Psykisk helse

Bydel Grorud: Utviklingshemmet jente på anbud

Bydel Grorud: Utviklingshemmet jente på anbudGrorud bydel har nå lagt tjenestetilbudet - dagsenterplass - til en utviklingshemmet ung jente ut på et åpent, offentlig, anbud. Den 19-årige jenta har diagnosen CP - spastisk diplegi, en alvorlig psykisk utviklingshemming og epilepsi. Mens anbudsrunden pågår, venter en fortvilet mor på at den hjemmeboende datteren, nettopp ferdig med videregående skole, skal få et tilbud.

Dette skjer på tross av at bystyret i desember vedtok at "organisering av kjøp av dagsenterplasser skal foregå gjennom at det inngås rammeavtaler med alle de aktører som tilfredsstiller krav til kvalitet." Men mens Utviklings- og kompetanseetaten arbeider med rammeavtaler og kvalitetskriterier, er altså utviklingshemmede i Grorud ute på anbud.

Helse- og velferdstjenster egner seg dårlig for anbud- og konkurranse. Men det er en himmelvid forskjell mellom å anbudsutsette en tjeneste eller en institusjon, og det å plassere et enkeltmenneske ut på det offentlige anbudstorget.  Og les noen av de svært personlige karakteristikker av jenta under: skal funksjonshemmede - som forutsetning for å få et akseptabelt hjelpetilbud - måtte akseptere at denslags er tilgjengelig for alle og enhver, lagt ut av offentlige myndigheter? 

Jeg har bedt byrådet skriftlig klargjøre overfor bystyret hvorvidt byrådet anser at denne anbudsutsettingen samsvarer med intensjonen og de faktiske vedtak fra bystyrebehandlingen.

Les Dagbladets oppslag om saken


Bystyrets vedtak var:

"Organisering av kjøp av dagsenterplasser skal foregå gjennom at det inngås rammeavtaler med alle de aktører som tilfredsstiller krav til kvalitet, uten at pris på tjenesten er et kriterium for å kvalifisere til en rammeavtale med kommunen. Videre legges det opp til at den enkelte bydel forhandler seg frem til en avtale med en av disse leverandørene og gjennomfører påkrevde "minikonkurranser" der de andre leverandørene kan legge inn et tilbud. Ved valg av leverandør skal hensynet til stabilitet for bruker, grad av individuelt tilpasset kvalitet, brukeres og pårørendes ønsker og geografisk nærhet ivaretas i minst like stor grad som hensynet til pris."

Les mer fra bystyrebehandlingen
Les anbudskunngjøringen

I konkurransegrunnlaget heter det:

"Bydel Grorud har behov for et 80 % dagsenterplass til en bruker. Bruker er en kvinne født i 1989, med diagnosen CP - spastisk diplegi. Dette innebærer en alvorlig psykisk utviklingshemming og epilepsi. Bruker benytter rullestol, og bor i en samlokalisert bolig med heldøgns pleie og omsorg.   Bruker trenger hjelp i alle dagliglivets situasjoner og må derfor ha personal tilgjengelig, i form av 1:1 bemanning, stort sett hele tiden. Dagsentertilbudet må inneholde et variert dagsprogram hvor bruker i størst mulig grad kan delta aktivt. Det er viktig at bruker får brukt og opprettholdt sine ferdigheter, både fysisk, motorisk og ved tegn og lyder. "

I kravspesifiksjonen for anbudet heter det:

"Målsetting med tjenesten er at bruker skal oppleve at individuelle behov for bistand blir ivaretatt, og at dagtilbudet er meningsfylt og gir en opplevelse av tilhørighet og deltagelse. For at brukeren skal få et godt tilbud må tjenesten som gis være av god kvalitet. Nedenfor redegjøres det for oppdragsgivers oppfattelse av god kvalitet.

Bruker er en kvinne født i 1989, med diagnosen CP - spastisk diplegi. Dette innebærer en alvorlig psykisk utviklingshemming og epilepsi. Hun mangler verbalt språk, men ytrer seg ved hjelp av lyder, tegn og kroppsspråk. Bruker har ikke utfordrende atferd med tanke på utagering eller tvangshandlinger. Videre er hun rullestolbruker, og bor i en samlokalisert bolig med heldøgns pleie og omsorg.

Det er behov for 1:1 bemanning. Bruker trenger hjelp i alle dagliglivets situasjoner og må derfor ha personal tilgjengelig, i form av 1:1 bemanning, stort sett hele tiden. Hun kan bli sint og begynne å gråte i situasjoner hvor hun må vente, ikke får oppmerksomhet eller ikke har oversikt. Hun liker ikke å være alene, men har behov for hvilepauser i løpet av dagen hvor det ikke tilbys oppmerksomhet.

Tilbudet skal ytes i form av 80 % dagsentertilbud. Med 80% menes et tilbud på fire hverdager hver uke. Dagsentertilbudet må inneholde et variert dagsprogram hvor bruker i størst mulig grad kan delta aktivt. Det er viktig at bruker får brukt og opprettholdt sine ferdigheter, både fysisk, motorisk og ved tegn og lyder.

Den fysiske funksjonen må opprettholdes ved bruk av ståbrett og andre øvelser, og det er ønskelig med bassengtrening. Hun skiller mellom kjente og ukjente, og setter pris på å oppleve gruppetilhørighet. Dette må etterstrebes.

Som følge av brukers bistand- og oppmerksomhetsbehov, stilles det krav om at personale skal ha god kompetanse på miljøarbeid, samt ha inngående kjennskap til arbeid med personer med CP, psykisk utviklingshemming og epilepsi.

Epilepsi: Anfallene preges av generelle kramper og serieanfall. Det er observert forvarsler i form av tilstivning i arm, leppeskjelving, tungeskjelving og verbale lyder med uttrykk for mishag. Det er sjelden at anfallene er av en slik art at medisiner må gis.
 
Leverandøren skal: observere, registrere og evt. gi medikamenter. Kontakte lege ved behov under anfall.

Ernæring: Personalet må administrere brukers sondeernæring via PEG ved måltider og sørge for at hun får dette i riktig tempo og mengde, i tillegg til drikke.

Eliminasjon og personlig hygiene: Bruker er inkontinent og bruker bleie. Hun trenger bistand til alle gjøremål vedr.stell og personlig pleie. Personalet må følge opp stell, vask og bleieskift.

Tekniske hjelpmidler og forflytning: Bruker kan ikke forflytte seg på egenhånd og er helt avhengig av personløfter. Personalet må tilrettelegge for at bruker har de hjelpemidler hun trenger og bistå med forflytning.

Kommunikasjon/sosial fungering: Bruker har ikke språk, men ytrer seg ved lyder, tegn og kroppsspråk. Hun har tidligere brukt pictogrammer, men siste år vist motstand mot dette. Hun skiller mellom kjente og ukjente, og har erfaring med å være i gruppe med andre psykisk utviklingshemmede.

Leverandøren skal tilrettelegge for at bruker integreres i gruppen på dagsenteret. Personalet må også bli kjent med hennes lyder og uttrykk for kommunikasjon for å forstå hva hun trenger og ønsker.

Interesser/hobbyer: Bruker har god gripefunksjon i høyre hånd, og liker/ønsker å delta på det meste som skjer via den. Hun bruker bryter. Hun liker også å se på bilder, planter og forskjellige farger. Videre liker hun sang, samt å servere og å hjelpe andre.

Leverandøren forplikter å gjøre seg kjent med brukers interesser, samt å inkludere disse i de daglige aktivitetene.

Aktivitet og hvile: Leverandøren skal bistå bruker i å få et godt og variert aktivitetstilbud i løpet av dagen, med fokus på deltagelse og opprettholdelse av ferdigheter. For å nyttiggjøre seg aktiviteter, trenger også bruker å få pauser med hvile for å ”ta seg inn”.

Oppfølgingsbehov: Bruker har ikke utfordrende adferd i form av selvstimulering, tvangshandlinger eller utagering. Hun kan bite seg i finger eller hånd om hun blir frustrert. Bruker kan noen ganger rope dersom det er noe hun ikke er fornøyd med, eller snu seg bort om hun ikke ønsker delta. Hun kan bli sint og begynne å gråte i situasjoner hvor hun må vente, ikke får oppmerksomhet eller ikke har oversikt. Hun liker ikke å være alene, men har pauser i løpet av dagen hvor det ikke tilbys oppmerksomhet.

Bruker er i behov av hjelp i alle dagliglivets situasjoner og trenger følgelig å ha personal tilgjengelig i form av 1:1 bemanning."

Kommentarer   

#1 Melissa Jocelyn Lesamana 03-07-2009 09:29
Jeg begriper ikke at markedsstrategi er virkelig kan oppfattes som riktige instrument å bruke i slike saker. Dette er vanvittig. Følg opp på facebook etter du har fått svar fra byrådet.
#2 Signe Ekeland Valvatne 03-07-2009 09:29
Eg har ikkje ord - dette er fryktelig uverdig. Skam over dei som har komme på dette.
Bra at du tar opp saka. På vegne av alle; Takk for det.
#3 Maria Teresa Notstad 03-07-2009 09:31
Dessverre har vi sett i mange bydeler at menneskeverd når det gjelder funksjonshemmed e og eldre er et fremmedord. Tenker på tiden jeg var leder i RFF i bydel Alna hvor jeg har sett hvor vanskelig dette kan være til tider. Det virker som regneferdighete r har vært problemet. Jeg må spørre om noen har regnet ut hva det koster på sikt alt dette roet?. Som funksjonshemmed e selv har jeg bare et ord som beskrive det jeg har lest om saken "UVERDIG"
Ivar fint å se at du tar opp mange viktig saker som gjelder funksjonshemmed e.
#4 Harald Trulsrud 03-07-2009 09:32
Dette er helt vanvittig, kort og godt!
#5 hugo hallum 03-07-2009 10:56
Dette er fryktelig lesning og føyer seg inn i rekken i utviklingen innenfor områder hvor enkelt mennesker trenger spesiell bistand. Siden jeg sitter i formannskapet i Lunner, var jeg igår i møte med bedriften Lunner Prosdukter. Mitt inntruykk er at mange av disse bedriftene som verdimessig var tuftet på tilrettteleggin g og bistand mer og mer utvikles til ordinære bedrifter, hvor regnskapsmessig overskudd blir den overordnede målsettingen.
#6 Rolf Brandhaug, bydel Østensjø 03-07-2009 14:34
En stor takk til deg Ivar Johansen som aldrig sover når det gjelder saker som berører urettferdighet og nedver-digende oppførsel overfor mennesker med funksjonshemning.

Dette eksemplet er for ille, for å si det mildt. Tenk å bli lagt ut til offentlig beskuelse som her blir gjort.Mitt enfoldige spørsmål er, er dette lovlig i forhold til personvern og taushetsplikt, spesielt når det er et menneske som er prisgitt andres vurderings"evne " og tillit?

Ivar, jeg håper du får et svar som er så hårreisende at du kan bringe saken helt til topps i det politiske system. Slik at den poltiske ledelse kan få en "smekk på lanken" og forstå at slikt gjør man bare ikke.
#7 Hanne Lyssand 03-07-2009 15:50
Plutselig ble personvernet og taushetsplikt helt underordnet økonomien? Nå er det ikke alle behov som passer i en rammeavtale heller, men allikevel.
#8 Mona Klubben 04-07-2009 19:46
Når omgrepet "Bruker" fratar rett til individuell integritet bør det vera eit signal om at det er dags for å (re-)definere korleis ein nyttar gruppeomgrepet- og i kva kontekst ein nyttar omgrepet Bruker og ikkje, som nemnt tidlegare om personvern og taushetsplikt.

Om personen har ein individuell plan, bør jo denne gå foran, i denne er det eit krav om forutsigbarheit ; det er hennar menneskerett og ikkje eit krav stilt frå ein "tjenestebruker " på ein open marknad. Kommunen skal sikre at det er tilbod som gjev vanskelegstilte verdig liv iform av å sikre livskvalitet. Kommunen er pålagt dette ansvaret av samfunnet.

Kommunen har alltid visst at jenta ville ha behov for eit tilbod etter endt vidaregåande. At ho og hennar familie idag ventar på at ein anbudsrunde skal avviklast, er absurd. Skulen som kjenner ho, PPT, m.fl som har hatt kontakt med ho, er parten som bør få/ kunne vise ho vidare til eit godt og høveleg vaksen-tilbod, ikkje marknaden. Å føre vidare ein årelang kjennskap og menneskekunskap er effektivt, ikkje å kategorisk plassere eit menneske i bås. Kva for myndigheit er det støtteapparatet utøvar? Det er ei misbruk av myndigheit å ikkje bruke styringa til å skape forutsigbarheit , trygge rammer - auka livskvalitet.

Spesielt for menneske som ikkje kan delta i valgprosessen på lik linje som deg og meg er det viktig at myndigheita arbeidar for å føre meirverdi over på livskvlaitet og ikkje hentar inn denne i marknaden.
#9 Mona Lyngar 05-07-2009 20:48
Saken om Aurora på 19 som er lagt ut på anbud, er opprørende. Skal vi hver og en av oss akseptere at detaljer om våre sinn og kropper, samt reaksjonsmønste r, legges ut til offentlig beskuelse fordi kommunen vi bor i skal spare penger på omsorg og helsetjenester som vi trenger? De som ikke kan tale sin egen sak, taper tydeligvis alle rettigheter til et verdig liv straks det blir snakk om økonomi.
#10 Ewy Halseth 07-07-2009 12:07
Saken er nok et bevis på at vårt "rike" samfunn ikke har respekt for den enkeltes personvern. Slike saker må kunne løses på en helt annen måte. Ekstra skremmende å lese når du selv har samme diagnose! Fremtiden ser ikke lys ut hvis ikke de politiske holdninger og etiske handlingsmønstr e endres!
#11 Angelique Tangen 10-11-2009 00:52
Dette bør politianmeldes. Kvinnen er identifiserbar og viktige opplysninger er brettet ut for full offentlighet.
Hva sier Likestillings- og diskriminerings ombudet, Likestillingsde partementet, Justisdeparteme ntet, diverse interesseorgani sasjoner for de funksjonshemmed e, forskningsmiljø ene? Nei, det er stille fra mange kanter. Alle har spist seg mett. Det er riktig det Vetle L Larsen skrev for en tid tilbake -vi tror vi sitter på en lenestol også sitter vi på en søppelhaug.
Alle som er opptatt av vårt samfunns anstendighet må protestere. Foreningen Hanne Østbys Fond til fremme av funksjonshemmed e barns rettsikkerhet oppfordrer denne kvinnens pårørende om å ta kontakt for å eventuelt få bistand til juridisk oppfølging av saken. Bruk gjerne e-post
Denne saken bekrefter at vår felles samvittighet trenger krisehjelp.

You have no rights to post comments