Rus

Oslo: Rusmisbrukere står i hjelpekø

Oslo: Rusmisbrukere står i venteliste-køMange overdoser og dødsfall kunne vært unngått hvis rusavhengige fikk behandling med en gang avrusning var ferdig. Venstre vil derfor innføre en garanti om behandlingstilbud innen 24 timer etter avrusning slik man praktiserer det i Stockholm i Sverige, skriver partiet i en pressemelding. Det er et utmerket forslag.

Venstre er en del av det parlamentariske grunnlag for Høyre/Fr.P-byrådet i Oslo, og Venstre har derfor - i motsetning til nasjonalt nivå - her mulighet til å sette makt bak krav når det gjelder garantier til rusmisbrukere. Også i Oslo er det naturligvis viktig at motiverte misbrukere får plass snarest mulig. Ved vedtak av budsjett for 2009 ble det derfor vedtatt et mål om at ingen skal vente mer enn 30 dager fra søknaden er mottatt i Rusmiddeletaten til tilbud om plass er gitt.

Byrådets tertialrapport pr. 30.4.2009 forteller at pr. 30. april var det 68 personer som ventet på plass mer enn 30 dager, og etatens prognoser ut over året er at dette vil forverre seg ytterligere. Mot slutten av året regner byrådet/etaten med at 200 har ventet på plass mer enn 30 dager.

Dette er ikke godt nok, og jeg vil ta politiske initiativ for å bedre situasjonen.