Psykisk helse

Akutt psykisk syk: Savner en nødhavn, fortsatt

Akutt psykisk syk: Savner en nødhavn, fortsatt

Regjeringen og byråden må slutte å snakke om at de vil satse på psykisk helse og folk med hull i CV'en, når det de faktisk gjør er å kutte i tilbudet," skriver Marianne Grøtte.

"Jeg har blitt psykisk syk. Plutselig en dag sa kroppen stopp. Det finnes ingen trygg havn for folk som meg. Hvis man ikke har et nettverk som kan stille opp til man føler seg nogenlunde trygg og rolig igjen. Det sånne som meg trenger er et trygt sted med en varm seng, varme hender som trøster og gir omsorg, hvor man kan sove og roe seg ned- til man finner fotfestet igjen. Kanskje en natt, kanskje tre. Så slipper man at på toppen av å føle seg bitteliten, å få følelsen av å bli brutalt avvist av et helsevesen som man tror vil ta vare på en når man trenger det mest. Vi trenger trygge vegger rundt oss, ikke stengte dører. Det sies at det skal satses på psykisk helsevesen, men for oss som trenger akutt hjelp ser det ikke sånn ut," skrev Marianne Grøtte ("Mona") i et gjesteblogginnlegg. Jeg utfordret byråden, og Marianne er slett ikke fornøyd med byrådens svar:

"Alle bydeler har ikke FACT-team etablert. Tilbudet blir da telefonkontakt med et akutteam mellom kl 0900 og 1500, i tillegg til 45 minutter psykolog i uka. Det er langt ifra en tilfredsstillende løsning. Hvis man blir akutt sykere, f.eks. får et panikkanfall utenfor kontortid, er almennlegevakten tilbudet. Der må man vente i timesvis i et støyende og hektisk rom, oppholdet på venterommet gjør deg enda sykere. Deretter må man vente i en travel gang utenfor psykiatrisk legevakt. Når man drar på legevakten er det fordi man er alvorlig, akutt syk. Psykiatriske pasienter må få eget venterom og skjerming fra andre syke mens man venter.

Når man er så psykisk syk at man ikke kan jobbe er det ofte fordi man har store søvnproblemer, ikke har noe energi, hukommelsen er dårlig, man er irritabel og ustabil humørmessig, man klarer ikke utføre sine vante oppgaver. Det man trenger da er hjelp til å få sove, at det er trygt rundt deg. At det er struktur på måltider og sunn mat. At man får hjelp til å snu tanker og stoppe negative kvernetanker. Dette kan ikke gjøres kun på telefon i kontortiden, eller hos psykolog en gang i uka.

Man trenger en til to uker vekk fra virkeligheten hvor man kun jobber med søvnvaner, kosthold, mosjon, struktur og samtaleterapi. Slik det er nå finnes det ikke et godt nok tilbud for psykisk syke som ikke er tilstrekkelig til fare for seg selv, eller andre i Oslo. Depresjon, angst og utbrenthet er nye folkesykdommer. Regjeringen og byråden må slutte å snakke om at de vil satse på psykisk helse og folk med hull i CV'en, når det de faktisk gjør er å kutte i tilbudet," skriver Marianne Grøtte.