Rus

Narkomane i sentrumsgatene versus den norske helgefylla

Narkomane i sentrumsgatene versus den norske helgefyllaRusmisbrukerne i sentrumsgatene trigger byrådspolitikerne hvert år på denne tiden, og hensynet til turistene er et tilbakevendende argument.  Problemet flyttes rundt. Rusmiljøet har vært på vandring fram og tilbake siden Slottsparkens tid, rundt i sentrum og delvis ut i periferien, fra Egertorget, Plata og Skippergata til Tøyen, og tilbake til Plata igjen.

Europeiske turister vil nikke gjenkjennende til dette vandrende folket, som stort sett er unnselige mennesker. Mer underlig og sikkert skremmende må det være å se hundrevis av drita fulle ungdommer som slåss, pisser og spyr seg gjennom sommerhelgene. Her har Byrådet noe å lære av Sør-Europa: Lokale krefter har i samarbeid med norsk reiselivsnæring langt på vei lykkes i å isolere charterflatfylla til avsidesliggende strender, langt fra godfolks paradegater, skriver Astrid Renland i siste nummer av tidsskriftet Rus & Samfunn.


I siste nummer av tidsskriftet Rus & Samfunn nr. 3/2009 skriver hun dette på lederplass:

Politiet må fjerne det iøynefallende rusmiljøet rundt Oslo, sier Frp-byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug. Hun er ikke den første og blir neppe den siste som krever at det tunge rusmiljøet må bort. Rusmisbrukerne i sentrumsgatene trigger byrådspolitikerne hvert år på denne tiden, og hensynet til turistene er et tilbakevendende argument.

Man kan spørre seg hvilke storbyer politikerne ferierer i selv, når synet av fattige og forkomne rusbrukere rundt en togstasjon virker så overveldende. I de fleste europeiske hovedstedene er sentralstasjonen et samlingssted for rusmisbrukere og andre i kategorien samfunnets utstøtte. Usynliggjøring betyr sjelden at man har fått bukt med problemet, som i Helsinki der byens flotte sentralstasjon glitrer i sin renhet. Man skal ikke ta mange stegene inn i den finske hovedstadens sentrumsgater før man finner dem som byens nyrenoverte løsgjengerlov har drevet bort.

Vi ser det samme i Oslo: Problemet flyttes rundt. Rusmiljøet har vært på vandring fram og tilbake siden Slottsparkens tid, rundt i sentrum og delvis ut i periferien, fra Egertorget, Plata og Skippergata til Tøyen, og tilbake til Plata igjen. Europeiske turister vil nikke gjenkjennende til dette vandrende folket, som stort sett er unnselige mennesker. Mer underlig og sikkert skremmende må det være å se hundrevis av drita fulle ungdommer som slåss, pisser og spyr seg gjennom sommerhelgene.

Her har Byrådet noe å lære av Sør-Europa: Lokale krefter har i samarbeid med norsk reiselivsnæring langt på vei lykkes i å isolere charterflatfylla til avsidesliggende strender, langt fra godfolks paradegater.

Kommentarer   

#1 Eleanor Brenna 11-07-2009 10:38
Bra. Gii rusavhengige et verdig liv, reelt og tilstrekkelig ettervern for dem som klarer å kjempe seg ut av rushelvetet. Det gir mennesker livet tilbake og er god samfunnsøkonomi .
#2 Bror Wyller 11-07-2009 10:53
Bra. Dette setter ting i perspektiv, man skal ha noen å hate, defokusere fra dumme nordmenn på helgefylla, dette er Oslo, hvor den sist ankomne innvandrergrupp a alltid er hat-objekt, før pakistanerne var det nordlendinger, nå er det somalierne, de narkomane kan settes i samme kategori, som fremmedkulturel le

You have no rights to post comments