Psykisk helse

Akutt psykisk syk: Savner en nødhavn, fortsatt

Akutt psykisk syk: Savner en nødhavn, fortsatt

Regjeringen og byråden må slutte å snakke om at de vil satse på psykisk helse og folk med hull i CV'en, når det de faktisk gjør er å kutte i tilbudet," skriver Marianne Grøtte.

"Jeg har blitt psykisk syk. Plutselig en dag sa kroppen stopp. Det finnes ingen trygg havn for folk som meg. Hvis man ikke har et nettverk som kan stille opp til man føler seg nogenlunde trygg og rolig igjen. Det sånne som meg trenger er et trygt sted med en varm seng, varme hender som trøster og gir omsorg, hvor man kan sove og roe seg ned- til man finner fotfestet igjen. Kanskje en natt, kanskje tre. Så slipper man at på toppen av å føle seg bitteliten, å få følelsen av å bli brutalt avvist av et helsevesen som man tror vil ta vare på en når man trenger det mest. Vi trenger trygge vegger rundt oss, ikke stengte dører. Det sies at det skal satses på psykisk helsevesen, men for oss som trenger akutt hjelp ser det ikke sånn ut," skrev Marianne Grøtte ("Mona") i et gjesteblogginnlegg. Jeg utfordret byråden, og Marianne er slett ikke fornøyd med byrådens svar:

"Alle bydeler har ikke FACT-team etablert. Tilbudet blir da telefonkontakt med et akutteam mellom kl 0900 og 1500, i tillegg til 45 minutter psykolog i uka. Det er langt ifra en tilfredsstillende løsning. Hvis man blir akutt sykere, f.eks. får et panikkanfall utenfor kontortid, er almennlegevakten tilbudet. Der må man vente i timesvis i et støyende og hektisk rom, oppholdet på venterommet gjør deg enda sykere. Deretter må man vente i en travel gang utenfor psykiatrisk legevakt. Når man drar på legevakten er det fordi man er alvorlig, akutt syk. Psykiatriske pasienter må få eget venterom og skjerming fra andre syke mens man venter.

Når man er så psykisk syk at man ikke kan jobbe er det ofte fordi man har store søvnproblemer, ikke har noe energi, hukommelsen er dårlig, man er irritabel og ustabil humørmessig, man klarer ikke utføre sine vante oppgaver. Det man trenger da er hjelp til å få sove, at det er trygt rundt deg. At det er struktur på måltider og sunn mat. At man får hjelp til å snu tanker og stoppe negative kvernetanker. Dette kan ikke gjøres kun på telefon i kontortiden, eller hos psykolog en gang i uka.

Man trenger en til to uker vekk fra virkeligheten hvor man kun jobber med søvnvaner, kosthold, mosjon, struktur og samtaleterapi. Slik det er nå finnes det ikke et godt nok tilbud for psykisk syke som ikke er tilstrekkelig til fare for seg selv, eller andre i Oslo. Depresjon, angst og utbrenthet er nye folkesykdommer. Regjeringen og byråden må slutte å snakke om at de vil satse på psykisk helse og folk med hull i CV'en, når det de faktisk gjør er å kutte i tilbudet," skriver Marianne Grøtte.

Kommentarer   

0 #1 Siri Eriksen Sveen 02-12-2014 06:17
Erna så jo i nyttårstalen sin at psykisk sykdom kan ramme hvemsomhelst men det kuttes og kuttes:( det er farlig for den syke og de rundt!
+1 #2 Hanne Sverdrupsen Heggheim 02-12-2014 06:22
Angående FACT teamet som byråden pekte på er bare for de med alvorlige psykoselidelser , ikke for de med andre psykiske lidelser. DPS har som regel seksjon døgn som en kan søke om plass, noen av de har akuttplasser også, men da må en oppsøke akutteam i kontortiden. Så Marianne har rett, det finnes ikke noe godt tilbud for de som trenger akutt hjelp eller som ikke har en kjent psykoselidelse. Svaret fra byråden blir noe helt annet enn det hun skriver om i sitt innlegg.
0 #3 Alf-Erik Øritsland 02-12-2014 06:25
Det er lettere å angripe de ressurssvake enn å forsøke å skyve byrden over på tilbudssiden - ansvarliggjøre arbeidsgiverne.
0 #4 Sigrun Tømmerås 02-12-2014 07:12
Dersom man har en psykolog 45 minutter i uken som man er fornøyd med, er man nå heldig, tenker jeg. Det er lange køer hos psykolog, og når man slipper til, er man ikke garantert å få en som jobber på en måte som passer den enkelte. Samtidig hadde en nødhavn vært fint i ekstreme kriser, slik som ved selvmordsfare (for den som ikke er interessert i innleggelse på psykiatrisk avdeling).
Brukerorganisas joner jobber for å få medisinfrie døgntilbud, og helseministeren er positiv, men det vil kanskje mest være ved psykose?
0 #5 Haakon 03-12-2014 14:08
Ja, AP lovte i 2005 valgkampen tidenes satsing på psykriatri..... ..
0 #6 Gjertrud Tveitevåg 04-12-2014 10:30
Alvorlig psykisk syke med psykoser som ikke tør å gå ut, har gjerne ikke annet tilbud enn en halv times besøk av en sosionom i uken. Dette kan være unge mennesker som har et slikt tilbud over år.
0 #7 Haakon 04-12-2014 10:55
Gjertrud :
Jeg er så enig. Nå er det ca 25 år siden vi innførte HVPU reformen og vi ser tragedier som du nevner, men også stadig flere uskyldige bli drept av folk i psykose.
Det er på tide å ta en evaluering av reformen.

Legg til kommentar