Psykisk helse

Sosialt skeivt tilbod

Dess høgare utdanning du har, dess større er sjansen for at du får den beste og billegaste behandlinga for psykiske lidingar, ifølgje ein ny Sintef-rapport.

Les mer i Klassekampen

Kommentarer   

0 #1 Sigrun 14-02-2010 21:33
Det er hårreisende at ikke alle spesialister automatisk får driftstilskudd. Selv gikk jeg for ti år siden hos en psykolog som da tok 25.000-30.000 kroner i året. Siden jeg ikke var arbeidsfør og derfor ikke hadde så mye å leve av, måtte jeg slutte å spise middag for å gå i terapi.
0 #2 Christine Rosenqvist 14-02-2010 23:08
Fint at du tar dette opp. Psyologers sosiale bevissthet trenger pent sagt et puff. De står fritt til å velge sine pasienter, og velger da gjerne pasienter som ligner dem selv mht bakgrunn.
0 #3 Tore G. Bareksten 15-02-2010 00:21
Erving Gofmann bøker om psykiatriske institusjoner var pensum på sosiologi i 70-åra. Han forklarer hvorfor psykoanalysen og flere andre samtalebaserte behandlingsform er forutsetter et bestemt ordforråd og verbaliseringsf orm som oftere finnes i middel- og overklassen. Han viser til at folk fra arbeiderklassen mye oftere behandles med piller, lobotomering, insulinsjokk, kalde bad, elektrosjokk og tvangsmidler.
Historisk sett kan vi nesten si at psykologien ikke ble utviklet med tanke på arbeiderklassen og at det er derfor tiltak overfor arbeidere kan minne om straff.
Husker jeg kom fra en sommerjobb på Langerud sykehjem til en sommerjobb på Gaustad og undret meg over hvorfor så mange flere på Gaustad hadde gebiss. En eldre sykepleier fortalte meg at det skyldes at man i gamle dager behandlet pasienter som bet ved å trekke tennene deres slik at de skulle lære ikke å bite. Jeg fikk også høre at folk som ble lobotomert ofte ble flinkere til å hilse høflig på personalet etterpå. '
Jeg lurer på hvor stor prosent av de lobotomerte med gebiss som kom fra overklassen kontra arbeiderklassen
0 #4 Sigrun 15-02-2010 01:05
Tore G. Bareksten: I dag mangler 40 prosent av alle tvangsinnlagte et eget hjem.

Legg til kommentar