Rus

SV: Forsøk med utdeling av heroin?

SV: Forsøk med utdeling av heroin?"Basert på erfaringer fra en rekke europeiske storbyer vil SV åpne for at sosial rehabilitering kan komme før rusmestring, og vil derfor gå inn for et forsøk med utdeling av gratis heroin i kontrollerte former for de tyngste rusavhengige". Et klart flertall på SVs landsstyremøte nå i helga har anbefalt denne formuleringen inn i det arbeidsprogrammet SV skal vedta på sitt landsmøte nå i mars.

"Noen ganger bør vi hjelpe pasienter til å gjøre noe som vi er imot. Fordi alternativet kan være verre", skriver redaktør Barth Tholens i siste nummer av bladet Sykepleien. Og skriver videre: "I Nederland har ikke folk gått mann av huset for å hoppe ut i døden ved hjelp av en lovlig dose. I Sveits deles det ut gratis heroin til sterkt belastede misbrukermiljøer, men det har ikke ført til noe ragnarokk blant ungdom. Selvfølgelig hadde jeg gjerne sett alle narkomane i Norge inn på gode akuttmottak og på vei mot gode behandlingstilbud. Likevel vil noen garantert falle utenfor. Om vi forsøker å hjelpe noen få med en smule av det forbudte, blir samfunnets normer neppe veldig skadeskudd. Tvert om. Er dette lett? Nei. Er jeg sikker på at vi i så fall gjør det riktige? Nei. Bør vi likevel ta sjansen? Ja. Fordi alternativet er å svikte dem som ikke lenger har helse til å ta ansvar for seg selv. Er det ikke det helsevesenet først og fremst er til for?".

Jeg tvilte meg fram til å stemme for flertallsanbefalingen på SVs landsstyremøte. Men programmet sluttbehandles først i mars, og jeg er svært mottakelig for innspill. Skriv kommentarerer under. Debatten går.