Rus

Anbefaler en ny rus- og storbyetat

Anbefaler en ny rus- og storbyetatByrådet ønsker en ny etatsreform, og Rusmiddeletaten anbefaler en ny rus- og storbyetat. Det begrunner de med:

1. Rusfaglig identitet og utvikling
2. En samordnet tilnærming til sentrumsproblemene
3. Samordnet ansvar for boligvirkemidler til grupper med spesielle behov.

Rusmiddeletaten har levert en 20-siders drøfting av utfordringer, aktører og organisering på rusfeltet.

Les hele uttalelsen fra Rusmiddeletaten


Etatens konklusjoner:


Rusmiddeletaten anbefaler en rus-/storbyetat.

Bak dette standpunktet ligger tre hovedargumenter:

1. Rusfaglig identitet og utvikling

2. En samordnet tilnærming til sentrumsproblemene

3. Samordnet ansvar for boligvirkemidler til grupper med spesielle behov.

Rusmiddeletaten anbefaler en etat som beholder rusmiddelrelatert arbeid som sin kjerneoppgave. Rusfaget har stort mediafokus og stor allmen interesse. Det omfatter mange disipliner og har grenseoppgaver i flere retninger, både innen kommunen og i forhold til andre forvaltningsnivåer. Rusmiddeletaten utgjør det største kommunale rusfagmiljøet i Norge. Rusfeltet er i støpeskjeen nasjonalt, og de kommunale oppgavene skal tilpasses behandlingstilbudet i spesialisthelsetjenesten. Nettopp derfor er det viktig å bevare en tydelig faglig identitet.

I det forslaget etaten anbefaler, en storby-/ rusetat, et det et sterkt fokus på rus og sentrumsproblemer. Etaten ser at mange av de problemene som kjennetegner Oslo som storby må løses med helhetlige og samordnede tiltak. Det er mange aktører i Oslo sentrum, hvorav Politiet og ideelle organisasjoner utgjør de viktigste i tillegg tilkommunenes tiltak. Koordinering er en forutsetning, og i alle fall må kommunenes egen innsats være godt koordinert. Vårt forslag vil bidra til et bedre grep om UFB-problematikken.Det vil bli en tydeligere og mer helhetlig innsats i forhold til gjengangere. Generelt vil en oppnå en tydeligere ansvarsfesting og bedre kordinering av arbeid og aktivitet i Oslo sentrum.

Det kan ha store fordeler at boligsosialt arbeid knyttes til arbeidet med rusklienter.Boligproblematikken er en vesentlig utfordring i arbeidet med rusmiddelmisbrukere. Dette omfatter også kortvarige og midlertidige plasseringer, men i særskilt forhold til varig rehabilitering vil en avgjørende suksessfaktor i dette arbeidet være hvorvidt det er mulig å etablere klienten i en varig bolig. En samordning av institusjonsdrift og tilbud om bolig muliggjør kjedetenkning og fleksibilitet. I en sårbar etableringsfase vil en rusmiddelmisbruker under rehabilitering ha bruk for tilsyn og oppfølging fra personer de har relasjoner til.

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook.

Kommentarer   

#1 Rita Nilsen 31-03-2011 17:01
Dette skal bli spennede å følge med på. Det er helt utrolig hvor mye penger de egentlig er villige til å bruke for å få bukt med lidelsene som ligger til rusmisbruk

You have no rights to post comments