Rus

Rus og psykiatri: God erkjennelse fra byråden

Rus og psykiatri: God erkjennelse av byrådenByrådet har kartlagt bosituasjonen for Oslos tyngste rusmisbrukere og personer med tunge psykiske lidelser. Kartleggingen omhandler 331 personer. 1/3 av alle kartlagte er bostedløse, i den forstand at de går ut og inn av lavterskeltilbud, og har hatt en slik livssituasjon i svært mange år.

Det er et godt signal fra den nye Høyre-byråd Anniken Hauglie når hun griper fatt i dette. Mange av oss har i bystyret gjentatte ganger understreket at livssituasjonen og helsesituasjonen for denne gruppen er helt uakseptabel - og fremmet konkrete forslag til bedringer, mens Fr.P.-byråd Listhaug i hovedsak har fornektet virkeligheten. Den nye sosialbyråden understreker at "det ser ut til å være et utstrakt behov for bedre samordning av tjenester for å oppnå raskere fremdrift i arbeidet med enkeltpersoner."

Det er jeg enig i, men la ikke dette alene bli et rop på Staten - selv om de også må stille opp. I alle hovedsak er det sånt som tradisjonelt defineres til kommunale tjenester som her svikter; primærhelsetjenester, sosialfaglig oppfølging, væresteder og bolig. Særlig det siste. Og Byrådet der ikke gitt et godt bidrag når de bare de siste 4 årene har  solgt unna mer enn 700 kommunale boliger.

Les rapporten "Når bolig ikke er nok" (pdf)
Les Byrådets pressemelding


Kommentarer   

#1 Øyvind Michelsen 15-07-2010 12:56
Jeg blir sjokkert og redd jeg når H-FrP byrådet får ros av Ivar Johansen - da er det ett eller annet som ikke stemmer!
#2 Jon Storaas 15-07-2010 12:56
Fint hvis ulike partier kan bli enige om den virkeligheten alle andre ser for så å løfte rusfeltet sammen. I dag krangler de og skylder på hverandre. De kjøpslår i forhold til rusavhengige og psykisk syke for å få igjennom for dem viktigere saker. Å investere i rusavhengige lønner seg, og ikke gjøre det koster veldig mye. Jeg tror personlig engasjement er viktigere enn hvilke parti de representerer. Alt for få politikere er opptatt av rusproblematikk . Der har de ruspolitiske organisasjonene inkludert vi i RIo en jobb å gjøre?
#3 Øyvind Michelsen 15-07-2010 12:57
Ja jeg var nok litt malplassert, men det var så uvanlig at jeg fikk litt sjokk jeg da!
#4 Nikolai Dragnes 15-07-2010 12:58
Psykiatrien må for all del ikke blandes inn i rusavhengige. La fastleger være fastleger og LAR være LAR. Skal man bruke straff ovenfor rusmiddelavheng ige er fengsel mer humant enn psykiatrien.
#5 Ivar J 15-07-2010 13:00
Nikolai: Vi må se på hele mennesket, og dets bistandsbehov. Som vi vet har svært mange rusavhengige i tillegg betydelige psykiske problemer. Stikkord: dobbeltdiagnose .
#6 Gro Bevolden 15-07-2010 13:55
Støtter Ivar på at man må se hele mennesket, og bistrandsbehove t. Ofte er det slik at Rusavhegige har brukt rus som selvmedisinerin g for sine psykiske lidelser. Jeg tenker litt som Ole Brum. Ja, takk begge deler, som er basert på min erfaring innen psykisk helsevern.
#7 Jan Olaf Ellefsen 15-07-2010 14:52
Oslo kommune bygget det flotte idrettsanlegget i Holmenkollen for flere hundre millioner kroner. Hvor mange kroner koster det å bygge boliger til ett eller flere hundre bostedsløse mennesker?
#8 Rita Nilsen, Retretten 15-07-2010 19:31
Flott at de nå begynner å se at man ikke kan se et menneske i deler, men at hele mennesket og dets behov henger sammen. Håper også de vil se behovenen til dem som ønsker å leve rusfritt og at de kan få trygge boliger, fri for rusing. Alt annet vil bli fryktelig dyrt for Oslo kommune (det har vi mange års erfaring med nå og jeg håper at de årene er nok bevisgrunnlag), men også svært smertefult for dem som ikke klarer å holde seg rusfri over tid pga. andres rusmsibruk. Ønsker byråden lykke til i det viktige arbeidet hun nå skal i gang med
#9 Jarle Rusfri-rusavhengig 15-07-2010 19:49
Krav om adekvat etterværn og"halvveishus" med definert og kontrollert nulltoleranse på rus må bli et kriterie for å drive medikamentfri rusbehandling i Norge.Dette er den største gruppen av rusavhengige her i landet,men er helt glemt i debattene som foregår i alle medier.Disse har et like stort behov for rehabilitering, botrening,og samfunnstilpasn ing som hvilken som helt annen gruppe som skal tilbakeføres til samfunnet.Det samme med de som løslates fra fengsel eller soner på §12.Dette er også den skjøreste gruppen,og må følgelig må man ha de sterkeste hensyn ang ytre ruspåvirkning,o g rusing i nærmiljø.Samm hvor gode fortsetter man har,er det svært belastende for den som forsøker å gå rusfri på et hospits.Sjansen for å få til dette-til og med i en kort overgangsfase er mikroskopisk.De ssverre er det heller regelen enn unntaket at slike boliger eller lignende er det som tilbys om man i det hele tatt kan få tilbud om bolig etter behandling eller soning.Mye å ta tak i her,og jeg håper på velvilje til å ta dette på alvor.
#10 Nikolai Dragnes 16-07-2010 01:22
Det er ikke noe psykiatriske institusjoner har å tilføre rusavhengige. Absolutt intet. Trenger rusavhengige lykkepiller, sovemedisin mot insomnia og angstdempende bør de få det av sin fastlege som andre. Psykiatriske institusjoner skiller seg bare fra fengsler i at de bruker mye mer anti-psykotika, og det med tvang, og at de bruker ufattelig mye mer remmelegginger, hele 9/10 etter selvrapporterin g fra psykiatrien av beltefastspenni ngene har ikke vært fordi pasienten har vært til fare for andre eller akutt fare for seg selv, som er lovens totale krav. Det er faktis 9000 ulovlige tortursaker i året. For en narkoman vil det bare være en spiker til i kisten etter årevise med fengsler og vold.
#11 Anne-Kat Reistad 16-07-2010 15:38
En åpning i det minste :-)
#12 Rita Nilsen 16-07-2010 15:39
Jepp Anne - vi får gå ned til henne å forsøke å påvirke i riktig retning;-)
#13 Gro Wold Kristiansen 16-07-2010 15:39
Erkjennelse er bra, og kartlegging er en start..
la oss håpe at det fører til konkrete resultater!
#14 Karin Margrete Hilt 16-07-2010 15:40
Du ser så søt og snill ut, jeg håper du får gjennomslag for dine hjertesaker.♥
+1 #15 Gye Førland 16-07-2010 15:41
Ja Karin M, ho æ veldig søt og snill. Heldige meg som har truffet henne ja...
å ho er tilstede for oss som trenger et sånt menneske, selv om jeg ikke ser ho så ofte....
#16 Tore Bareksten 19-07-2010 20:27
Det pussige med de som vil øke utdeling av metadon og subutex og jammen dele ut heroin også, er at de tydeligvis bare oppfatter rusmisbrukere som kriminelle som må passiviseres gjennom legal neddoping. Hadde de prøvd å se rusmibrukere som hele mennesker, ville de raskt oppdaget at folk som har gått på kjøret i 10-12 år ofte trenger mer utdannelse både for å forstå hva som sies i nyhetene på NRK og i beste fall få seg en jobb. Men selv om vi nå har delt ur metadon i over 10 år, finnes det framdeles ikke noe spesialsydd skoletilbud til denne gruppen. Høyrefolk og Frp-ere jeg har snakket med foreslo at de kunne gå på vanlig videregående. Selv så tviler jeg på at en 40 årig metadonbruker automatisk vil føle seg hjemme i en klasse 18 åringer på Persbråten eller Ullern Videregående. Alt i alt har jeg vel undervist en 30 LAR klienter og stort sett sliter de med konsentrasjon, mange sovner i timene før 12 hvis de får utdelt "medisin" om morgenen, mange faller av underveis, men noen fullfører og kommer seg videre inn på høgskole hvis de får bedre tid enn gjennomsnittet. Måten de ulike bivirkningene av metadon, subutex, subuxzone påvirker klasseromsituas jonen, gjør at jeg tror mange av dem ville hatt større sjanser for å få positive mestringsopplev elser, økt selvrespekt og yrkesdeltagelse gjennom et spesialsydd skoletilbud. Jeg håper det ikke går over 30 år før de som er fanatiske tilhengere av metadon og heroin klarer å få ordet skole inn i hodene sine. For alle rusmisbrukere er enkeltindivider med mange av de samme behovene for å lykkes med læring som folk flest har. DA jeg jobbet ved sosialkontor møtte jeg flere som hadde falt ut av ungdomsskolen. De fleste var bevisst på hvor vanskelig det var å mangle kunnskap om det folk flest som fullfører videregående tar som en selvfølge. For enkelte ble det et sosialt handicap og ikke kunne delta i slike samtaler. Så undervisning for LAR- klienter er ikke bare snakk om yrkesforberedni ng, men økt sosial deltagelse i hverdagslivet
Det første som bør gjøres er å ta en politisk debatt om hvem som skal betale for slik utdanning for folk som er over vanlig gymnasalder og derfor faller utenfor deler av opplæringsloven . I Bergen er det for eksempel NAV som betaler skolene for å ta inn slike elever. I Oslo er det en frivillig sak om kommunen føler den har overskudd. Som lærer ved en spesialskole for blant annet rusmibrukere ser jeg hvordan forskjellen på behov og tilbud stadig øker. Selv tar vi inn dobbelt så mange elever som vi får midler for siden det er så vanskelig å si nei til folk som vil gjøre noe med livet sitt, men ventelistene på Kirkeveien Vggs, Kongsskogens vgs og Eikelund vgs blir lengre for hvert år og avslagene større. Særlig etter et smågruppene på Sinsen Voksengym ble lagt ned mot skolens egne ønsker. Vi trenger flere slike skoler i Oslo og minst en tilpasset lar-klienter.
#17 Thore 20-07-2010 10:41
Problemet i denne gruppa er at mange ikke klarer å bo i egen bolig. Mange vil heller ikke. Har flere klienter som klart ut sier, jeg vil heller bo på lavterskel, enn å bo alene i en egen bolig. Dette er en gruppe som er vanskelig å få plassert. Det er mange med psykiatri/rus, og mange naboer vil ikke ha dem, og private utleiere vil heller ikke ha dem. Vi opplever at boretslag nekter å godkjenne utleie av boliger for enkelt personer som har fått kommunalbolig.
Det er ikke så enkelt å si at alle skal ha egen bolig. Det virker som det mest politisk korrekte svaret, men virkeligheten er også anderledes
#18 Birgit Skjæret 21-07-2010 09:33
Her var det mye faglig synsing og kommunal tåkeprat på gang. Har det noensinne medført vesentlige forandringer?
Nå er det på tide med konkret handling, og da begynne med det enkleste først; Gi alle tak over hodet. Sett opp brakker, og gjør det med en gang før vinteren setter inn. Ingen byningstillatel ser og lange utredninger. Det er snakk om midlertidig plassering og kan flyttes.
Noen som påstår det ikke er bra nok? Kom så ned på jorda og prøv et år som anleggsarbeider , eller ta inn på hotell i Longyearbyen. Brakker - nemlig!
Neste gang jeg kommer til Oslo, la meg så slippe å se mennesker med boligen i en søppelsekk. La meg få lov til å holde en avtale om å treffe igjen en av dem - adresse: Youngstorget. Har noen av de snakkesalige byråkrater som forfekter omsorg og empati funnet ut at Norge er et kaldt land om vinteren. Verdens beste land - og vi kan ikke engang skaffe tak over hodet til alle - en stor skam.

You have no rights to post comments