Rus

Uteseksjonen: Byrådet planlegger kutt, i strid med bystyrets vedtak

Uteseksjone: Byrådet planlegger kutt, i strid med bystyrets vedtakFor 3 måneder siden - 12. november i fjor - vedtok bystyret: ”Byrådet bes snarest å øke den rusforebyggende innsatsen i utsatte områder, bl.a. gjennom økt tilstedeværelse fra Uteseksjonen og annen oppsøkende tjeneste”. I samme bystyremøte vedtok også bystyret å øke kommunen sin tilstedeværelse på nedre Grünerløkka gjennom Uteseksjonen og annen oppsøkende virksomhet.

På tross av dette skjer det utrolige: Rusmiddeletaten jobber med en plan for det motsatte; å kutte 6 stillinger i Uteseksjonen. Det er å gjøre det motsatte av bystyrets tydelige beskjed. Det er å flytte fokus vekk fra forebyggende arbeid rettet mot utsatte unge og unge voksne i sentrum. SVs bystyregruppe har derfor bedt byrådet gi en skriftlig tilbakemelding til bystyret på hvordan Byrådet følger opp bystyrets vedtak om å styrke Uteseksjonens arbeid i utsatte områder. Jeg har også fått en klok henvendelse fra de ansattes tillitsvalgte i Uteseksjonen. Se under.


Mitt navn er Kathrine Paulsen og er tillitsvalgt for FO i Uteseksjonen som er en del av Rusmiddeletaten.
 
Situasjonen er slik at Seksjon oppsøkende som en del av Rusmiddeletaten har fått ett stillingskutt på 10 – 14 stillinger. Det er i dag ikke bestemt om stillingene skal kuttes på Oppsøkende tjeneste eller på Uteseksjonen. Likevel tenker jeg at det er viktig å informere deg om det som skjer.
 
Det blir i dag jobbet med en konsekvensutredning hvor Uteseksjonen blir kuttet med 6 stillinger. Det betyr i verste fall en reduksjon av 6 oppsøkerstillinger som er 25 % av oppsøkerstillingene i dag. Det som bekymrer meg som fagperson er at en flytter fokus vekk fra forebyggende arbeid rettet mot utsatte unge og unge voksne i sentrum.Uteseksjonen er i dag de eneste tiltaket som jobber forebyggende mot barn og ungdom i Rusmiddeletaten.
 
Det samme skjer ved flere andre utekontakter i Norge (som i Trondheim, og Bodø)
(om du trenger noe i forhold til dette kan du ta kontakt med Bjørn Lindstad 97 64 42 44 som er generalsekretær i landsforeningen for utekontakter).
 
Det paradoksale er at:
 
I Oslo bystyre fremmet Knut Even Lindsjørn et privat forslag hvor han ønsket økt tilstedeværelse av Uteseksjonen og Oppsøkende tjenester i Oslo sentrum. Forslaget ble enstemmig vedtatt i november 2008.
 
I opptrappingsplanen for rusfeltet som Stortinget har vedtatt, ble det fokusert på at en trenger å styrke det oppsøkende arbeidet. 
 
Etter dette kommer Rusmiddeletaten med forslag om å kutte i stillinger ved Uteseksjonen. Dette viser at hvordan Rusmiddeletaten løser sine oppgaver, står i sterk kontrast til hvilke signaler som kommer fra dere (Bystyret i Oslo), og Stortinget og Regjeringen.
 
Om du ønsker dokumentasjon, ta gjerne kontakt så kan jeg ordne dette.
 
Slik vi ser det er det betenkelig at det skal kuttes i det forebyggende arbeidet blant barn og unge i sentrum. Vårt ønske er at politikerne i Oslo bystyre verner om Uteseksjonen slik at vi kan ivareta våre oppgaver på lik linje med det som gjøres i dag. Dette handler blant annet om barn og ungdom i sentrum som kan stå i fare for å utvikle eller allerede har utviklet et rusproblem.
 
Med vennlig hilsen
 
Kathrine Paulsen

FO- tillitsvalgt

452 69 197