Rus

Rett til mat og et tak over hodet må gå foran ....

"Jeg vet det er bare er en måned igjen av dødlig kulde utendørs. Men kan du ta opp i bystyret det faktum at menneskerettigheten om rett til tak over hodet og mat går foran en eventuell narkotikalov?" spør Nikolai Torp Dragnes. Og mitt svar er at jeg mange ganger de siste måneder har tatt opp i bystyret, gjennom spørsmål til byrådet, den situasjonen at bostedsløse blir avvist i kommunens hjelpeapparat. Byrådet later som om problemet ikke eksistrerer, og bortforklarer med en masse ord, men ikke minst sosialarbeidere i kommunens Rusmiddeletat erfarer dette hver eneste uke.



Kjære Ivar, jeg vet det er bare er en måned igjen av dødlig kulde utendørs. Men kan du ta opp i bystyret det faktum at menneskerettigheten om rett til tak over hodet , og mat,  går foran en eventuell narkotikalov?

For noen måneder siden skrev jeg en epost til sosialkomiteen om strakstiltak for de som sover ute i vinter. Det har blitt møtt med resignasjon og hatpost. Det er vel rimelig å anta at ca. 100 har død i Oslo i vinter fordi man har holdt alle dører låst, til tross for at tomme lokaler - med i hvert fall litt varme - overhode ikke er noen mangelvare.

For å si det slik, jeg har mange ganger følt for å bare si "kom her" ta med en stein og bryte inn et sted i sentrum. Jeg vet jo at det fører til at alle havner på glattcella. Så derfor har jeg stanset. Klart jeg har et hjem jeg også, men jeg lider av angst og har i grunnen overnattingsavtale med to eldre herrer, men det har ikke blitt brukt. Jeg har vond samvittighet, men frykter jo også at noe skal forsvinne når jeg ikke kjenner noen fra før eller konsekvensene av å dra inn harde rusmidler i mitt hjem. Jeg er vel uklok av skade, som jo ville følge med. Jeg vet jo at det finnes politi der ute som ikke er noen venn med meg.

Men hvorfor man ikke kan ta i bruk f.eks. Sentrum Scene, Spektrum, en fotball hall, ingangspartier eller sende folk hjem til hjemmekontor. Det skjønner jeg ikke. Folk har jo frosset i hjel.

Kan hende kunne du snakke med Folkvord, han vet jeg også er deprimert over dette, om å invitere narkomane til Rådhuset? Der er det forøvrig også en hall som kan brukes. Dette er tross alt en katastrofe i vår entre.

Jeg er ikke interessert i partipolitikk, bare at noe gjøres. Om ikke i vinter så i hvert fall neste vinter.

Nikolai Torp Dragnes