Rus

Friskt utspill fra =Oslo: Omsorgsindustrien må dø

Frisk utspill fra =Oslo: Omsorgsindustrien må dø?Friskt utspill fra redaktøren i =Oslo, som i lederartikkelen i siste nummer bl.a. skriver dette: "Det vi virkelig trenger er en debatt om statens manglende ønske om endring, og de private, religiøse organisasjonenes rolle i dette. Vi må bryte det destruktive norske systemet, der stat og kommune på permanent basis sier fra seg ansvaret for de narkomane.

At verken staten eller kommunene makter eller ønsker å ta reell kontroll over rusomsorgen er et beviselig faktum. Fraskrivelsen oppnår de ved å kjøpe tjenester eller overlate ansvaret til såkalt ideelle organisasjoner. Altså en outsourcing – til Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Blå Kors og dets like. Som selvsagt er enorme selskaper med økonomiske motiver og ideologiske agendaer. Bygget på menneskelig lidelse.

Vi er nødt til å bryte tradisjonen med å fôre de religiøse organisasjonene med milliardbeløp. Ikke fordi de er religiøse, og ikke fordi de gjør en dårlig jobb. Men fordi selve systemet og tradisjonen setter en effektiv stopper for nytenkning og utvikling av rusomsorgen," skriver han bl.a.

Jeg deler mange av hans observasjoner, men nok ikke hans konklusjoner. Samtidig er jeg nysjerrig på synspunktene og debatten, og spør: hva mener særlig folk innenfor rusfeltet selv, enten det er rusavhengige, ansatte, pårørende eller på andre måter "fagfolk"? Skriv synspunkter og innspill under.

Les lederartikkelen her

Kommentarer   

#1 Morten Søreng 09-06-2010 08:50
Noe av det beste jeg har lest på veldig lenge.....
#2 Rolf Angelsen 09-06-2010 10:02
Det er sikkert gode grunner for at religiøse/ideel le organisasjoners drift i omsorgsindustri en. Men jeg synes det er historieløst å fra dem all ære ved å betegne dem som kyniske profitører som ser "gevinst i å opprettholde lidelse". Man glemmer at slike organisasjoner har vært en spydspiss i å utvikle det velferdssamfunn et som mange nyter godt av i dag. Det var varme og omsorgsfulle mennesker som startet skoler, sykehus og andre institusjoner fordi det maktapparatet ikke maktet, tildels ikke så behovet for slike tjenester. Etterhvert fikk de gehør og innflytelse til å få myndighetene til å ta ansvar og gjøre tjenestene allmene. Men selv de har ikke alltid hatt en heldig hånd i institusjonsdri ft.
Så får vi håpe at de gamle politikerne klarer å fristille seg også fra å forsvare egne beslutninger i fortiden for sitt eget ettermæles skyld. Da kan det kanskje være mulig å få til en reform som ikke er basert på ideologiske meninger om hvem som bør og ikke bør drive omsorgsindustri en.
#3 Sten M. Berglund 09-06-2010 10:18
Jeg skulle likt å sett noen konkrete eksempler på "ren kapitalistisk tenkning" innenfor Blå Kors, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, og dets like. Hvordan utarter den seg når Mathisen viser til at det er en lukrativ industri. Er lønnsnivået skyhøyt? Er det frynsegodene/fi rmabiler som lokker folk til å jobbe der. Styrehonorarene?

Jeg er spent på hvilke observasjoner du deler Ivar Johansen, er det de jeg nevner ovenfor her? Siden jeg er uenig med Mathisen, blir jeg sikkert beskyldt for å være moralist. Man blir gjerne forsøkt påklistra en merkelapp om man ikke stiller seg opp og applauderer slike meningsytringer . Lederartikkelen hadde stått seg bedre om den hadde forsøkt å dokumentere de påstandene den bygger på. Slik dokumentasjon fant vel ikke Mathisen, siden han ikke har et eneste konkret eksempel å vise til.
#4 Peter F Tschudi 09-06-2010 10:47
Friskt utspill, men det er å skøyte for lett over problemstilling en. Uansett om de "såkalt ideelle organisasjoner" er "enorme selskaper med økonomiske motiver" så består organisasjonene av mennesker som kan og vil gjøre noe for andre. Mange på frivillig basis. Det er nok meget få som er i kontakt med samfunnets svake grupper som ikke lar seg påvirke av det som menneske, især håpløsheten innen for rusområdet. Og som også mener at stat og kommune må ta større ansvar. Der er de ideelle organisasjonene og redaktøren i =Oslo helt på linje. Stat og kommune kan bevilge midler til botilbud, behandling mv. og stoppe "outsourcing'en ". Men hvem skal bemanne de nye tilbudene? En stor del vil være de samme engasjerte menneskene som i dag jobber for de idealistiske organisasjonene . Og er det ikke da like godt at de er ansatt av dem i stedet for å gå inn en stor ikke alltid like effektiv - og motiverende - offentlig sektor? Rusomsorgen kan alltid bli bedre, og stat og kommune kan bidra med meget. Men =Oslo skal være forsiktig med å slå hånden av de mange, mange ildsjeler som er de bærende krefter i rusomsorgen i dag, uansett hvor de er ansatt og hvem som til syvende og siste betaler regningen. Teori og praksis er to forskjellige ting.
#5 Rita Rosenborg Rolandsen 09-06-2010 10:57
Ja det var litt av en krass leder må jeg si. Klarer ikke helt å ta den seriøsst jeg. Kan da ikke rakke ned på organisasjoner som bruker tid på målgruppa. Bra noen bryr seg mere en stat og komune. Der blir man jo skjelden møtt og hørt. Men ett godt innlegg for debatt. Man kan jo også si at disse organisasjonene er statsfanger eller??? Statlige tilskudd er faktisk ikke bare bare.
#6 Ivar J 09-06-2010 11:08
Sten: de observasjoner jeg støtter er i første rekke at stat og kommune viser en manglende evne til å ta et helhetlig ansvar. ta ledelsen og være i front, som en drivkraft. men for meg er dette ikke et spm om de frivillige aktørers tilstedeværelse . de gjør en viktig og særs nødvendig jobb.
#7 Nicolay B. Johansen 09-06-2010 11:24
Jeg skulle likt å visst hvor mange menigheter som hadde vært nedlagt på grunn av manglende interesse, om enkelte lokale ildsjeler ikke hadde kunnet "redde" noen narkomane. Få penger ut av behandlingssekt oren, og gjør noe med R'en i LAR!
#8 ernst philip rude 09-06-2010 11:24
det kan ikke være meningen og forstå seg i hjel på folk !
#9 Carl Eliassen 09-06-2010 12:11
At den kommunale sektor ikke gjør nok kan vi være enige om, men at de organisasjoner som idag driver mye av rusomsorgen og rehabiliterings arbeide blir drevet av økonomiske motiver blir for snevert, mye av dette arbeide kaster ikke mye overskott av seg og endel av det blir jo også drevet av frivillige organisasjoner på vegne av div.kommuner og de økonomiske rammene de får fra kommunene er vel mer "smalhals" enn profitabel.Elle rs ville det vel ha vært de samme personer som jobbet i feltet om det nå ble kommune eller stat som selv drev det, men etter mitt kjennskap til kommunale organisasjoner ville det blitt mye mer paragrafrytteri og stivbent, de frivillige organisasjoner kan jobbe mye mer effektivt og rollene er ikke så fastlagt.
Seff. ville det beste ha vært at det offentlige hadde driftet rusomsorgen med de midlene som var nødvendig, men slik er det ikke å vi må bare ta den virkelige verden over oss og gjøre så godt vi kan.
#10 Olav Hindahl 09-06-2010 12:54
Det er historieløst og faktisk feil. Utviklingen av tilbudet til rusavhengige er i hovedsak vært initiert av frivillige ideelle organisasjoner, som har presset frem penger til ulike former for behandlingstilb ud. Det offentlige har kommet etter. Tror redaktøren av =Oslo at det offentlige ville drifte bedre, mer effektivt eller med tydeligere omsorg for det enkelte mennesket?
#11 Haakon 09-06-2010 12:56
Er det utidig i en slik debatt å spørre hva som fungerer i andre land ?
#12 Tore Bareksten 09-06-2010 14:50
Mitt inntrykk er at mange av de religiøse gruppene som Blå kors og Frelsesarmeen har blitt marginalisert gjennom en kommunal anbudspolitikk som ikke gir deg løfte om støtte mer enn tre år. Mange kristelige grupper trenger lengre økonomisk forutsigelig for å investere i vedlikehold eller nye metoder. Kanskje kan man si at anbudspolitikke n er med på å hindre fornyelse blant de "kristne" og i steden fremmer minimalistiske profittløsninge r hos de private?
#13 Lars Almåsbakk 09-06-2010 20:15
Hei jeg heter Lars og jeg tror ikke på Gud og jeg er glad i øl. Med stor skepsis startet jeg i Blå Kors siden 2002. Jeg har blitt der år etter år fordi jeg møter jordnære mennesker med gode verdier og en åpen, helhetstenkende og endringsvillig organisasjon. Blå Kors sin utvikling har bestått av mye religion og omsorg, men i dag er dette balansert med profesjonell faglighet og et ønske om å hjelpe folk til å hjelpe seg selv.

Jeg leder Steg for Steg som driver 250 fritidsaktivite ter pr år for mennesker med rusbakgrunn. Vår økonomi er mager og usikker, men tilbudet koster lite fordi vi lager aktivitetene sammen med brukerne. 70% av aktivitetene ledes av mennesker med rusbakgrunn.

Hos oss møtes du ikke av ensporet omsorg, men av forventninger, likeverd og spørsmål om hva du vil bidra med. Utnytting? Nei, dette er en unik mulighet for å komme i gang, få til noe og høre til i et fellesskap.

Når mennesker får økt livskvalitet og kontakt med drømmer og muligheter vekkes en sterk egenkraft til utvikling. Det er denne kraften Blå Kors bygger sitt mangesidige arbeid rundt.

Jeg er imponert over måten =oslo har gitt rusmisbrukere ansvar og verdighet, og hvis Anlov Mathiesen besøker oss vil han se at vårt menneskesyn trolig er ganske likt.
#14 Rita Nilsen, Retretten 09-06-2010 20:55
Jeg har ikke hatt så mye tid som ønsket til å reflektere over dette innspillet. Men det som slår meg først ved dette innspillet til =Oslo er: "Money talks", og det er mange som velger å holde den rusavhengige unna rett hjelp pga av egen inntjening. Jeg tror noen og en hver kan gå i seg selv og undersøke sin egen agenda for det man gjør. Når en finger peker utover, så er det faktisk noe flere fingre som peker innover.
#15 Unni Aker 09-06-2010 22:44
De ideelle organiasjonene er både store og viktige aktører, men det er et godt sykke igjen til behandlingstilb udet til rusmiddelavheng ige henger sammen på en god måte. Fagrådet innen tverrfaglig spesilisert behandling for rusmiddelavheng ige (TSB)i Helse Sør-Øst har avlevert et dokument til Helse Sør-Øst som sier mye om hvordan dette kan gjøres. Dokumentet har vært på bred høring. Dokumentet og uttalelsene er verdt å lese.
#16 Knut Oderud 10-06-2010 07:09
Brukerne av omsorgsindustri en trenger et pasientombud eller liknede som ivaretar deres rettigheter og passer på at institusjonene gjør den jobbe de er satt til å gjøre. De aller fleste brukerne har verken økonomi eller ressurser til å gjøre dette selv. Med et ombud kan man også over tid se hva som er de mest effektive metodene på brukernes premisser og for skattebetalerne . Mange pårørende er allerede utslitt av årelange kamper, så her trengs det en statlig vaktbikkje - slik som Foreningen for human narkotikapoliti kk driver.
#17 Anlov P. Mathiesen 10-06-2010 12:36
Som nevnt her er lederen min ganske så sterk, og det med god grunn. En debatt om de ideelle organisasjonene s rolle i rusomsorgen er særdeles vanskelig å skape. De har en såpass stor moralsk kapital at ingen tør. Svært mange politikere kan bekrefte dette, om enn ikke offisielt. Særlig kan det fra politisk hold være provoserende å se feks bymisjonens til de grader drillede pr- og søke-penger-mas kin, som durer og går året rundt.

Norge er mitt syn rammet av en søke-penger-fra -staten-mentali tet, og ideelle organisasjoner er pr idag best i klassen. Jeg tror det er destruktiv for helse-Norge.

Ser at noen reagerer på at jeg kritiserer organisasjonene som sådan, og derfor ikke gir nok heder til deres historiske rolle på rusfeltet. Det er overhodet ikke min hensikt, og jeg har gjentatte ganger tidligere sørget for nettopp å skryte av kompetansen de besitter samt nettopp deres viktige historiske funksjon. Men disse elementene har en tendens til å komme i skyggen av kritikken.

Det er systemet jeg er ute etter, verken bymisjonen eller frelsesarmeen som sådan. Et system, som ved autopilot overlater ansvar for vanskeligstilte i form av gigantiske økonomiske overføringer. Gjerne helt uten debatt.

Så for å oppsumere: Jeg har den dypeste respekt for de fleste ansatte i de ideelle organisasjonene , kjenner selv flere av dem, dyktige og flotte folk.
#18 NN 10-06-2010 18:36
Hei, jeg reagerer kraftig på gjennatte usannheter fra =Oslo redaktøren, jeg vil anbefale redaktøren i =Oslo og spørre sine selgere om de deler samme syn som redaktøren. Påstandene til Anlov er så historieløse og usakelige at jeg gremmes. Dessuten hadde detvært morro og se hva =Oslo tjener på bladet sitt og hvor store styrerhonnorare r og statlig støtte de mottar. Jeg gidder ikke lengre kjøpe =Oslo
#19 Lars Hoem 12-06-2010 10:18
Lars Hoem Ett foreldet system som står i veien for effektivitet å nytenkning, å alle sugerør som suger penger av potten. Åsså denne bransjen må under lupen , på alle områder i sammfundet er effektivitet å resultater viktig. Menn her snakkes det bare om hva vi bruker, ikke hva vi får igjenn forr pengene. Av forstålige grunner ikke så lett, menn vi må få ett minste minimum av kvalitet å rettningslinjer forr å kunne kalle det behandling.
#20 Frode Woldsund 12-06-2010 10:21
Litt overrasket over at du støtter deler av dette Ivar, for meg er det kunnskapsløst samt at flere påstander ikke er sanne.
#21 Aino Lundberg 12-06-2010 10:21
det er freidig å hevde at et helt behandlingsappa rat er uinteressert i folk. "apparatet" består også av mennesker som har søkt seg til jobber som behandlere og hjelpere fordi de nettopp bryr seg om og er interessert i folk. Det finnes ombud og helsetilsyn. Jeg har forslått før, og gjør det igjen, at de ressursene vi bruker på facebook burde vi kunne kanalisere til å bistå pasienter/bruke re/gjester/klie nter i å fremsette klager. Det er ikke all verden som skal til. Bruk gatejuristen!
Frode har rett. Det er også en rekke feil i lederen. Men absolutt: det er spennende med debatt om private (ideelle) og offentlige tiltak. Snur man på det kan man kanske tom hevde at det offentlige gjør noe klokt i å lene seg til en del av det private området - selv om det er en LANG tradisjon for rusbehandling på private hender, betyr det ikke at all behandling som tilbys her er gammeldags, dårlig, religiøst forkynnende eller at vi som jobber i den delen av feltet er rene "pengepugere".
#22 Nikolai Dragnes 12-06-2010 13:31
Ellers burde det jo være en fast lege og to sykepleiere på hver politistasjon som er sivile - også.
#23 Aino Lundberg 12-06-2010 13:32
@ nikolai - dine forslag er forfriskende på lørdagsmorran :-D. Og helt to the point.
#24 Nikolai Dragnes 12-06-2010 13:34
Sykehuspoliti. Bør definitivt være en politipost på hvert sykehus og eldre/sykehjem.
#25 Mick 13-06-2010 00:44
Til NN! =Oslo mottar ingen støtte fra det offentlige.
#26 Unni Elisabeth Aker 13-06-2010 21:44
Til Knut Oderud: Vi har pasientombud. Etter min oppfatning er en del av disse er både aktive og flinke.
#27 Knut Øderud 20-06-2010 19:56
Jada, men gjør pasientombudet jobben sin godt nok?
#28 Unni Elisabeth Aker 20-06-2010 19:57
Det kommer veldig an på hvor flinke vi er til å bruke dem, og at de får saker som er viktige. Jeg var bl.a. på Fagrådet (innen rusfeltet) sin konferanse for en tid siden. Der var pasientombudet fra Buskerud som jobbet med mange viktige problemstilling er - og etter det jeg kan bedømme - på en svært god måte.
#29 Aino Lundberg 20-06-2010 23:19
second that. Veldig bra.
#30 Nikolai Dragnes 22-06-2010 08:12
Føler for å komme med en veldig generaliserene uttalelser om klagerinstanser i Stat og Kommune... Men kan jo komme med nok eksempler, SEFO, 1 promille fører til noe, Vektere 12 saker av 20.000 vektere, det er vel ca i timen, men altså i året. NAV klager, Sosialenklager, Psykiatriklager , Barnevernsklage r. Hvis dere tror pasientombudene er noe bedre så må jeg le, men lykke til - ikke gi dere. Det gjorde ikke Juklerød og han vant fram til sist.
#31 Ola Høyem 06-07-2010 20:11
Nå går veldig mage mennesker alt for langt i å dokumenter manglende kunnskap om rusomsorgen i Norge. Ikke bare tråkker dere i salaten, men dere tråkker også i feil salat! Å beskylde Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Blå Kors og andre humanitære organisasjoner for å drifte rusomsorg med "kapitalistiske baktanker" og ønske om profitt har missforstått ALT! Ingen steder finner man lavere avlønninger, lavere honorarer og lengre arbeidsdager. Hadde det ikke vært for disse fantastiske organisasjoner hadde det ikke fungert noen rusomsorg! Alt som bedrives innenfor feltet av det offentlige er hjelpeløst ubrukelig og et hån mot alle som har bruk for hjelp! Skal disse "offentlige vesener" overta, blir alt ødelagt av meningsløse krav og håpløst byråkrati. Av alt det det offentlige ikke kan noe om er rusomsorg og psykiatri de mest graverende i forhold til kunnskapsløshet . Vi behøver ikke diagnoser og lange spesialistutred ninger. VI TRENGER HJELP!!! Frita oss fra risikoen for offentlig innblanding i behandling som virker!

You have no rights to post comments