'> '>

Rus

Dramatiske kutt i Oslo universitetssykehus' tilbud til rusavhengige

Oslo universitetssykehus fore­slår å kutte 58 millioner på budsjettet for rusbehandling i 2011.Dramatiske kutt i Oslo universitetssykehus' tilbud til rusavhengige

Tillitsvalgte slår alarm, og mener kuttforslaget bryter med opptrappingsplanen for rusfeltet.

De får full støtte fra Rusmis­brukernes interesseorganisa­sjon - RIO.

Fortell politikerne i Stortingets helse- og omsorgskomite hva du mener her


Ledelsen ved Oslo Universitetssykehus foreslår å kutte budsjettet til Senter for Rus og Avhengighetsbehandling med 58 millioner neste år. Dette tilsvarer ca 20 % av budsjettet. Fagforbundet protesterer.

- Hvis dette blir vedtatt, vil det medføre en drastisk reduksjon i behandlingstilbudet til alkohol- og narkotikaavhengige. Dette bryter med den vedtatte opptrappingsplanen for rusfeltet, sier sentertillitsvalgt i Fagforbundet, Knut Sandli.

Oslo på overdosetoppen i Europa

De foreslåtte nedskjæringene vil innebære en reduksjon på 34 senger, og 64 ansatte vil miste jobben.- Kuttene som nå foreslås er senger som redder liv hver eneste dag. I en situasjon hvor Oslo ligger på overdosetoppen i Euro­pa, og alkoholmisbruket eskalerer, velger altså helseforetaket å redusere innsatsen overfor disse gruppene. Vi frykter en mar­kant økning i dødsfall hos rusavhengige hvis forslaget vedtas, slår Sandli fast.
De foreslåtte kuttene kommer i tillegg til de 17 behandlings­plassene som forsvant ved nedleggelsen av avgiftningsenheten Montebello tidligere i år.

Rusmisbrukernes interesseorganisasjon: Skremmende

Fagforeningen får full støtte fra leder Jon Storås i RIO - Rusmis­brukernes interesseorganisasjon:
- Dette forslaget skremmer oss. Vi er svært kritiske til et kutt i budsjettet for Senter for Rus og avhengighet. Storås stiller spørsmål ved hvordan behandling av rusavhengige i hovedstaden skal kunne foregå dersom disse kuttene blir ved­tatt:
- Hva blir igjen? Vi spør oss om Oslos rusavhengige i det hele tatt skal få behandling i 2011 og i årene framover. Jeg minner om at det fremdeles er 4500 mennesker i kø på landsbasis for å få behandling. Mange av disse bor i og rundt hovedstaden, tord­ner leder Jon Storås i RIO.

Har ikke departementet styring?

Knut Sandli i Fagforbundet mener de foreslåte kuttene rimer dårlige med den vedtatte opptrappingsplanen for rusfeltet.

- Stortinget vedtok opptrappingsplanen i 2008. I den står det blant annet at man skal øke innsatsen og behandlingskapasite­ten til tverrfaglig spesialisert behandling. Jeg syns det er under­lig dersom Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus nå gis anledning til å se bort fra demokratisk fattede vedtak.

- Har helsedepartementet styring, eller er foretakene blitt full­stendig fristilt fra lover og vedtak fattet i Stortinget, spør sen­tertillitsvalgt Knut Sandli.

Forslaget til budsjett er til behandling i Oslo universitetssykehus.