Rus

Helgefylla koster mer enn den smaker

Når både regjeringspartiene og to departementer nå signaliserer innstramming i skjenketidene, protesterer utelivsbransjen naturlig nok i frykt for tapte inntekter. Andre skeptikere oppfatter grepet som formynderi og feilslått kollektiv avstraffelse. Felles for mange av innvendingene er at hensynet til våre personlige behov settes først. Spørsmålet er: Hvor mye skal samfunnet betale for din rett til å kjøpe øl, vin og sprit etter klokka to om natta?

Spør du politiet som hver helg må slåss med helgefylla over hele Norge, eller forskerne som har brukt tid på å granske emnet, får du svar: Drinkene koster mer enn de smaker, sett med fellesskapets øyne. Det finnes nok av dokumentasjon på at reduserte skjenketider resulterer i mindre vold.
Derfor støtter Det kriminalitetsforebyggende råd en slik innstramming.

Visepolitimester Roger Andresen i Oslo har bedt byrådet om å bruke denne muligheten til å redusere helgebråk og grove voldsepisoder. Byens regjerende Høyre- og FrP-byråd svarer med å be om mer politi i gatene, samtidig som de om noen uker vil be bystyret vedta en ny og mer liberal alkoholpolitisk handlingsplan. Den skal gjøre det mye lettere å skjenke alkohol i hovedstaden, og er dessverre en studie i  nærsynt ansvarsfraskrivelse. Hva som måtte bli konsekvensene i form av økt vold, flere voldtekter og annen kriminaliteter nemlig ikke et aktuelt tema i handlingsplanen fra næringsetaten i Oslo, skriver Henry Ove Berg, nestleder i Det kriminalitetsforebyggende råd og politistasjonssjef i Stavanger.

Les mer

You have no rights to post comments