Rus

RIO om rusmeldingen: For lite fokus på oppfølging etter behandling

RIO om rusmeldingen: For lite fokus på oppfølging etter behandlingJon Storaas i RIO - Rusmisbrukernes interesseorganisasjon - har denne kommentaren til Byrådets rusmelding:

"Det står mye fint i rusmeldingen som det gjør i de fleste handlingsplaner. Den mangler som alle andre planer noe om hvordan man skal gjøre det man sier at man skal gjøre. At dere ikke har mer fokus på oppfølging etter behandling og hva denne oppfølgingen skal bestå av, og hvordan dere skal få dette til er denne planens svake side. At alt som gjøres i Oslo kommune må henge sammen med det som gjøres i NAV og i spesialisthelsetjenesten bør gjennomsyre dette dokumentet. At dere skriver at alle i Oslo skal ha Individuell plan innen 2011 betyr ingen ting i praksis. Dere må være mer konkrete og fortelle hvordan.

Rusmeldingen sier lite om organiseringen av tjenestene. Det er her de største utfordringene ligger. Å myndiggjøre tjenesteutøverne som jobber nærmest brukerne er det aller viktigste man kan gjøre for å løse opp i et lite brukervennlig system. Individuell plan handler om å ansvarliggjøre og myndiggjøre brukeren. Så lenge fagfolkene rundt er umyndiggjorte opprettholder man dagens situasjon gjennom å fortsette å umyndiggjøre brukeren. Med andre ord: Når beslutningsprosessen går ut av IP-gruppa umyndiggjøres alle og Individuell plan blir en vits.

Ellers mye bra tåredryppende meldinger som kan realiseres hvis man er villig til å gjøre noe med dagens klossete organisering."

Les mer om rusmeldingen

Kommentarer   

#1 Rita, leder Retretten 13-07-2010 10:07
Her støtter jeg Jon 100%. Vi trenger ikke en masse sider med mange ord uten innhold. Vi må ha konkrete tiltak med tydelige mål og hvordan de skal gjennomførers. Vi må ikke glemme at de fleste som sitter i ulike etater ikke har myndighet til å gjøre noe og i noen tilfeller så klarer de helle ikke å tenke selv- de må ha helt tydelige retningslinjer.
#2 Jarle Rusfri-rusavhengig 26-07-2010 01:28
Bra skrevet,jon,og bra at Ivar legger den ut!Hva behandling og alt innepå institusjonen inneholder er ikke så viktig-faktisk er det null verdt om ikke vi brukerene lærer å ta vare poå det vi har.Inntil så skjer er mye av behandlingen her i landet bortkastede penger og tid for den enkelte,og samfunnet.
#3 Lars Hoem 29-01-2011 20:44
Det er jo der den store svikten i behandlingsyste met ligger, de bruker 2 millioner i behandling. Men har ikke penger til eftervern, vist man kjøper en behandlingsplas s så må det ligge ett etervernopplegg i pakken. Man kan ikke bruke opp peng...ene før det har begynt, fikk meg jobb å hybel etter behandling. Lurte på om ruskonsulenten kunne ta en tur se og prate, trengte inventar de hadde ikke penger til reisa og jeg fikk 2 tusen kr til å kjøpe hvit varer møbler osså videre. For å si det sånn er den viktigste biten oppfølgingen å velger man å ikke bruke penger på det, så blir resultatet deretter. Men blei fast ansatt i helse og sosialetaten i Haugesund jeg, var rusfri fra ca91 til 96.

You have no rights to post comments