Rus

LAR: Byrådet/kommunen skaper mindre differensiert rusomsorg

Rusmiddeletaten har nå 200 behandlingsplasser ute på anbud, og til forskjell fra tidligere har etaten stilt krav om at samtlige plasser skal være tilgjengelige for legemiddelassistert rehabilitering, LAR. Jeg mener det er særs viktig med en differensiert omsorg, og hvor det også skal være en rett til å kunne bli behandlet i et LAR-fritt miljø. Av den grunn har jeg stilt spørsmål om dette overfor Byrådet.

I sitt svar skriver byråden bl.a.: "For byrådet er det viktig at Oslo kommune kan tilby institusjonsplasser i et LAR-fritt miljø for dem som ønsker og trenger det. Jeg har derfor forsikret meg om at Oslo har tilstrekkelige plasser innen denne kategorien, også etter at dette anbudet er gjennomført."

Jeg er skeptisk til etatens og Byrådets håndtering av dette fordi dette utelukker institusjoner som på faglig grunnlag vil ha en rus/LAR-fri behandlingsprofil utelukkes fra å levere tjenester til Oslos rusavhengige. Konsekvensen blir en mindre differensiert omsorg.

Les Byrådets svar under "Les mer"
Les om bakgrunnen

Til: Helse- og sosialkomiteen / Finanskomiteen
Fra: Byråden for sosiale tjenester og rusomsorg
Dato: 12.07.2010

SPØRSMAL TIL BYRÅDET FRA IVAR JOHANSEN (SV) VEDRØRENDE KRAV I RUSMIDDELETATENS INNKJØP AV TJENESTER

Det vises til spørsmål fra Ivar Johansen datert 16.06.2010:

"Jeg er gjort kjent med at Rusmiddeletaten forbereder innkjøp av tjenester til rustniddelmisbrukere for perioden 2011 til 2016. Jeg er også kjent med at etaten stiller krav om at samtlige plasser skal være tilgjengelige for legemiddelassistert rehabilitering, LAR. Det framstår som noe underlig at etalen krever at alle tiltak må kunne ta i mot LAR-pasienter.
Jeg har oppfattet at det å ha differensierte tilbud er av stor betydning.

Medfører dette riktighet?

På denne bakgrunn ber jeg om bvrådens kommentar og en begrunnelse for hvorfor Rusmiddeletatenhar satt et krav om LAR-plasser til samtlige."

Svar:

Innledningsvis vil jeg si meg enig med representanten i at det er viktig at Oslo kommune rår over diifferensierte tilbud innenfor rusomsorgen. Nødvendigheten av differensierte tilbud gjelder, etter min vurdering, innenfor både behandlings- bo- og rehabiliteringstilbudet.

Det er i dag ca. 1200 Osloborgere som går på legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og antallet er økende. De utgjør nå over 40 % av alle Rusmiddeletatens (RME) klienter. og prosentandelen forventes å øke.

RMEs kjøp av institusjonsplasser fra private tjenesteleverandører er viktig supplement til kommunens egne institusjonsplasser. RME kjøper institusjonsplasser i samarbeid med Oslos bydeler. som har ansvar for rusmiddelmisbrukerne. og er de som søker inn klientene til institusjonene. I den konkurransen det vises til har RME gått ut med en konkurranse med kjøp av fire tjenestekategorier i perioden 2011 til 2016: rehabiliteringstjenester, korttidstilbud, omsorgsbaserte tjenester og tjenester til rusmiddelmisbrukere med særlige behov og uforutsigbar adferd.

Den aktuelle konkurransen angår omlag 200 av Oslo kommunes 725 institusjonsplasser, det vil si i underkant av en tredjedel av plassene. RME har i denne konkurransen valgt å fokusere på å sikre klienter i LAR den samme bredde i tilbudet som brukere som ikke er en del av LAR-behandlingen.
Årsaken er at RME har erfart at LAR-brukernes tilbud ikke har vært godt nok, noe RME ønsket å gjøre noe med ved dette anbudet. Rehabiliteringsaspektet er også sterkt understreket i konkurransegrunnlaget.

For byrådet er det viktig at Oslo kommune kan tilby institusjonsplasser i et LAR-fritt miljø for dem som ønsker og trenger det. Jeg har derfor forsikret meg om at Oslo har tilstrekkelige plasser innen denne kategorien, også etter at dette anbudet er gjennomført. I den forbindelse kan nevnes at det i dag er flere ledige plasser innenfor det kommunale apparatet. Erfaringsmessig har Oslo også hatt tilstrekkelig kapasitet innenfor denne type behandlingsplasser.

Jeg vil avslutningsvis understreke at de kravene som er nedfelt i dette konkurransegrunnlaget kun gjelder for denne konkurransen.

Vennlig hilsen

Anniken Hauglie
Byråd

Følg meg på Facebook her
Følg meg på Twitter her