Rus

Vertskapsbeviset - hva beviser det?

Byrådet ønsker utstyre de seriøse skjenkestedene med såkalt vertskapsbevis, som vi alle skal se etter som en sikring av kvalitet.

"Å levere ut et bevis som viser at du følger selvfølgeligheter er ikke et aktivt virkemiddel i kampen mot svart arbeid og kritikkverdige arbeidsforhold. Det gir ingen garanti for at tilstanden på serveringsstedet er som det skal. Hva om serveringsstedet praktiserer ulovlig arbeidstid? Om det foregår annen utnyttelse av de ansatte? Betales det ut riktig lønn? Får de ansatte overtidsbetaling? Hva om arbeidskontrakten ikke er i tråd med lovens krav?Fellesforbundet er opptatt av å få til tiltak som virker. Hvorfor ikke stille større krav til de som driver serveringssteder. Hva med økte krav til utøver? Hvorfor stilles det ikke kompetansekrav for å skjenke alkohol? Hvorfor ikke tariffavtale? Hva med krav om autorisert regnskapsfører?" spør Fellesforbundets Clas Delp.


Vertskapsbeviset - hva beviser det? Av Clas Delp Forbundssekretær i Fellesforbundet

Vertskapsbeviset er en frivillig ordning for serveringssteder som har kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Oslo kommune, NHO Reiseliv og politiet.

Formålet er å synliggjøre de serveringsstedene som har forpliktet seg til å drive etter gjeldende lover og regler. Følgende kriterier legges til grunn for at serveringssteder skal få utstedt vertskapsbevis:

- Er tildelt serveringsbevilling.
- Er tildelt skjenkebevilling (hvis stedet har alkoholservering).
- Er underlagt tilsyn av Mattilsynet.
- Har godkjente rømningsveier.
- Oppfyller politiets krav om godkjente ordensvakter (der dette er pålagt av politiet).
- Har godkjent skatteattest.
- De ansatte har arbeidskontrakt.
- Er registrert i Arbeidstakerregisteret med ansatte.

Fellesforbundet, som organiserer ansatte innenfor hotell- og restaurantnæringen, har ikke blitt invitert med på dette samarbeidsprosjektet. Det er positivt at søkelyset rettes mot svart arbeid og useriøsitet i bransjen, men vi mener at de kriteriene som legges til grunn ikke går langt nok i å komme problemene til livs.

Å levere ut et bevis som viser at du følger selvfølgeligheter er ikke et aktivt virkemiddel i kampen mot svart arbeid og kritikkverdige arbeidsforhold. Det gir ingen garanti for at tilstanden på serveringsstedet er som det skal. Hva om serveringsstedet praktiserer ulovlig arbeidstid? Om det foregår annen utnyttelse av de ansatte? Betales det ut riktig lønn? Får de ansatte overtidsbetaling? Hva om arbeidskontrakten ikke er i tråd med lovens krav?

Fellesforbundet er opptatt av å få til tiltak som virker. Hvorfor ikke stille større krav til de som driver serveringssteder. Hva med økte krav til utøver? Hvorfor stilles det ikke kompetansekrav for å skjenke alkohol? Hvorfor ikke tariffavtale? Hva med krav om autorisert regnskapsfører?

Det er mange tiltak som burde bli satt inn for å få fram forskjellene på de seriøse og useriøse bedriftene, men det vil naturligvis bety at ikke alle får et bevis og at noen må avvikle sin virksomhet.