladet har offentliggjort en database for info for mer enn 4000 barnehager. Sjekk selv! Der kan du blant annet se at mange private barnehager slår Oslo Børs ned i støvlene på avkastning.

You have no rights to post comments