Psykisk helse

Malin (25): Vi brenner oss ut før vi er voksne

Malin (25): Vi brenner oss ut før vi er voksne

Jeg har så store drømmer, men det er som om kroppen min motarbeider meg, sier Malin Nesvoll Vangsnes (25), som har fått hjelp mot angst.

"– Min generasjon skal etter hvert ta over og drive landet, men vi sliter med angst, depresjoner, spiseforstyrrelser, utmattelse og ADHD. Mange av oss blir utbrent før vi blir voksne, sier 25-åringen, som har fått rask og relevant hjelp for sitt angstproblem i bydel Frogner, bydelen hun bor i.

Gjennom fastlegen fikk hun henvisning til psykiater og var tre timer hos en kvinnelig psykiater. – Hun sa aldri: «Dette skal gå bra.» Jeg følte meg verre for hver gang jeg var der.

Så fortalte fastlegen min om Rask psykisk helsehjelp. Jeg ringte dit dagen etter og ble så positivt overrasket, for der fikk jeg snakke med en gang med Ingunn, som ble min behandler. Hun snakket med meg i tre kvarter, og jeg fikk time hos henne uka etter. Det første hun sa, var: «Dette skal gå bra, dette skal vi ordne.» Malin har vært hos Rask psykisk helsehjelp om lag ti ganger. Det trengs ingen henvisning fra lege, men det er en fordel om man samarbeider med sin fastlege om behandlingen.

– Du kan gå dit maks 15 ganger og kan få nytt tilbud neste gang du er dårlig. Jeg fikk brosjyrer om angst og lærte hvordan jeg skal kjenne igjen symptomene. Angst er ubehagelig, men ikke farlig. Bare det er jo så viktig å lære. Ingunn tegnet min angst, og jeg lærte å bryte av katastrofetankene," forteller Malin til bladet Psykisk helse.

Dette er gode helsetiltak som jeg heier på!

Kommentarer   

+2 #1 Grete Johansen 25-04-2015 07:48
I dag hender det altfor ofte at ungdom blir satt på antidepressiva som første tilbud selv ved lettere angstlidelser. Vi må bort fra den praksisen for vi vet at disse midlene har mange og til dels kraftige bivirkninger.
I det hele tatt må legene bort fra ideen om at alt skal løses via reseptblokken for den behandler symptomer mer enn årsak
#2 Veronika Amalie Rusdal 25-04-2015 09:55
Veldig flott tilbud. Mannen min har benyttet seg av det da han gikk på en smell. Kan anbefales i alle bydeler.
+1 #3 Anne-Helene Ose-Johansen 25-04-2015 21:34
"Dette skal gå bra!", sa hun og det var akkurat det jenta trengte å høre. Det skal ikke så mye til, hvis det lille blir gitt når det trengs. Derfor synes jeg det er viktig at det fins lavtersketilbud for alle, da særlig for ungdomsskoleele ver og i videregående skoler. Helsesøster har en viktig oppgave og ofte er det nok. Noen ganger er helsesøster bare en start og da er det viktig at psykologer og andre er lett tilgjengelige. Det handler om forebygging, om det enkelte liv og om det samfunnet de enkelte menneskene skal bygge opp. Derfor kan vi ikke ignorere slike behov eller individualisere dem og dermed ta avstand.
#4 Sindre Nørgaard 27-04-2015 06:59
Denne historien er til å lære av.
Ikke minst når det gjelder psykiatere/psyk ologer som både kan gjøre mye godt, men også som vist her i første tilfelle, gjøre ting mye værre.
Behandlers egen psyke, og evne til å motivere, teller mao. svært mye...

You have no rights to post comments