Psykisk helse

A-hus: Brukerrådsrepresentant trekker seg

A-hus: Brukerrådsrepresentant trekker segEtter en grundig refleksjonsrunde har jeg kommet fram til at jeg ikke lenger kan forsvare å være brukerrepresentant for psykisk helse ved Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus. Som brukerrepresentant for psykisk helse i Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus deltar man i et «spill for galleriet», og er med på å legitimere en ordning som ikke fungerer. Dette kan jeg ikke være med på lenger, skriver Christine Rosenqvist i en henvendelse til brukerrådet og styret ved Akershus Universitetssykehus. Hvilke erfaringer har andre med brukerråd innen psykisk helsevern?

Til Brukerrådet Akershus Universitetssykehus og
Styret for Akershus Universitetssykehus

Etter snart ett år som brukkerrepresentant ved Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus har jeg sett at et felles brukerråd for somatikk og psykisk helse ikke fungerer. Jeg ser at psykisk helse blir usynliggjort og ikke får den plass dette fagområdet trenger. Som brukrerrepresentant får jeg ikke anledning til å stille spørsmål jeg mener er viktige, svarene (om jeg får dem) blir trenert i månedsvis, og jeg får ikke den informasjon jeg trenger for å i vareta mitt verv.

Etter en grundig refleksjonsrunde har jeg kommet fram til at jeg ikke lenger kan forsvare å være brukerrepresentant for psykisk helse ved Brukerrådet på Akerhus Universitetssykehus. Som brukerrepresentant for psykisk helse i Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus deltar man i et «spill for galleriet», og er med på å legitimere en ordning som ikke fungerer. Dette kan jeg ikke være med på lenger. Det som fikk dråpen til få begeret til å renne over var direktøren for psykisk helses  forslag til budsjett.

Jeg vil her forholde meg til den manglende behandling forslaget har fått internt. I henhold til retninglinjer brukerrådet får, skal brukerrepresentanter bidra i plan - og budsjettprosesser. Det har vi ikke hatt noen anledning til å gjøre. Vi har ikke fått tilstrekkelig informasjon til å forstå forslagets bakgrunn. Brukerrådet fikk en orientering om budsjettet ved siste brukerrådsmøte.  Vi fikk ingen muligheter til å komme med  bidrag eller delta i planlegging. Vi ble presentert et ferdig utarbeidet forslag. I styremøtet fantes det heller ingen slike muligheter. Saken var kommet for langt til det. 

Jeg kan ikke fortsette å være brukerepresentant for psykisk helse ved Akershus Universitetssykehus. Ordningen fungerer ikke etter de retningslinjer jeg ble forespeilet da jeg ble brukerrepresentant, og som man  forespeiler samfunnet. Å fortsette som brukerrepresentant for psykisk helse i Brukerrådet ved Akerhus Universitetssykehus vil bare bidra til å sementere et system som  undergraver vårt demokrati, fastlåser de maktbastioner som finnes og skaper nye. Jeg er lurt inn i et system jeg ikke vil være en del av. Det er et system brukere ikke er tjent med.  Dette har jeg ikke samvittighet til. 

Med hilsen

Christine Rosenqvist    
mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ellingsrudåsen 10. desember 2009

Kommentarer   

#1 Jan Olaf Ellefsen 10-12-2009 10:56
Takk til Christine Rosenqvist! Håper alle andre brukerråd følger hennes eksempel - og trekker seg kollektivt! Kanskje boikott er det er det eneste pressmiddelet som blir forstått av makten? Saklige argumenter blir tydeligvis ikke forstått, iallefall ikke hva gjelder tvang i psykiatrien. Hvilke sakstyper er det Rosenqvist fremhever som spill for galleriet, eller gjelder det generelt i de fleste saker som hun har hatt befatning med som brukerråd?
#2 Christine Rosenqvist 10-12-2009 13:26
Det gjelder generelt. For å være brukerrepresent ant må man ha tilgang til kunnskap om feltet. Man må få stille spørsmål og få svar. Det får man ikke som brukerrepresent ant på Ahus. Spesielt tydelig ble dette i budsjettsaken. Men det gjelder generelt. Det har vært et svært frustrerende år. Som brukerrepresent ant på Ahus får man virklig føle brukeres maktesløshet.
#3 Inge-Jarl Clausen 10-12-2009 21:25
vi må avvikle psykiatri snarest mulig og erstatte det med klinisk psykologkompeta nse, legene får dra tilbake til skolebenken på nytt å se å lære seg litt om følelser
#4 Birgitta Rådberg 10-12-2009 21:27
Väldigt bra gjort !Vi måste ha en fungerande psykiatri i alla led.Hoppas flera inser detta och säger NEJ
#5 Gry Karlsen 10-12-2009 21:28
Ikke hvis alle slipper kaffekoppen sin og gjør det de skal gjøre.
#6 Jan Olaf Ellefsen 10-12-2009 21:29
Karlsen, jeg mener at det er det faglige innholdet som skaper størst problemer, ikke arbeidsmoralen. Clausen, ordet psykisk helsevern kan jeg dessverre ikke bruke, for det psykiatriske systemet verner meg ikke, psykiatrien har ikke gjort annet enn å ødelegge for meg. Man må vernes MOT det psykiatriske systemet. Ellers skulle også jeg gjerne erstattet de psykiatriske legene med psykologer - men problemet er at heller ikke psykologene ser den elendigheten psykiatrien påfører meg. Og som profesjonsforen ing, hvorfor kommer ikke psykologene med noen som helst grunnleggende kritikk av legene?
#7 Siv Helen Rydheim 10-12-2009 21:29
Jan O: Jeg har også problemer med begrepet "psykisk helsevern". Vern for hvem? Er det de der ute som trenger vern fra oss? Eller hvor i all verden kommer dette begrepet fra? Likedan synes jeg "kontrollkommis jonen" - er et helt avsindig begrep... Høres ut som en trampende kommisjon fra gamle Sovjet...

Flott Christine! Støtter deg fullt ut! Du tok første skritt. Håper at mange, mange kommer etter. Nok er nok!
#8 Tommy Andersson 10-12-2009 21:30
En handling av Christine Rosenqvist det står respekt av!!!
#9 Christine Rosenqvist 10-12-2009 21:31
Jeg takker for de gode ordene. Det jeg ønsker å sette søkelyset på er det ikke-fungerende lissomdemokrati et som vi blir lurt til å tro fungerer. Ved å opprette brukerråd lurer man samfunnet til å tro at brukermedvirkni ng er gjennomført. Nårså brukeres stemme så ikke blir hørt blir det utført en fornærmelse mot folket. Hadde jeg fortsatt i dette vervet, hadde det vært å godkjenne og sementere denne ordning og gi min aksept til at "ja, slik skal det være og slik vil jeg ha det". Spesielt Helse Sørøst og Ahus har gått høyt ut og understreket verdien av brukermedvirkni ng. Det er langt mellom liv og lære. Brukermedvirkni ng er et prinsipp i vår velferdsforvalt ning og nedfelt i 4 forskjellige helselover. Det skal ikke være noe man kan kimse av. Å usynliggjøre alerede marginale grupper er en spesiell ussel form for maktmisbruk.
#10 Are Saastad 10-12-2009 23:17
Flott og modig gjort, Christine! Jeg tror du setter ord på det mange andre også føler, nemlig maktesløshet i møte med et stort maktapparat - ikke bare i psykiatrien, men i helseforetakene generelt. Folk blir gisler, og sier alt for sjeden i mot. Det gjelder vel og merke også ansattes representanter i diverse utvalg og styrer, det gjelder ansattes styrerepresenta nter i helseforetakene , og ikke minst politikere samme sted. De føler nok alle svært ofte at det er administrasjone ne i helseforetakene som tar de relle beslutningene, som de helsefarlige budsjettkuttene som du beskriver - eller nedleggelser av hele sykehus, som i Aker sykehus' tilfelle. For å gjøre dette skyver de de ansatte og brukerne foran seg! Bare les Bente Mikkelsen i Aftenposten i dag. Det er bare en ting å gjøre - å ta til motmæle, som Christine gjør, for, som hun sier: Mye av det som skjer byter med demokratiet. Får håpe flere nå tør å bryte ut av gisselrollene sine! Takk til deg!
#11 Anne Beate Johnsen, MamaEarth Foundation 11-12-2009 16:33
Brukermedvirkni ng på hvem sine premisser?
Jeg har selv vært/og er brukerrepresent ant i NAV, HUSK og andre arenaer, og jeg har sett og hørt mye rart- også prosjekter som virker, der brukerrepresent anter får egne kontor og ordna lønnsforhold, i tett kollegiat med forskere. Eksempler å lære av.

Slike tilfeldigheter er ikke brukerne
tjent med, og det er VIKTIG at vi som representanter sier fra. Jeg kan godt forstå din frustrasjon og ditt valg om å si opp. Det er viktig at du også gjør det i offentlighet, slik at flere kan "vekkes".

Det kan se ut til at brukermedvirkni ng er en vanskelig kunst, som overlates i alt for stor grad til personlig egnethet og gehør blandt de ansatte som deltar.
Her gjennstår en del arbeide før vi kan se reell brukermedvirkni ng både på system og individ nivå. Individuell Plan er en lovfesta rett, som folk selv må kreve, og styre, men brukerrådene kan være pådrivere.
På systemnivå ser vi at kunnskapsøkning må til for å forbedre både brukerrepresent antenes stilling, og de ansattes ydmykhet overfor likeverdige partnere i Brukerrådene/ut valgene.

Krev kurs. Midlene er der.
Pynt på papiret er ingen tjent med!
Det er fortsatt praksisen som teller. Takk for ditt opprør!
#12 Sonja Mathsien, hjelpepleier Elvestad 12-12-2009 09:39
Fantastisk flott at noen er å tøff som deg og sier at nok er nok der ting ikke foregår sakelig for seg i styre og stell. Savner en kollektivt avgang fra samtlige medlemmer, hvem kan vel på ærlig vis ta avgjørelser når det mangler grunnlag og informasjon til ta store beslutninger?
En stor takk for at noen tørr og gå imot der det trengs!
Vi i Elvestad håper på en heldig utgang, og ser lyspunkter bl.a etter uttalelsen senest på Raumnes.no igår.
Under prosessen etter forslaget om nedleggelse har det imidlertid kommet frem at "spill for galleriet" er en gjenganger, noe du også understreker ved din avgjørelse på å trekke deg. Vi håper og tror at appellene våre gjennom media har gjort inntrykk og at rettferdigheten for psykisk syke vil seire! Helse lar seg ikke måles i kroner, men er dessverre nødvendig. Derfor må folk som ikke har peiling på økonomi ikke få tilgang slik at dette ikke rammer uskydlige.
Takk igjen for din avgjørelse.
Mvh Sonja M.

You have no rights to post comments