Psykisk helse

Bostedsløse psykisk syke med behov for seng for natta: Avvises etter en natt

Bostedsløse psykisk syke med behov for seng for natta: Avvises etter en natt

Skal du henvises til å sove ute, fordi du er folkeregistrert utenbys?

Berit Bryn Jensen, leder av We Shall Overcome (WSO) skriver til meg:

«Jeg har sett at Oslo kommunale legevakt skyver psykisk syke vekk, når ansatte unnlater å ta helhetlig ansvar for mennesker i nød, uten tak over hodet, uten bistanden og omsorgen de trenger for å få dekket grunnleggende behov.

Et medlem av WSO - bosatt i en nabokommune for flere år siden, med tilhold i Oslo, tidvis innlagt i psykiatrien, har fått kun 1 overnatting av gangen på Prinsen. Innimellom har NN sovet hos tilfeldige bekjente, en tid i en utleiebolig i Vika, ofte utendørs.

Begrunnelsen, gitt nylig av en sosionom på legevakten, var at vedkommende ikke er registrert bosatt i Oslo. Sosionomen sa at ledelsen har bestemt at disse bare skal ha 1 overnatting. Min innvending, at man har lovlig krav på hjelp der man er, ble møtt med samme svar.

NN var svært forkommen neste gang hun kom. Da var også mor på banen. Hun hjalp datteren å vaske av seg det verste (på WC), hadde med rent tøy og tok henne med til legevakten i Osl, ble avvist og skaffet henne hotellovernatting på Lillestrøm. Litt senere var NN tilbake i Oslo.

Sist NN kom til WSO i forkommen tilstand, formulerte jeg en klage, som NN signerte, til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, og fikk henne til legevakten for n'te gang. Fylkesmannen behandlet saken med ekspressfart og sendte søknad til bydel Frogner, der NN sist var bosatt, om bolig, hjelp og støtte. Fylkesmannen tok poenget med at hun er i Oslo, bodde i Oslo sist, er her fordi hun vil være her, ikke et sted en annen kommune finner plass til henne.Dessverre har ingen her hatt kontakt med henne i det siste. Jeg kan bare håpe at det - også denne gangen - går bedre enn jeg frykter.»

Hva er andres erfaringer? Hva mener ansatte?

Kommentarer   

+1 #1 Bjarne Norheim 01-10-2015 06:01
Håper virkelig at det ikke er de ansatte som " ikke tar helhetlig ansvar" dette kommer vel direkte fra rådhuset .
+3 #2 Camilla Kitty Karlsen 01-10-2015 09:11
Det gjelder ikke bare bostedsløse, selv om det åpenbart er et større problem for dem. På generell basis er psykriatisk enormt dårlig på å tilby sengeposter for psykisk syke som trenger langtidsopphold og ikke bare akuttmottak. Det handler om både ressursmangel og mangel på vilje hos både politikere og mange fagarbeidere. Hvis det er ett sted i norsk politikk man trenger en enorm reform så er det i omsorgssektoren , kanskje spesielt psykriatisk.
+1 #3 Gjertrud 01-10-2015 10:53
Psykisk syke blir ofte tråkket på og nedprioritert!
+1 #4 Alf-Erik Øritsland 03-10-2015 05:50
Natt til lørdager kan de sette seg i domkirken i Oslo sentrum. Den er nattåpen til 06.00.

Fra senest kl 04.15 er Oslo S åpen igjen. (Stenges av hver natt i inntil tre timer, for å vaskes osv.)

Jeg har gått rikelig rundt i Oslo sentrum og observert på det ene og det andre. Folk kan finne på å sove på de rareste steder, men ikke midtvinters når det er mange minusgrader, vanligvis.

Oslo S fylles opp av folk som kommer for å sove på de harde metallbenkene der. Jeg prøvde selv en gang, i maks to timer, og hadde diverse verk rundtom i minst to dager etterpå. Likevel ligger det alltid mange og sover der, hver eneste morgen.

Romfolk ser man sovende hvor som helst, ofte på trappen foran butikker og under de fleste broer hvor slikt er mulig, langs Akerselven.

Jeg så en person ligge i en sovepose på en liten plen i det nye parkanlegget foran Havnelageret, en vakker solskinnsdag forrige helg.

Tidligere har det vært nyhetssaker om at det blåblå byrådet, med FrP i spissen, ville nekte plass på sovesal for bostedsløse, til de som ikke er folkeregistrert i Oslo kommune, med mindre det var ti minusgrader ute eller kaldere. (Da skulle alle få plass.) Jeg skjønte aldri helt logikken bak dette forslaget. Dette var vel for minst fem år siden, og blant andre Jøran Kallmyr satt i byrådet (og ei annen, som nå vel også er i regjeringsappar atet eller på Stortinget).

You have no rights to post comments