Rus

Akerselva: Vektere flytter bare problemet. De løser det ikke

Akerselva: Vektere flytter bare problemet. De løser det ikke Vektere fjerner ubehaget, men løser ellers ingenting. Narkotikasalget fortsetter et annet sted, Vektere flytter bare problemet. De løser det ikke, skriver Audun Myhra Bergwitz, Petter Slaatrem Titland og Matias Bals  fra Aksjonsgruppa for et friere byrom som en kommentar til  at byrådet ønsker å engasjere vektere til å rydde opp langs Akerselva.


Akerselva: Vektere flytter bare problemet. De løser det ikke

Av Audun Myhra Bergwitz, Petter Slaatrem Titland og Matias Bals, Aksjonsgruppa for et friere byrom


Byrådet i Oslo vil bevilge penger til «trygghetsskapende tiltak» på nedre Grünerløkka. På to måneder skal man bruke to millioner kroner på å ikke løse problemet. Stolmakergata borettslag er initiativtager for å få ryddet opp i sitt nabolag, og Erling Lae berømmer deres sosiale engasjement. Men dette er et egoistisk engasjement som ikke tar tak i noe annet enn ubehaget i deres eget nabolag. De sosiale problemene som ligger bak, er fullstendig oversett.

«Problemet», som definert av byrådet, er svarte, arbeidsløse asylsøkere og innvandrere som selger hasj og narkotika på gaten for å livnære seg. At de har få andre muligheter, er ingen overdrivelse. Uten gode norskkunnskaper, og ofte uten en ferdigbehandlet asylsøknad, og med svart hudfarge, har de ikke en sjanse på det normale arbeidsmarkedet. Med andre ord så er de fattige.

Fattigdom er ubehagelig. Det er ikke noe man vil ha tett på. Er fattigdommen langt unna derimot, som der asylsøkerne og innvandrerne kommer fra, er den langt lettere å forholde seg til. Men fattigdommen er global. Vi kan ikke stenge den ute.

Erling Lae og byrådet har sitt forslag til løsning på problemet med narkotikasalg og den synlige fattigdommen. I tråd med lignende renovasjonskampanjer, som Plata-aksjonen, skal vektere i to måneder patruljere på Nedre Grünerløkka. Ufaglærte, unge gutter med hvite skjorter, et emblem på ermet og svarte støvler skal i løpet av to måneder fjerne et omfattende samfunnsproblem. Dette er en løsning med mange skumle effekter.
Det eneste som er sikkert er at dopsalget flyttes ut av Stolmakergata borettslags nabolag. Men bare til et annet nabolag. Hverken dopselgerne eller kjøperne forsvinner. Ubehaget ved å ha dem tett på forsvinner, men blir erstattet av et annet ubehag. Vi får en by hvor vi trenger vektere for å føle oss trygge. Smitteeffekten er allerede i gang. Nå ønsker naboene ved Ila hybelhus lignende tiltak i sitt boligområde. Områder uten synlig politi eller private kontrolltiltak som vektere, kameraer eller inngjerdinger, blir «farlige». I land som vi ikke liker å sammenligne oss med, er dette standarden. Der er velstående boligområder og kjøpesentre gjerdet inn og strengt kontrollert, med fattigdom på utsiden. De innenfor frykter dem utenfor, og de utenfor utestenges fra det offentlige rom.

Dette ser vi allerede på Oslo S. Narkomane blir utsatt for trakassering og vold fra vektere. De er uønskede mennesker. Innbyggere i den samme byen, men uønsket blant oss andre. Noe tilsvarende vil skje med vektere på Grünerløkka. Men denne gangen vil det ramme flere enn bare narkotikaselgere. Alle unge menn med afrikansk bakgrunn er allerede mistenkeliggjort langs Akerselva, på like linje med hvordan kvinner med afrikansk bakgrunn blir oppfattet som prostituerte på Karl Johan. Hudfarge er det eneste kjennetegnet vekterne har å jobbe ut ifra, og det vil få konsekvenser.

Det mest pussige med denne saken er at beboerne i Stolmakergata ikke står overfor en trussel eller et voldsproblem. De plages av at det foregår kriminelt narkotikasalg i nabolaget deres, men de rammes ikke direkte av kriminaliteten selv. Det er ubehaget i seg selv som er problemet. Vektere fjerner ubehaget, men løser ellers ingenting. Narkotikasalget fortsetter et annet sted. Svarte mennesker vil bli stoppet av vektere. Alle blir reddere i områder uten «trygghetsskapende tiltak». Er det slik Erling Lae vil ha det på Grünerløkka? Tenker han og byrådet lenger frem enn to måneder?

Kommentarer   

0 #1 Demonslayer 05-11-2008 20:32
Jeg laget en liten trall om dette fenomenet og bråket rundt det. Dette ække ment å være rasistisk, men er kun en humoristisk kommentar på Norsk ruspolitikk.
Og ja, selvfølgelig var jeg fjern når jeg skrev det.

Melodi: "Negergutten Hoa"

Det var en spinkel negergutt som hette Lille Hoa
Han kom ifra Somaliland, og langet ned ved broa.
Og når han kom rundt kvart på fem,
var lille Hoa alles venn.
Han tilbød både stort og smått
å få kjøpe litt hasj av en hottentott.

Men polti var rasister dem, det mente lille Hoa.
Han måtte løpe fort som faan, og ha på løpeskoa.
For polti ville sende han,
rett tilbake til Somaliland.
Og dette likt'n lite godt,
så han løp som en liten hottentott.

Den hasjen som han solgte, den var riktig feit og lekker.
Og pengene de strømmet inn, i elver og i bekker.
Og Hoa takket Norges land,
som gjorde han til en viktig mann.
For penger er jo veldig godt,
for en fattig og sulten hottentott.

Tilbake i Somaliland der vokser svære busker.
Og de har vokst der alltid, ja så lenge som man husker.
Å, den som kunne sende han, helt ifra Somaliland.
Den busken som han husker godt,
som har trøstet mang en hottentott.

Den busken gjør en løve tam, den gir deg gode drømmer.
Mens Nordmenn drikker alkohol, og spytter og fordømmer.
Og ikke skjønner Hoa han, hva som går av Norges land,
når de forbyr både khat og pot,
som er godt for en liten hottentott.

Så frø det fikk han sendt til seg, og plantet mange planter.
Men nabolaget det var fullt av, sure gamle tanter.
Og når det be'ynte lukte godt, da strømmet de ut av hus og slott.
De trasket rundt i en stor sint flokk.
og skrek at det luktet hottentott.

Hoa han ble ganske redd, han hadde glemt no viktig,
for skal du dyrke inne, så må dette gjøres riktig.
Så kom det en svær poltimann, med et helvetes digert hundespann.
Så nå må Hoa løpe godt,
de er trent til å jage hottentott.

Hjemme i Somaliland har de fått nok å gjøre.
At Nordmenn liker skikklig pot, det har de jo fått høre.
Og nede ved ælva kommer dem,
en rekke av tynne somali-menn.
Som tilbyr både stor og smått
å få kjøpe litt ekte "hottentott".
0 #2 Ulf Granli BU representant Bydel Grünerløkka 21-11-2008 16:55
Aksjonsgruppa for frier byrom overser elegant det ubehag beboeren har gitt uttrykk for at de føler ved narkoselgernes nærvær. De fleste kan målbære hva de måtte føle er galt i samfunnet, og de fleste av oss kan peke på feil og mangler. Denne aksjonsgruppa peker ikke på noen konstruktive løsninger. De ønsker ikke at uvesenet skal forflyttes og de ønsker ikke at det skal settes inn ekstra krefter for å gi beboerne en trygger hverdag. Samfunnet bruker jo vektere overalt. På sosialkontorene på Grünerløkka har de hatt vektere i mange år, det samme har næringslivet. Beklageligvis har den rødgrønne regjeringen forsømt politiet, ikke minst her i hovedstaden og da har byrådsleder Erling Lae utvist handlekraft ved å sørge for at området blir bedre kontrollert. Uten dette ville ingerting blitt gjort. Jeg kan ikke se andre forslag.
Ulf Granli, Høyre
0 #3 ---- 25-02-2009 18:59
Hvordan kan du si at vekterne der er ufaglærte unge gutter? På hvilket grunnlag kan du skrive det? Syns de gjør en knall jobb! bedre en ingen ting, de er opplært i konflikshåndter ing,førstehjelp ,har sikkert klare instrukser på hvordan de skal bevege seg der osv. Er vel en trygghetsfølels e at de såkalte"unge guttene" som faktisk har lovpålagt vekterudannsels e bever seg rundt områdene. Selfølgelig trengs det politi,men vektere er bedre en ingenting!

Legg til kommentar