Rus

Skjenkepolitikken skaper en utrygg by

kjenkepolitikken skaper en utrygg byVG minnet oss i går igjen om sammenhengen mellom vold, alkohol og skjenking. "Det meste av volden i Oslo sentrum skjer på åpen gate (44,1 prosent) eller i tilknytning til utestedene (27,7 prosent). Det viser Oslo politidistrikts analyse av voldsanmeldelser i løpet av 2009."

"En svensk studie har vist at sannsynligheten for å utøve vold er 13 ganger høyere om man har drukket alkohol.

I Trondheim har man tatt dette til etterretning. - Vi har hatt en bemerkelsesverdig reduksjon av vold i det offentlige rom siden 2007, da skjenketiden ble redusert med en time. Frem til 2010 ble den utelivsrelaterte volden redusert med 35,6 prosent. Så langt i år har vi også en reduksjon på 30 prosent sammenlignet med 2010, sier politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon.

I sommerbyen Kristiansand har gatevolden blitt redusert med 20 prosent siden 2008. - Årsaken er sammensatt, men det har klart sammenheng med at skjenketidene er skjerpet med en time. I all hovedsak er denne typen vold knyttet til helg og rus, sier politistasjonssjef Ole Hortemo ved Sentrum Politistasjon i Kristiansand."

Men bystyreflertallet i Oslo (Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre) nekter å lytte til erfaringer som dette. De skaper en utrygg by.

Les VGs oppslag

Kommentarer   

+1 #1 Helene Madsen Skjemstad 27-06-2011 14:03
Om det ikke er selve skjenkepolitikk en som skaper en uttrygg by, så er det iallefall de sene åpningstidene som gjør det. Folk stter ofte hjemme og drikker seg drita for så å dra på byen og lage bråk. Hadde det ikke vært noen steder å dra til, hadde de heller ikke dratt til byen ved midnatt for å lage bråk. Det er der det store problemet ligger.
for 35 minutter siden · Liker
#2 Geir Arne Bjørklund 27-06-2011 14:05
Allt skal jo starte se sent. Liveopptredener r starter ofte ikke før midnatt. Det er klart utesteder hadde startet 2 til 3 timer tidligere, hadde mye av problemet vært løst. Start dans og liveopptredener kl 2100
#3 Haakon 27-06-2011 16:30
Det var tidligere lukketider på 70-80 tallet, men det gjorde at folk gikk ut tidligere. Køer på puber var ikke uvanlig på 5-6 på kvelden.
Når man så gikk hjem i 11 tiden var det vanlig med nachspiel. Dette gjorde at politiet fikk mye nabobråk saker og problemet er egentlig ikke løst.

Løsningen er varierende stengetider.

Ivar nevner ikke noe i sin statistikk om når på kvelden det er vold og i sammenhenger. Jeg er rimelig sikker på at når alle skal ut og ta buss og taxi hjem på samme tid så blir det knuffing og bråk. Om man lar utestedene stenge når de vil så vil folk gå hjem til forskjellige tider og problemet være løst.

Til de som da tror at utestedne vil være oppe hele natta - ja noen vil sikkert det. Men, det betyr ikke at folk kan drikke ubegrenset mye likevel. Stedene har vakter, det er noe som heter sjenkekontroll og politiet også har en oppgave. Så - hva klokka blir er ikke så farlig - at alle skal hjem samtidig er det.
#4 Live Moen Scharffenberg 27-06-2011 21:01
Eller om det hadde vært åpent hele natta så hadde man ungått at alle drikker så mye de kan før baren stenger og masse fulle folk i gata som skal stå sammen i laaange taxi køer akkurat klokken 3-halv 4. heller spredt det litt utover;-) mange løsninger.
Ps. de fleste steder åpner før klokken 21.00 det er ganske "norskt" å dra ut seint og forche hjemme... Har ingenting med åpningstider å gjøre.
#5 Haakon 28-06-2011 10:16
Det er ikke spesielt Norsk. Det er derimot norsk å gå ut å spise i 7-8-9 tiden. I de fleste land i Europa går folk ut langt senere enn det.
#6 Charlie Hillfield 28-06-2011 18:27
Jo mer tilgjengelig alkoholen er - dess mer alkohol blir fortært - og dess flere alkoholskader oppstår. Motsatt - jo mindre tilgjengelig alkohol er - dess mindre blir fortært - og dess mindre blir alkoholskadene. La alkoholselgerne betale for alkoholskadene! !!
#7 charlie 28-07-2011 01:08
Tar du alkoholen fra en gjennomsnittsno rdmann tar du "lykken" fra ham med det samme - eller det er det gjennomsnittsno rdmannen er blitt hjernevasket til å tro - fordi alkoholkapitale n tjener masse penger på det. At det blir en masse bråk og jævelskap av fyllerøret bryr ikke pengepugerne seg om. Når pengene i kisten klinger - alkoholkapitali sten lykkelig springer - til banken.

You have no rights to post comments