Rus

Plata er ryddet

Plata er ryddet"Her er «Plata» ryddet etter politiets storaksjon," skriver VG, og illustrerer det med et foto av Plata kjemisk fri for fattigfolk, rusmisbrukere og hjelpetrengende. Og videre: "I dag startet Oslo kommune og politiet en omfattende aksjon mot narkomiljøet i Oslo sentrum. De hevder at misbrukerne skal bort fra gatene for godt. - Grensen er nådd. Dette er så ille at vi kan ikke ha det slik i byen lenger, fastslår byråd for sosiale tjenester i Oslo, Anniken Hauglie (H)."

Jeg ønsker meg en by med et sosialt og helsemessig hjelpeapparat som gjør at folk slipper den fornedrelse det er å tigge på gata, og hvor rusavhengige får et faglig godt, individuelt tilpasset, behandlingstilbud. Og som ikke minst: har et tett og godt støtteapparat for den som kommer ut etter endt behandling. Bybildet skal ikke preges av tiggere eller narkomane.

Heller - eller kanskje riktigere: samtidig med - VG-bilde om at "her er Plata ryddet etter politiets storaksjon" skulle jeg ønsket meg et bilde som fortalte: her på Ila ser dere nå 30 sosialarbeidere som skal kartlegge deres boligsituasjon, helse og behandlingsbehov og starte en mulig behandlings- og rehabiliteringsfase. Her stiller kommunen opp med et massivt tilbud og tett oppfølging.

Jeg er - dessverre - redd for at dette fotografiet ikke kan tas verken i dag eller i morgen, og i så fall har renovasjons- og ryddefasen vært viktigere enn å sette inn målrettede hjelpetiltak. Men jeg ser kimen til noe bra.