Rus

Det planlegges kutt i hjelpetilbudet til rusmisbrukerne

Det planlegges kutt i hjelpetilbudet til rusmisbrukerneI det offentlige mediabildet hører vi stadig at Byrådet vil prioritere hjelpetilbudet til byens rusmisbrukere. Men kommunens fagetat, Rusmiddeletaten, får andre signaler. Det heter i en saksframstilling etatsledelsen har lagt fram overfor MBU: "Byrådet har varslet kutt i de økonomiske rammene til Rusmiddeletaten i de kommende år." Og som det også påpekes:  det stilles krav om at etaten skal "øke innsatsen overfor de aller sykeste ved å gi et utvidet bo- og omsorgstilbud til disse."

Det forventes at Rusmiddeletaten skal gjøre mer, men for mindre penger. Derfor har etaten nedsatt en partssammensatt arbeidsgruppe som skal foreslå en ny organisering av det oppsøkende arbeidet i Oslo sentrum,komme med forslag til hvilke satsingsområder det er viktig å fokusere på, og hva som evt kan nedprioriteres . Eller sagt med rene ord: bystyreflertallet pålegger økte oppgaver uten at det følger penger med, og da må det kuttes i tjenestetilbudet. Men byrådsleder Erling Lae (H)  vil nok fortsatt hevde at de prioriterer høyt å hjelpe byens hjelpetrengende rusmisbrukere.


I MBU-protokoll fra 15.10.08 heter det bl.a.:

"Videre har Byrådet varslet kutt i de økonomiske rammene til Rusmiddeletaten i de kommende år. Det er også gitt føringer i budsjettet om endring av tiltaksapparatet som vil ha konsekvenser for utviklingen av tilbudene. Det settes blant annet stadig mer fokus på at man skal øke innsatsen overfor de aller sykeste ved å gi et utvidet bo- og omsorgstilbud til disse. Dette er endringer innenfor Rusmiddeletatens ansvarsområde som vil kreve mye ressurser.

Rusmiddeletaten har videre opprettet EXIT som retter seg mot de yngste voksne uten å ha fått tilført nye midler, og høsten 2008 utvides tilbudet på Prindsen til å bli et heldøgnstilbud.

Rusmiddeletatens ledelse ønsker at det skal nedsettes en partssammensatt arbeidsgruppe som får i oppgave beskrive dagens organisering av det oppsøkende arbeidet samt foreslå en ny organisering av Rusmiddeletatens oppsøkende arbeid i Oslo sentrum.

På bakgrunn av at budsjett 2009 vil medføre behov for endringer i tjenestetilbudet, skal gruppen forholde seg til den ressurssituasjonen som oppstår når budsjett 2009 er endelig vedtatt."

Kommentarer   

#1 Per Christian Vollebæk 26-11-2008 14:35
Som tidligere ansatt ved Uteseksjonen i Oslo kommune er dette som å høre ekko. Dette er jo ikke første gangen at det oppsøkende arbeidet viser seg å ikke være en prioritert oppgave.. Videre er det jo litt skremmende at de få tiltakene som gjelder forebyggende ungdomsarbeid nå kan komme i konkuranse med oppsøkende arbeid blant de mer etablerte ved en evt sammenslåing. Er det slik at man tror det blir lettere å få unge til å unngå å havne i trøbbel ved at man skal kutte i tilbudet?? Høres ikke veldig fornuftig ut på et makroplan dette..
#2 Ivar J 26-11-2008 17:24
får kanskje for ordens skyld legge til at det at bystyrets finanskomite i dag enstemmig går inn for å opprettholde sprøyterommet - og anbefaler en tilleggsbevilgn ing på 7 millioner - ikke endrer på de forhold som er grunnlaget for at etatssjefen nå understreker at budsjettsituasj onen både på kort og lang sikt er svært presset, og som gjør at hun finner det nødvendig å omorganisere og prioritere annerledes (les må prioritere ned noe).

You have no rights to post comments