Rus

Frelsesarmeen: Frykter at noen fryser i hjel

Frelsesarmeen: Frykter at noen fryser i hjelFrelsesarmeen er svært bekymret for Oslos bostedsløse. En intern rapport viser at 27 personer har sovet ute de siste ukene, et stort antall av dem er helt uten inntekt og har ingen kontakt med helsevesenet. - Vi er redde for at vi kan finne folk ihjelfrosset. En del brukere er så dårlige at de ikke klarer å skaffe seg tak over hodet. Det er problematisk at ingen tar fatt i det, sier Frode Woldsund som er Frelsesarmeens områdeleder for rusomsorgen i Oslo.

Jeg tar nå opp spørsmålet med byrådet, og ber byrådet overfor bystyret besvare hvilke tiltak byrådet vil sette inn.

Les notatet her. Undersøkelsen har  litt for lav deltagelse til at den kan gi en sikker oversikt,  men allikevell gir et visst inntrykk av situasjonen.


Prosjekt ”Oslonatta”

Leder av prosjektet Torstein Vegge, sosialfaglig leder Frelsesarmeens rusomsorg Fagerborg

Et prosjekt i regi av Frelsesarmeens rusomsorg, region øst for å dokumentere situasjonen blant de menneskene som oppsøker Frelsesarmeens Mobile varmestue i Oslo.

Frelsesarmeens rusomsorg har hatt en Mobil varmestue ute om natten siden 2007.

Prosjekt ”Oslo-natta” har sin bakgrunn i at ansatte i Frelsesarmeens rusomsorg utover høsten 2007 mottok både offisiell og uoffisiell informasjon om hvordan tilbudet innen rusomsorgen i Oslo skulle bli redusert foran den kommende vinteren (2007 / 2008). De signalene var svært bekymringsfulle og vi så derfor behovet for å komme ut og dokumentere virkeligheten.

Målsettingen for prosjektet er å dokumentere bosituasjon, tilhørighet (kontakt med sosialtjeneste), hvorfor man er i sentrum på natta, inntekstgrunnlag m.m til brukerne av Mobil varmestue.

November 2007 ble første kartlegging gjennomført. Vi hadde ingen sammenligningsgrunnlag for denne første kartleggingen annet enn at det gav oss et bilde av situasjonen. Vi gjentok kartleggingen i 2008 for å kunne dokumentere eventuelle endringer.

Kartleggingen ble gjennomført fra klokka 23.00 til 04.00 tre netter i uke 45 - 2007 og tilsvarende i uke 49 - 2008.

Hovedfunn:

Tallmaterialet er lavt, og gir derfor et lite grunnlag for å si noe konkret. Men det viser noen tendenser som sier noe om det vi ville undersøke.
Bosituasjon: andelen mennesker som har bodd ute hele den siste måneden økte fra 39,7 % - 62,8 %. Både andelen som disponerte egen bolig og som bodde i ”midlertidige botiltak (dvs. kommunale lavterskel botiltak) ble halvert fra -07 til -08.

Andelen mennesker som oppholdt seg i sentrum om natta fordi man ”ikke har noe annet sted å være” økte fra 28,2 % i 2007 til 38,6 % i 2008.
Inntekt: det var dobbelt så mange i -08 som ikke hadde noen form for inntekt sammenliknet med året før, samtidig som at andelen trygdemottakere falt fra en tredjedel til en femtedel. Det var dog en liten økning i antall sosialhjelpsmottakere fra 37,2 til 45,5 %.

Andelen som positivt bekreftet at de var rusmiddelmisbrukere økte fra 83,3 til 93,1 %.

I 2008 innførte vi spørsmål om kontakt med helsevesenet som vi dessverre ikke hadde tenkt på i 2007. Det viste seg at hele 29 % bekreftet at de ikke har kontakt med noen innen helsevesenet. Nesten like stor andel (27,2 %) ønsket ikke å besvare dette spørsmålet. De øvrige fordelte seg mellom Fastlege, Feltpleiestasjonene, LAR (metadon/ subutex).

Vår vurdering av situasjonen:

Tallgrunnlaget vårt er lavt, det var 78 i 2007 mot 44 som lot seg intervjue i 2008, og vi kan derfor ikke gi noen hovedkonklusjoner. Dessverre ble ikke tall på de som ikke ønsket å svare registrert siden det er flere enn 44 personer som var innom Mobil varmestue denne uken.

Vi er likevel svært bekymret for situasjonen når det gjelder bostedsløse mennesker, i faktiske tall var det 31 som sov utendørs i 2007 og i 2008 var det 27. Dette på tross av at det rapporteres om ledig kapasitet innen lavterskel botiltak gjennom hele perioden. Hvorfor er det da så mange som ”velger” å bo ute? Vi ser også at de som er uten fast bopel er hovedsakelig rusmiddelmisbrukere. De har fått dårligere vilkår i 2008 enn hva som var situasjonen i 2007.

Vi er også uroet over at andelen som ikke hadde noen form for inntekt ble mer enn doblet, på tross av at det var flere i 2008 som hadde kontakt med sosialtjenesten.

Det er åpenbart at helsetjenesten ikke fanger bredt nok, når hele 29 % svarer nei på at de har noen som helst kontakt, og hele 27 % velger å unnlate å besvare spørsmålet. 

Det må være lov å undres over om det har skjedd endringer innenfor sosialtjenestens tilbud til rusmiddelmisbrukere som medfører at enkeltmennesker likevel blir stående utenfor? I så fall: hva er det som har skjedd?

Åpenbart er det vel også at dagens tilbud til rusmiddelmisbrukere ikke klarer å favne bredt nok, med tanke på behovstilfredsstillelse. Det er et tankekors at så mange mennesker velger å bo utendørs, fremfor å benytte seg at de bo - tiltakene som faktisk finnes.

Informantene ble også spurt om hvilke tilbud de evt. ønsket bli opprettet dreide svarene hovedsakelig rundt temaet – bolig. Her er noen av svarene:

•    Bygg et hus til oss som er praktisk å bruke
•    Flere botilbud og bedre oppfølging
•    Folk som bryr seg
•    Aktivitetshus, hvor man kan hold på med ting
•    Mobil varmestue ute 7 dager i uken
•    Et sted å bo hvor man ikke trenger Oslo-tilhørighet

Basert på de svarene vi har fått, og de vurderinger vi har gjort oss under gjennomføringen av prosjektet så ser vi at det er uforholdsmessig mange mennesker som ramler utenfor velferdssystemet vårt. Vi ser derfor behovet for å gjennomføre nye undersøkelser slik at man kan få utvidet tallmaterialet til å bli statistisk valid.

Oslo 8/1-08

Hildegard Anthun Ørsnes, leder for Frelsesarmeens rusomsorg