Psykisk helse

Pårørende utslitt av psykiatrikrisen

Åse Swensen har ført en ensom kamp for sin psykisk syke sønn i 17 år. Hun etterlyser bedre nettverk for syke i nærmiljøet. Tre voksne søsken ble plutselig bare to da storebror døde i en klatreulykke. Virkeligheten raste for lillebror. Men det tok lang tid å innse at han var psykisk syk.

-Hele familien var i krise og vi forsto ikke hva som skjedde. Sønnen min virket fjern og felte ikke en tåre i begravelsen. Han ble stille, siden rastløs. Jeg lurte på om han drev med narkotika, sier Oslo-kvinnen Åse Swensen (70). Swensen etterlyser bredere nettverk rundt den som er syk. I dag behandles ofte psykisk syke på akuttmottak og i institusjoner. Når pasienten blir utskrevet finnes det få eller ingen som bryr seg i nærmiljøet. Da blir det vanskelig å leve et normalt liv.


-Dette blir ekstra tydelig i Oslo, som tiltrekker seg psykisk syke fordi man er anonym her. Jeg etterlyser behandlingsformer hvor de som har problemer kan få støtte i naboer eller for eksempel på skolen. I Finland har dette gitt gode resultater. Trygghet og stabilitet er veldig viktig. Oslo er full av snille folk som kunne være engasjert i naboen.


Krisen i Oslo-psykiatrien går ut over de pårørende, mener Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri. Avmakt, frykt og utslitthet er vanlige følelser blant medlemmene.  -Mange av våre  medlemmer er presset ut i uføretrygd. Den svingdørspolitikken som drives i psykiatrien i dag fører til stor utrygghet og merbelastning for pårørende, sier Bjørg Njaa, leder i Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri (LPP).


Les om Åse Swensen

Les synspunkter fra pårørendeforeningen

Kommentarer   

0 #1 Andreas Harkiolakis 28-02-2011 13:48
De sykes inabilitet til å helbrede seg selv.

Til alle pårørende som har schizofrene eller psykotiske da spesielt viktig om de tilstandene er blitt skapt av rusmiddler, gjør dette for de da de selv aldri vil selv gjøre det på egen hånd:

Gå til denne nettsiden og bestill vitaminer som sies å ha god virkning, hilsen en som har schizofreni og psykose og som føler at det hjelper.

www.psychological-disorder.net /.../

Legg til kommentar