Psykisk helse

FACT: Godt psykisk helsevern for hjemmeboende

FACT: Godt psykisk helsevern for hjemmeboende

FACT-prosjektet i bydel Gamle Oslo gir godt psykisk helsevern til hjemmeboende. Dette heier jeg på!

Kornelius Wesøe er alvorlig psykisk syk. Likevel bor han hjemme og ikke på institusjon. Et nytt behandlingsopplegg gjør det mulig for han å leve et så normalt liv som mulig selv med sykdommen. – Av og til tar jeg med meg Kornelius på treningssenteret eller vi går på kafé. Det viktigste er at han kan få komme seg ut og leve et vanlig liv, selv med sine psykiske problemer, sier spesialergoterapeut Katrine Neverdal til NRk Østlandssendingen.

Hun er en del av et fagteam som jobber med et nytt behandlingsopplegg (FACT) i bydel Gamle Oslo i samarbeid med Lovisenberg sykehus. 106 pasienter med alvorlig psykisk sykdom får hjelp av teamet som består av blant andre en psykiater, en sosionom, psykologer og sykepleiere.  – Istedenfor sykehus, kan pasientene bo hjemme og er bare en telefonsamtale unna et helt kobbel av fagfolk som står klare til å hjelpe, sier Eirik Ystad, teamleder i FACT-teamet i bydel Gamle Oslo.

Siden oppstarten i 2013 har fagfolkene sett svært gode resultater. Blant annet er antall sykehusinnleggelser halvert. – Fordi pasientene får rask hjelp av teamet, rekker de ikke å bli så syke at de må legges inn hos oss, sier kommunikasjonssjef ved Lovisenberg sykehus, Tone Hærem. Ordningen er evaluert av Helsedirektoratet som fant flere positive resultater. Blant annet er det færre som har alvorlige psykiatriske og depressive symptomer og selvmordstanker.

Dette heier jeg på!

Kommentarer   

0 #1 Anette Eggan Laskemoen 29-06-2015 18:16
Jeg håper de beholder midlene til opprettholdelse av dette forholdsvis tungt bemannede opplegget. Jeg har selv, som styreleder i sameiet, opplevd å måtte sørge for innleggelse av en som hadde trengt dette teamet. Kort historie: Sameie Oslo øst, boligspekulant, bygge om en liten 2-roms ved å anlegge "kjøkken" i entréen, plutselig 3 utleierom, ekstrem god butikk ved å tilby NAV-KONTORER i og utenfor byen "noe kortidsutleie". Ski kommune betalte kr 16 000,- pr mnd for stua en periode. Han som bodde der ble tvangsinnlagt, klarte å rømme og kom for å hente penger for fremdeles av en ros - familie som tok seg inn via vinduet til en slektning på baksiden av huset. Ung, ustabil heroinmisbruker som måtte amputere armen etter betennelse måtte skifte på sengen til den eldre damen i naborommet da hun frøs i gjennomvåt seng. NAV Lørenskog betalte eiendomsbaronen for å huse en psykisk syk gutt på Tøyen, men plasserte ham hos oss, i en leilighet under radaren. Gutten forsvant, alle eiendelene likeså, baronen brukte aldri en krone på oppgradering, men plutselig var det viktig å få malt. Hunden til gutten ble funnet bundet til en lyktestolpe mange km borte, farget svart. Gutten er borte og kommer nok aldri igjen. Da politiet kom var rommet pent og lysegult. Saken fikk mye oppmerksomhet i media. Vi trenger å styrke FACT og vi burde legge klare føringer for NAV. Jeg forstår det er snakk om økonomi, men da jeg, i kontakt med legevakten, får spørsmål om pasienten har klam hud og om hun kjennes hard ut i magen!? Holder det ikke at man sier at personen er gjennomvåt av urin, gråter, formidler at hun har smerter og kan ikke gjøre rede for seg? (Baronen døde før jul og leiligheten endelig solgt, men jeg sender en medfølende tanke til alle de syke og "menigmann" som er berørte av denne typen virksomheter i dag)
0 #2 Jan Åge Johansen 29-06-2015 18:57
Strålende! For mange som sliter psykisk er det det at de blir gående alene med tankene sine uten noen å dele de med, uten noe som bryter det tankemønsteret, som gjør det verre og verre og verre og... Et enkelt tiltak, men vet du? Så enkelt kan det gjøres. For bare det at det finnes noen som tar de seriøst er en enorm trygghet i seg selv. Virkelig et godt tiltak!

Det er bare en liten kommentar jeg har på sidefeltet, jeg vet det er i Oslo det er lettest å få tak i god arbeidskraft innenfor psykisk helse, men samtidig, er det ikke også der det er dyrest å leie? Med tanke på at dette er personer som i tillegg til psykiske problemer med det også blant annet havner langt nede økonomisk så hadde det nok vært en fordel å få plassert dette litt utenfor Oslo hvor det er billigere å leie. Bare en tanke.

Legg til kommentar