Rus

Riksrevisjonen: Rusmiddelavhengige får ikke den behandling de har krav på

Riksrevisjonen har i dag oversendt Stortinget en rapport om oppfølging av og kvalitet i private institusjoner innen tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengige. Og riksrevisor Jørgen Kosmo er tydelig i sin oppsummering: "Viktige nasjonale retningslinjer og veiledere for tjenestetilbudet innen tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengige mangler. Mange pasienter ved private institusjoner har ikke fått utarbeidet individuell plan. De påviste manglene kan ha store konsekvenser for en utsatt pasientgruppe. – Det må arbeides mer målrettet for å få på plass et tjenestetilbud som sikrer at pasientene får den behandlingen de har krav på, sier Kosmo."

Jeg undres når jeg leser at "ifølge Helse- og omsorgsdepartementet vil det ikke foreligge retningslinjer og veiledere for alle delene av dette området før i 2015." Om fem år! Dette synes jeg er helt uakseptabelt. Helse- og sosialarbeidere innenfor behandlingsapparatet gjør hver eneste dag en formidabel jobb, men det er helt klart at behandlingskjeden må henge sammen og være basert på en tydelig overordnet styring.

Les pressemelding
Les hele dokumentet (pdf)

Kommentarer   

#1 Jeanette,selv på 9.året i LAR 30-04-2010 00:09
Det er noe alvorlig galt når vi 6 år etter at de rusmiddelavheng ige fikk pasientstatus og pasientrettghet er ser at individuell plan fortsatt er et fremedord og nesten et privilegie for de få som har en I.P og som bruker den effektivt og har en god nytte av den i sin rehabilitering.
En ting er at pasientene selv sitter med manglende kunnskaper om sine rettigheter og muligheter.Ille nok det. Men når vi så tydelig ser at tjenesteyterne og fagfeltet genereltt også mangler kunnskap og ikke er opptatt av å hverken tilby eller ta i bruk I.P som et verktøy i samarbeid med pasientene,da blir vi stående på stedet hvil og fortsette i god gammeldags rusbehandlingss til.Som å tre tiltak nedover hode på pasienter som ikke tør si nei. Når vi snakker om individuell plan snakker vi om brukermedvirkni ng på individ nivå.Der I.P ikke blir utarbeidet og brukt har jeg heller ingen tilit til at pasientenes stemmer blir hørt. Skal vi kunne tilby rusmiddelavheng ige et optimalt rehabiliterings beløp,hvis vi virkelig ønsker dette, må vi begynne å møte de rusavhengige med medmennesklighe t,respekt og forståelse. Vi må lytte til pasienten/bruke rens egne erfaringer og kompetanse.Vi må være visjonære,tørre se inn i fremtiden.La pasienten få komme med sine ønsker og drømmer og hjelperen skal bira med å legge ting tilrette for at vi sammen med pasienten, steg for steg, kan realisere mål og drømmer. Og vi må tro på den vi hjelper,tro på det vi gjør.
Når en individuell plan brukes riktig,som et verktøy sammen med pasienten, som selv bestemmer inneholdet,som kan endres underveis i prosessen,er en I.P et fantastisk dokument som beviser at vi aldri,aldri,ald ri må gi opp.
Viktig å huske at det er frivillig å Individuell plan,men ALLE rusmiddelavheng ige med behov for hjelp fra fler instanser SKAL få tilbud om en I.P. Ikke bare spørre om pasienten skal ha en i.p, men også forklare hva det betyr å ha en I.P.
Det er så mange rettighetsbrudd denne pasiengruppen utsettes for, og som hos alle andre pasiengrupper er dette helt uakseptabelt.DE T SKAL IKKE SKJE!
Vi må ikke glemme at det finnes mange gode rehabiliterings løp også hvor pasientene har gode samkjørte ansvarsgruppe bestående av personer som sammen med pasienten går i felles retning og hvor I.P blir brukt som et verktøy i arbeidet.Naturi g nok snakker vi mennesker mest om det som ikke er bra,slik at historiene om det som fungerer blir hørt av for få.Men det finnes mange dyktige folk på rusfeltet som gjør en fantastisk jobb og som tar brukermedvirkni ng på alvor.Takk til alle Dere!
#2 Bjørn Paulsen. 30-04-2010 10:46
Når vi snakker om private institusjoner.. er Evangelie Senteret det største, tror jeg.OG her har jeg erfaringen via 6 års tilknytning..at de bryr seg lite om våre rettigheter..De legger et press på syke klienter..om ,:,,Godtar du ikke våre regler , eller blir med på det vi ber deg om..kan du flytte over til et annet sted..Det de DA gjør, blir en umiddelbar utskrivelse,,på tross av tilstand...alt av medikamenter er bannlyst og oppfordringer til å si fra seg sin bolig; for å kunne betale mer til E.S. HER er det behov for gransking....B. P.
#3 Bjørn Paulsen. 30-04-2010 10:54
Et tilegg til egen kommentar..ALL behandling skal ha Individuell Plan..ALL behandling skal utvise respekt for klienten, som jo er den viktigste person på stedet..Man må slippe å få høre at : ,,Her har vi Jesus,Han gjør jobben.,, MEN på tross av tro og liv..syke mennesker må ikke manipuleres til å si,mene eller si fra seg..rettighete r ,o.l. grunnet abstinens..Dett e er en velkjent fremgangsmåte.. at klienter som er på det sykeste,,hentes til et annet kontor, for å skrive søknader om økonomisk dekning..nå skal jeg ikke komme inn på mangelende behandling..beh andling finnes ikke på E.Sentere..Men et stadig maktbruk mot syke klienter,,skjul te trussler..osv.. er ting som må ordnes ..ikke om 5 år..men igår..At E.S. slipper så lett unna..sier meg EN ting..Mye å skjule..Ta fra de økonomisk støtte..som kun går til lønninger til overbetalte ,,arb,, rekrutert innen spesielle kretser--etnisk ..

You have no rights to post comments