Psykisk helse

A-hus: Brukerrådsrepresentant trekker seg

A-hus: Brukerrådsrepresentant trekker segEtter en grundig refleksjonsrunde har jeg kommet fram til at jeg ikke lenger kan forsvare å være brukerrepresentant for psykisk helse ved Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus. Som brukerrepresentant for psykisk helse i Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus deltar man i et «spill for galleriet», og er med på å legitimere en ordning som ikke fungerer. Dette kan jeg ikke være med på lenger, skriver Christine Rosenqvist i en henvendelse til brukerrådet og styret ved Akershus Universitetssykehus. Hvilke erfaringer har andre med brukerråd innen psykisk helsevern?

Til Brukerrådet Akershus Universitetssykehus og
Styret for Akershus Universitetssykehus

Etter snart ett år som brukkerrepresentant ved Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus har jeg sett at et felles brukerråd for somatikk og psykisk helse ikke fungerer. Jeg ser at psykisk helse blir usynliggjort og ikke får den plass dette fagområdet trenger. Som brukrerrepresentant får jeg ikke anledning til å stille spørsmål jeg mener er viktige, svarene (om jeg får dem) blir trenert i månedsvis, og jeg får ikke den informasjon jeg trenger for å i vareta mitt verv.

Etter en grundig refleksjonsrunde har jeg kommet fram til at jeg ikke lenger kan forsvare å være brukerrepresentant for psykisk helse ved Brukerrådet på Akerhus Universitetssykehus. Som brukerrepresentant for psykisk helse i Brukerrådet på Akershus Universitetssykehus deltar man i et «spill for galleriet», og er med på å legitimere en ordning som ikke fungerer. Dette kan jeg ikke være med på lenger. Det som fikk dråpen til få begeret til å renne over var direktøren for psykisk helses  forslag til budsjett.

Jeg vil her forholde meg til den manglende behandling forslaget har fått internt. I henhold til retninglinjer brukerrådet får, skal brukerrepresentanter bidra i plan - og budsjettprosesser. Det har vi ikke hatt noen anledning til å gjøre. Vi har ikke fått tilstrekkelig informasjon til å forstå forslagets bakgrunn. Brukerrådet fikk en orientering om budsjettet ved siste brukerrådsmøte.  Vi fikk ingen muligheter til å komme med  bidrag eller delta i planlegging. Vi ble presentert et ferdig utarbeidet forslag. I styremøtet fantes det heller ingen slike muligheter. Saken var kommet for langt til det. 

Jeg kan ikke fortsette å være brukerepresentant for psykisk helse ved Akershus Universitetssykehus. Ordningen fungerer ikke etter de retningslinjer jeg ble forespeilet da jeg ble brukerrepresentant, og som man  forespeiler samfunnet. Å fortsette som brukerrepresentant for psykisk helse i Brukerrådet ved Akerhus Universitetssykehus vil bare bidra til å sementere et system som  undergraver vårt demokrati, fastlåser de maktbastioner som finnes og skaper nye. Jeg er lurt inn i et system jeg ikke vil være en del av. Det er et system brukere ikke er tjent med.  Dette har jeg ikke samvittighet til. 

Med hilsen

Christine Rosenqvist    
mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ellingsrudåsen 10. desember 2009