Rus

Retretten: Rusmeldingen satser ensdig på de tyngste

Retretten: Rusmeldingen satser ensdig på de tyngste"Vi forstår det slik at tilbudene til dem som trenger særskilt hjelp på de fleste av livets områder, skal fortsette som tidligere. Dessuten at de som har andre behov enn denne tyngste gruppen, vil stå mer eller mindre uten noe hjelp – akkurat som før," skriver daglig leder Rita Nilsen i Retretten som en kommentar til Byrådets rusmelding.

"Vi savner at Oslo kommune har konkrete tiltak for dem som har andre problemer i forbindelse med sin rusavhengighet enn de står på ”Plata”. Det må komme tiltak for alle dem som ønsker å komme seg helt ut av rusmisbruket og bli rus- og medikamentfrie. Dette må være tiltak både i form av institusjoner for behandling, rehabilitering, bolig, utdanning og relevante jobber ut fra de kunnskaper og ressurser som disse personene har," skriver Retretten blant annet.


Til Helse- og Sosialkomiteen i Oslo bystyre
Fra Retretten v/ daglig leder Rita Nilsen

Bystyremelding nr 1/2010 Rusomsorgen i Oslo kommune
byrådssak 156 av 22.06.1010

Retretten vil gjerne komme med noen kommentarer til bystyremeldingen om rusomsorgen som kom rett før sommeren. Retretten ber også om å få møte Helse- og Sosialkomiteen i forbindelse med at dere behandler denne meldingen.

Retretten er en brukerorganisasjon som er registrert som en stiftelse. Vi har til formål å gi hjelp til videre hjelp for tidligere rusmisbrukere, straffedømte og deres pårørende. Vi arbeider i og utenfor fengsel. I 2009 registrerte vi drøye 5000 registrerte besøk hos oss. Det er mellom 20 – 30 % som av ulik grunn ikke skriver seg inn i boken hos oss. I Oslo fengsel så hadde vi 1500 registerte samtaler. Hittil i år har vi hatt 3641 registerte besøk. Vi har medio juli hatt et lærings – og mestringskurs, ANTA-kurset fo kvinner og et for menn, samt at vi har et motiveringskurs for de yngste innsatt i Oslo fengsel kontonuerlig.

Retretten ledes av Rita Nilsen som selv har vært rusmisbruker fra hun var 10 til 34 år, men etter at hun ble rusfri har tatt en medisinfaglig utdannelse med fordypning i avhengigheter, atferds og reaksjonsforstyrelser som er skapt i barne -og ungdomsår. I tillegg til dette er hun representant og utdanner for en internasjonal organisasjon i Norge, National acupunctures detoxification assosiation, NADA. Hun utdanner helse og omsorgsarbeidere i NADA-protokollen som er et arbeidsverktøy for de som arbeider med rus og psykisk syke. Fra 2006 og til 2010 har hun hatt over 300 kursdeltagere fra offentlig og privat sektor, samt fra ulike frivillige og brukerorganisasjoner. Rita har også utviklet ANTA-kurset for rusavhengige i samarbeid med organisasjonen NADA .

Vi i Retretten har lest igjennom rusmeldingen. Av meldingens 112 sider har vi ikke funnet ett sted der det beskrives helt konkrete tiltak for dem som ønsker å bli totalavholdene fra alle midler med ruspotensiale samt medikmentfri. I starten på sammendraget fortelles det at Oslo kommune har det mest mangfoldige og differensierte tilbudet for rusmiddelmisbrukere. Det vi har klart å få med oss av denne meldingen, er at den tar opp ting for de tyngste misbrukerne av illegale stoffer og for klienter i LAR. Det er side på side om ulike botiltak, lavterskeltilbud, tiltak for skadereduksjon, sysselsettingstiltak for dem som trenger veldig spesielle tilbud osv. Men det er ingen konkrete forslag for den største gruppen av rusmisbrukere: de som ruser seg på alkohol, amfetamin, hasj og misbrukere av legeordinerte vanedannende tabletter.

Det er kun ett botilbud som er rus -og LAR-fritt, Stensløkka Ressurssenter  (SRS). Slik vi kan forstå det så er det er forslag om ett tilsvarende senter som SRS, til for dem som trenger hjelp til å få struktur på dagen som helt rus- og medikamentfrie.  Men det står ikke noe om når dette senteret vil åpne.

Det nevnes at kommunen skal følge opp personer som er i institusjon, kommunale så vel som statlige, men vi ser ikke noe konkret som skal være en forlengelse av Spesialisthelsetjenestens (SHT)tilbud gjennom ettervern og oppfølging. Men ut fra det vi klarer å forstå om institusjoner som kommunen enten eier selv eller kjøper plasser av hos andre, så blir det veldig mange botiltak og lite tiltak som kan sees som behandlingsinstitusjoner. Og alle har uansett hva det har LAR-pasienter. D

et nevnes også at kommunen skal videreutvikle samarbeidet med frivillige organisasjoner. Ut fra de organisasjonene som er nevnt med navn i denne rapporten, er det kun organisasjoner som har tilbud til aktive rusmisbrukere og LAR-klienter som blir regnet med. Retretten som støttes direkte av Bystyret over Rusmiddeletatens budsjett, og som er helt rusfritt, nevnes ikke. Vi nevnes verken som værested for tidligere rusmiddelmisbrukere og deres pårørende eller i forbindelse med kriminalomsorgen. Retretten utfører mye arbeid både med hensyn til kompetanseheving av rusavhengige som ønsker å få hjelp til å komme bort fra alle rusmidler, dessuten har vi forebyggende arbeid for å hindre rusmisbruk hos barn av rusmisbrukere. I tillegg så er det både sykepleie, barnvern og sosionomstudenter som ber om å få komme noen dager i praksis hos oss. Retretten er et rusfritt værested hvor både tidligere rusmisbrukere, straffedømte, barn og eldre trygt kan komme.

I tillegg til det som vi her har nevnt, gjør Retretten en viktig jobb i Oslo fengsel med de aller yngste innsatte som etter endt soning ofte vil komme til å bo i Oslo. Med tanke på det som nevnes konkret i denne bystyremeldingen om at det skal legge til rette for forebygging av unge gjengangere, burde det ha vært av interesse for kommunen å ha en god dialog med en brukerorganisasjon som Retretten, som jobber inne i selve fengslet med motivasjon og påvirkning av denne gruppen. Men organisasjoner eller tiltak som står for rusfrihet nevnes ikke i denne meldingen.

Meldingen nevner tiltak som Rus & Ung, Salto, crossworker m.fl. Vi har ikke registrert at disse prosjektene for barn og unge har vært kjent for Retrettens mange brukere, eller at disse prosjektene har hatt betydning for dem. Spesielt ikke for de vi har kontakt med i Oslo fengsel som kommer fra Furuset og Tøyen. Retretten har holdt på siden 2002 og hadde som nevnt tidligere over 5000 registrerte besøk i 2009. Tiltak i kommunen som driver med forebygging, bør vite om hverandre. Det er ikke minst viktige at frivillige får rede på hva som finnes av tilbud som støttes av det offentlige.

Bystyremeldingen tar opp bruken av Individuell Plan (IP). Det kommer fram noe om IP og god oppfølging av dem som er i institusjon, men som vi tidligere har sagt så nevnes ingen konkrete forslag, som vi har funnet. Hva skal dette byrådet gjøre annerledes enn tidligere, for å få en bedre rusomsorg? er mitt spørsmål. IP har vært lovpålagt siden 2004, og men vi ser fortsatt lite til IP og oppfølging av denne i møte med Retrettens brukere.

Meldingen skriver om arbeidstrening, men igjen er dette tiltak som passer en liten gruppe av de rusavhengige. Veldig mange rusmisbrukere og tidligere rusmisbrukere er både beleste og intelligente. De vil finne det lite tilfredsstillende å jobbe i Rusken, Lønn som fortjent, Jobben og tilsvarende. Det samme gjelder også flere andre sysselsettingstiltak som Aktiv på dagtid og ulike trygdeordninger, det er for de mest utslåtte og ingen ting som kan tilfredsstille behovene de som fremdels har ressurser i seg selv til å komme videre.

Vi savner at Oslo kommune har konkrete tiltak for dem som har andre problemer i forbindelse med sin rusavhengighet enn de står på ”Plata”. Det må komme tiltak for alle dem som ønsker å komme seg helt ut av rusmisbruket og bli rus- og medikamentfrie. Dette må være tiltak både i form av institusjoner for behandling, rehabilitering, bolig, utdanning og relevante jobber ut fra de kunnskaper og ressurser som disse personene har.

Vi savner også flere motivasjonsavdelinger mellom avgifting og innleggelser til behandling, slik at rusavhengige slipper flere runder med avgiftning før en innleggelse. Dette er viktig ikke bare for å holde motivasjonen opp, men også med tanke på at enhver avrusing sliter voldsomt på personen både fysisk og psykisk.

Vi savner også å lese evalueringer fra steder og tiltak som kommunen har kjøpt tjenester fra i flere år. Vi trenger også å vite hvordan det egentlig går med LAR-pasientene i kommunen. Står hjelpen i forhold til behovene? Og blir resultatet slik kommunen hadde tenkt?

Min konklusjon etter å ha lest bystyrmeldingen, er at meldingen inneholder fryktelig mange ord, men vi blir ikke klokere på hva byrådet har tenkt at skal endres, og hvordan dette skal bli bedre for ALLE dem som sliter med et avhengighetsproblem til et rusmiddel eller et middel med ruspotensiale.

Vi forstår det slik at tilbudene til dem som trenger særskilt hjelp på de fleste av livets områder, skal fortsette som tidligere. Dessuten at de som har andre behov enn denne tyngste gruppen, vil stå mer eller mindre uten noe hjelp – akkurat som før. Vi kan heller ikke se at meldingen varsler noe særlig av konkrete endringer når gjelder det forebyggende arbeidet for barn og unge, samt pårørende til rusavhengige.

Retretten ber om å få et møte med Helse- og Sosialkomiteen for å drøfte disse tingene med politikerne.

Med vennlig hilsen

Retretten

Daglig leder Rita Nilsen

Les Byrådets rusmelding her (pdf)
Les RIOs kommentar til rusmeldingen

Følg meg på Facebook her
Følg meg på Twitter her

Kommentarer   

#1 Anne-Kat. Reistad 22-08-2010 14:25
Takk Rita!!! tusen hjertelig takk for at du orker å slite deg gjennom ALLE orda, og så sette deg ned og skrive et svar til dem som har skrevet ALLE de orda, Oslo Bystyret. Jeg veit det krever mye energi og konsentrasjon :-)
#2 Ola Høyem 12-11-2010 00:36
Rita! Så lenge "livets vann" (alkohol) er akseptert i alle samfunnslag fra kirken (altervin) til Champanje (eller hva det nå heter) i de engere kretser på Oslo Vest (og på Øvre Singsaker, Trondhjem) får vi ikke bukt med rusproblematikken!

Når disse såkalte "fagpersonene" aldri har vært i nærheten av det virkelige liv, bare lest om problematikken mens de har kost seg med et glass rødvin eller sju -hvordan skal disse kunne kalle seg "spesialister på rus"?

Jeg har lest artikkelen til Lars Jørgen Berglund som er øverste leder for rusomsorgen i Oslo/Helse Sør Øst.

JEG ER SKREMT!

RITA! Du er den eneste virkelige eksperten både på rusomsorg og andre sosiale virksomheter! Bruk din røst også i framtiden, så kanskje noen snart forstår at virkeligheten ikke kan beskrives mellom 2 permer i ei bok!

You have no rights to post comments