Rus

Hjelpetrengende stoffavhengige kastes ut av omsorgsbolig

Hjelpetrengende stoffavhengige kastes ut av omsorgsboligI en artikkel i Dagbladet i går leste jeg bl.a. følgende:

"Thomas Karoliussen (32), forteller at han tidligere fikk metadon, men at metadonen ga ham magesmerter. - De kastet meg ut av omsorgsboligen fordi jeg ikke greide å følge metadonprogrammet. Nå synes jeg faktisk det er lettere å bruke heroin og selge =Oslo, sier han. Nå er han glad for å få bo hos en kamerat, så han slipper å sove på gata."

Her ser altså ut til at igjen at hjelpetrengende blir slått handa av, og mister den trygge ramme som en omsorgsbolig representerer, fordi han gjennom sin adferd dokumenterer at han trenger hjelp: har rusproblemer. Jeg er i gang med å sjekke ut saken. Og sjekkingen viste at det denne gangen dreide seg om Risør kommune.

Les artikkelen

Kommentarer   

#1 Joe Siri Ekgren 16-11-2009 09:19
Fantastisk, Ivar! Thomas Karoliussen har krav på ø-hjelp behandling hos sin fastlege. Annenhver dag dør en pasient av skadelig opioidbruk. Medisinsk og juridisk grunnlag for ø-hjelp finnes her: kurl.no/0ghd

Gro Hillestad Thune, tidligere dommer ved menneskerettsdo mstolen i Strasbourg, har sagt at skal man få til en forandring må disse overgrepene mot pasienter samles og dokumenteres systematisk.
#2 Arild Knutsen 16-11-2009 09:22
Her er link til artikkelen:

kurl.no/xtvb
#3 Kristin Kranstad 16-11-2009 09:36
Bra at du tar tak, Ivar! Mange støtter deg i dette !
#4 Rita Nilsen 16-11-2009 09:53
Kan ikke Dagbladet finne ut med de som har ansvaret for omsorgsboligen hvordan de i all verdens rike kan kaste ut en mann fordi han ikke tåler en medisin og må avslutte den. Dette henger jo ikke på greip.
Er det så at atferden til mannen er årsak så burde han jo få hjelpe slik at han kunne mestre det å bo i leiligheten eller fått en alternativ bolig. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen; vi trenger flere differensierte botilbud til de med eller som har hatt rusmiddelproble mer. I Retretten har vi erfaringer på at de som får et egnet botilbud under og etter sitt rehabiliterings program klarer seg veldig godt.
#5 Ivar J 16-11-2009 09:55
Rita: Jeg tar ansvaret for å finne ut av det. Det er gjennom å forfølge enkeltsaker som dette en får avdekket den store avstand mellom teori og praksis, og kan sette inn støtet for å få til endringer.
#6 Bente Eck 16-11-2009 10:36
Takk til deg Ivar for nok en gang å sette søkelys på en bolig- og ruspolitikk som er helt graverende. Jeg håper at noen blir stilt til ansvar for dette som jeg mener må være helt ulovlig selv om det virker som vanlig praksis.

Merkelig - private utleiere har på ingen måte lov å kaste ut leletakere nesten uansett grunn, mens kommunen har nesten ubegrensete fullmakter til å gjøre akkurat som de vil blant de "svakeste".
#7 Gabriel Riggo von Topzy 16-11-2009 10:51
Dette er helt utrolig, det er ingen som kan kaste noen ut på dagen, det er en møysommelig prossedyre å gjøre for en beboer, det samme gjelder for private, altså alle.
#8 Isak Andrè Wøien 16-11-2009 11:47
Dette er vel kanskje et godt eksempel på en som kunne hatt stor nytte av en legalforskrivningsordning.
Nå hører det vel kanskje til historien at Frelsesarmeens botilbud vurderes avviklet...er det ikke slik?
#9 Eric Wilting 16-11-2009 20:29
Tommel opp for denne tråden! Håper du klarer å røske litt i omsorgsboligpol itikken for rusavhengige Ivar Johansen. Disse "slitne" og lidende personer, er kanskje den eneste gruppen av syke i Norge, som får såpass betinget tilbud om helse og omsorgtjenester .- Enhver forsøk på å trekke en paralell til andre sykdomsgrupper, ville være absurd! F.eks. lungekreftpasie nter også skulle kastes ut av offentlige helsetilbud, dersom dem ikke hadde sluttet å røyke?
Det er per definisjon feil å vurdere avhengighet som en karaktersvikt, og "straffe" dem med omsorg og eller behandlingsnekt . Det er vel slik at de fleste/ alle, i disse boligene har multi diagnoser. Behandlingen Thomas Karoliussen har fått, setter kommuneni et dårlig lys ift. "Lov om sosiale tjenester"

Ser at det samme "straff regime" gjelder andre kommuner i Norge også, og det ville være svært interessant om Oslo, kunne lage presedens i slike saker.
#10 Rita Nilsen 16-11-2009 20:49
Gleder meg til å høre hva Ivar finner ut av - om hva den egentlige årsaken er (tar det forgitt at det ikke har noen med brudd i medisinering)
#11 Ivar J 16-11-2009 23:28
Isak: At Frelsesarmeens botilbud vurderes avviklet har jeg ikke hørt noe om. Hva tenker du på? Hva har du av info?
#12 Rita Nilsen 16-11-2009 23:28
Det har ikke jeg heller hørt noe om. I så fall vil det være med på å bekrefte at det ikke har vært noen opptrapping på rusfeltet i det hele tatt, så jeg håper dette er løse rykter Isak
#13 Bente Bakke 17-11-2009 19:49
Dette stemmer helt med de tilbakemeldinge ne jg får,har sett og opplevd selv m nære bekjente. Ak tømt og kasta alt i leil. til minst 2stk her i sarp. Hverdagen d;( Takk for søkelys på situasjonen for ALLE rusavh. hold ut dere d gjelder. Klart NOE må skje. OG- d haster. Forvern??-Etter vern????? Et evig svik... ala rus&psykiatriTj enesten!
#14 Bjørn Paulsen 18-11-2009 13:51
Slik jeg leser dette og som Lar-klient selv, ser det ut til ,at leie av bolig gir best beskyttelse! Selv meldte jeg meg inn i leieboer-foreni ngen.Må jo beskytte sine interesser.Boli g og inntekt er essensielt for tilværelsen.At det ikke lages flere egnede boliger for rusmbr.er bare horribelt!! Kan man bruke penger på koranskoler,kan man ruste opp på boligområdet for utsatte grupper.
#15 Jon Storaas 25-11-2009 21:17
Vi har en ekstrem dårlig boligpolitik for rusmiddelavheng ige og for andre som lever et liv på siden av det såkalte normale samfunnet. Vi må få på plass en mer diferensiert boligpolitikk. Å kaste ut en person med bakgrunn i at han blir syk av Metadon høres merkelig ut. I det minste burde ansvarlige personer skaffe ny bolig med samme eller bedre standard. LAR systemene er rigide og tar få individuelle hensyn. Det er helt på systemets premisser å lite brukervennlig. At man legger opp til at noen boliger skal være rusfrie er noe helt annet, særlig der brukerne selv har vært med på å lage regelverket. Hvis man da ikke overholder regelverket bør det skaffes til veie en ny bolig. Et slikt tilbud er etablert i Sarpsborg. Man får også muligheten til å komme tilbake til boligen der regelen sier at man skal være rusfri. Brukermedvirkni ng handler om å få delta eller være en likeverdig part i egen situasjon. Her har fagfolk, byråkrater og politikere mye å lære.Norsk boligpolitikk opprettholder den angsten og det dårlig selvbilde rusavhengige har. Når man blir behandlet som en dritt over tid, føler du selv at du er en dritt. Å møte et menneske som et menneske og ikke som rusavhengige kan være starten på noe bedre holdninger hos fagfolk, byråkrater og politikere.
#16 Frode Woldsund 25-11-2009 21:18
Frelsesarmeens boligtilbud Bosatt stod i fare for å måtte legge ned deler av sin virksomhet i 2010, dette ble reddet av budsjettforlike t. Vi fikk noen midler slik at vi kan forsette driften. Ellers så må det satses mye ner på boliger med oppfølling fremover. Vi i Frelsesarmeen skal være med å kjempe for flere boliger.

You have no rights to post comments