Rus

Politiaksjonens tragiske konsekvenser

Politiaksjonens tragiske konsekvenserArild Knutsens rapport om tilstanden for rusmisbrukere i Oslo sentrum, fortjener ytterligere sprednng. Han skriver bl.a.:

"I dag opplevde jeg sterk forverring av mange tunge brukeres helsetilstand. Både brukere og flere fagfolk jeg snakket med på flere hjelpeinstanser, påpekte at politiaksjonen er årsaken. Ei jente hadde i følge en fagperson, blitt fratatt pengene hun hadde tjent på dagens =Oslo-salg, av politiet!

Det er god grunn til å tro at politiaksjonen, i motsetning til diverse hjelpetiltak, faktisk vil føre til en økning av vinningskriminaliteten i Oslo og omegn. En kriminalitet som politiet forøvrig uttaler at de skal nedprioritere. Personer med psykotiske tilstander blir ført bort og gis trusler om arrestasjon om de påtreffes igjen, uavhengig av hva de foretar seg."

Les mer nedenfor

Alternativ til Plata? Oslo kommunes tilbud sist uke.


Politiaksjonens tragiske konsekvenser.

En rapport fra Arild Knutsen

I dag opplevde jeg sterk forverring av mange tunge brukeres helsetilstand. Både brukere og flere fagfolk jeg snakket med på flere hjelpeinstanser, påpekte at politiaksjonen er årsaken. Ei jente hadde i følge en fagperson, blitt fratatt pengene hun hadde tjent på dagens =Oslo-salg, av politiet!

Det er god grunn til å tro at politiaksjonen, i motsetning til diverse hjelpetiltak, faktisk vil føre til en økning av vinningskriminaliteten i Oslo og omegn. En kriminalitet som politiet forøvrig uttaler at de skal nedprioritere. Personer med psykotiske tilstander blir ført bort og gis trusler om arrestasjon om de påtreffes igjen, uavhengig av hva de foretar seg.

Den politiske påstanden om at enhver har rett til å oppholde seg hvor de vil i byen, så lenge de ikke driver med kriminelle handlinger, den påstanden brukte de flittig under Plata-aksjonen i 2004 også, før politiet og byrådet nølende etter aksjonen innrømmet at det nok ikke ble helt slik de forestilte seg.

Dette er kun et forkastelig spill for galleriet. Igjen!

Ekstremt hjelpetrengende mennesker med forvirringstilstander som gjør at de i liten grad kan ta vare på seg selv, bør heller tas med til hjelpetiltak, men bortføres fra området med makt. Det så jeg selv! Jeg tok med en som var i en forvirringstilstand og sterkt forverret helsetilstand, til et hjelpetiltak. Men der var det manglende kapasitet til å ta i mot, grunnet økt trykk. "Som følge av politiaksjonen."

I dag opplevde jeg sterk forverring av mange tunge brukeres helsetilstand. Både brukere og flere fagfolk jeg snakket med på flere hjelpeinstanser, påpekte at politiaksjonen er årsaken. Ei jente hadde i følge en fagperson, blitt fratatt pengene hun hadde tjent på dagens =Oslo-salg, av politiet!

Det er god grunn til å tro at politiaksjonen, i motsetning til diverse hjelpetiltak, faktisk vil føre til en økning av vinningskriminaliteten i Oslo og omegn. En kriminalitet som politiet forøvrig uttaler at de skal nedprioritere. Personer med psykotiske tilstander blir ført bort og gis trusler om arrestasjon om de påtreffes igjen, uavhengig av hva de foretar seg.

Det er mer stjeling fra hverandre i miljøene, mer vold og mer utnytting. Bunnløs fortvilelse og en opplevelse av å være jaget villt. Arrestasjoner med håndjern der de må stå i 15 - 20 minutter til spott og spe for forbipasserende og mange andre nedverdigelser. Akkurat som ved alle tidligere politiaksjoner mot Plata-miljøet.

Aggresjonen og likegyldigheten har økt såpass at det har blitt vanskeligere å jobbe gatenært. Et hjelpetiltak har nå for første gang fått problemer med naboene. Kommunen stiller som kompensasjon (?) med ekstra lunsj, fotballspilling og reiser til strender og sånt. Grensesløst naive alternativer til Plata, for den gruppen det her dreier seg om.

Folk i miljøet ble så bitre, da jeg fortalte om alternativene som ble opprettet i forbindelse med politiaksjonen (Og ja, jeg nevnte alle), at de dirret i ansiktet og mistet munn og mæle. Gjenkjennelige reaksjoner fra folk som utsettes for dypt urettferdig stigmatiserende undertrykking.

Følg Ivar Johansen på Twitter eller Facebook


Kommentarer   

#1 Ann-Heidi Andersson 10-07-2011 00:51
Det som nå skjer i Oslo er en skam, det er syke mennesker som blir jaget som dyr. Dette må ta slutt, å det er fort. Ellers vil det gå mange liv tapt, det sliter den siste rest ut av dem... Og av å bli jaget blir di også paranoide, å det kan komme fatale følger av. Og da er jeg redd det er mannen i gata som blir offeret, dette er meget bekymringsfult. .
#2 Anita Nyholt 10-07-2011 01:02
Allmennlege Joe Siri Ekgren:
"Hver bruker er faktisk en selvstendig næringsdrivende , som må omsette for minst en million i året, for å finansiere sitt forbruk. Det finansieres enten gjennom at familien tappes for penger, prostitusjon, ved å selge narkotika, eller gjennom vinningskrimina litet. Hvis de får erstatningsmedi sin innen 6 timer så slipper de det her”.

Som forklaring på hvorfor han er engasjert i dette, svarer han “Jeg vil at mine barn skal vokse opp, og hvis noen av dem eller deres venner, får et medisinsk problem av denne typen så skal de bli møtt med profesjonell behandling umiddelbart”.
anitanyholt.no/.../...
#3 Roald Pedersen 10-07-2011 01:15
ARGH hvorfor er det ingen som klarer å fatte hvilken galskap som skjer?! Nytter liksom ikke å argumentere så gnistene fyker heller. Prøv å legg ann et sikkelig skjegg, kanskje det gir mer autoritet over de autoritære!
#4 Hanne Log 10-07-2011 01:52
Alle barn vokser opp ;-)(som regel) men ikke la disse stakkarers personene som ikke har "noe " bli "jaget på uforusige steder....Om det er sønn/datter av høyt ressurs sterke personer, kan også i dagens miljø ende på "kjøret".Rus florerer i Norge.....om det gjelder presten/el.poli tikerens etterkommere... .Og etter MIN erfaring , så skal alt bort til sommeren....tur istene må jo IKKJE se virkligheten... .Og husk at det er de nærmeste som sist får vite virkligheten om hva deres barn/barnebarn driver på med....Så kast "maska" politikere....l a turistene få se at Norge også har et problem !! Det er jo noe som kalles "tvang"i Norge..hvor ble denne paragrafen av i Norge i dette tilfelle??
#5 OlafFjærestad 10-07-2011 05:53
Har vært vitne til hva som skjer på plata om dagen , og jeg må si jeg er rystet. Får assosiasjoner til Irak , Afganistan og andre land vi ikke liker å sammenligne oss med. Politi med køller rir rett inn i folkemengden (les syke mennesker ), og kjeppjager dem. Tilfeldige blir lagt i jern og kroppsundersøkt , offentlig. Slik oppførsel fra politiet trodde jeg ikke kunne forekomme i demokratiet Norge. Og dette etter vinterens og vårens snakk om human behandling av disse menneskene , ja , for det er mennesker det er snakk om. -Ikke dyr. Syke mennesker. Jeg er sikker på at i Stoltenberg-rap porten står det ikke noe om denslags behandling. Og såvidt jeg forstod skulle denne rapporten legges til grunn for det videre arbeid med stoffmisbrukern e. --------------- ----------ut fra hva jeg har vært vitne til , kunne dette liksågodt ha vært i f.eks. Syria , det eneste som manglet var gummikulene. Ellers var alt på plass.
Er det virkelig et slik politi vi ønsker oss ? Som uvilkårlig kan slå ned på hvem som helst , du eller meg neste gang. Nei , jeg trodde vi levde i et sosialdemokrati sk land , ikke en politistat.
Med sørgelig hilsen O.Fjærestad
#6 Rui Esteban 10-07-2011 10:18
Det er usigelig trist det som skjer i Oslo med denne aksjonen. Politikerne som er ansvarlige har startet i helt feil ende.
#7 Cathrin Larsen 10-07-2011 10:20
Jeg snakket med noen folk på Plata, for noen dager siden og det de fortalte gjorde meg så rasenede på deres vegne. Folk, som bare står og prater, risikerer å plutselig bli "overfallt" av politiet og lagt brutalt i bakken. En person sa til meg, du burde ikke stå har å prate med oss, du kan få 2000 kr i bot for det. Det er bare helt rystende, at noe sånnt får lov til å foregå i Norge, her som vi lissom tar så godt vare på våre innbyggere.
#8 Marianne Askildsen 10-07-2011 10:30
La de få et sted å være i fred. Man skal ikke dømme noen,det kan plutselig bli din neste...
#9 Lars Hoem 10-07-2011 15:02
De har begynt i gale enden i 30 år, så forr demm politikkerne må det sikkert hvære riktig ende. Målet er bare ute av syne ute av mine, det er hvell ingen som tror Byråden med 5års plann å noen millioner. Har planer forr annet enn utsikten i paradegata å spre brukermiljøet, hunn har ikke midler til å overholde det en gang ett år. Men jaggu høres det ut som hunn skall klare å ordne opp på alle fronter i ruspolitikken, denne fantastiske byråd med medspillere.
#10 Lille Meg 10-07-2011 15:05
Marianne Askildsen skriver: Det kan fort bli din neste. Jeg sier: Det kan fort bli deg, Marianne!! Medikamentavhen gighet rammer blindt. Den kjenner ikke alder, kjønn, utseende, arv eller sosial status! Hadde selv en venn som ble morfinist i en alder av 52 etter at han hadde hatt kreft! Kreften ble han kvitt, men ikke avhengigheten til opiater! Og det er MANGE som ham! Så kom deg ned av pidestallen og se deg i speilet!
#11 tim 10-07-2011 15:58
Jeg blir rett og slett irritert..hadde man hørt på oss, som ba om en nedleggelse av lar..første gangen til anskar gabrielsen..da var "plata" ved 7 eleven. var i møte med handelstand, helse og sosialministere n..og poltimesteren i Oslo:
Jeg hadde med raporrt fra Sandefjor..som viste nedgang på 100% dopmisbruk, For da var det et menneske som tok til seg alle oss 60..og lar klaga..men klarte ohg holde på i 4 år..pa den tide var salget av heroin doser..detti fra 120-180 brukerdoser om dagen..Og Poltimesteren og alle var enige om at hvis dette ble satt ut i livet i distrikta..så ville 25-30 vært borte nå...ingen gadd og dar til oslo, når vi fikk medisiner..på en individuell måte..jeg har masa og masa om at det er der focuset må ligge
#12 Lise Karlsen 10-07-2011 16:49
Sammen med min avdødemann Ludvig startet vi Evangeliesenter et i 1983 hvor mange rusmisbrukere har blitt hjulpet ut av rushelvete.

Under politiaksjonen på Plata var Evangeliesenter et til stede i form av møter og samtaler. Vi hadde telt som vi hadde fått tillatelse å slå opp.Vi serverte vafler og kaffe og hadde mange samtaler med fortvilede mennesker. Mottaket vårt i Nordregt.20 på Grunerløkka
var ledig for å ta i mot de som måtte ønske det og det ble fylt opp. Politiet mente dette var et bra tiltak og var selv med å kjøre noen

til mottaket. Etter avrusing er flere motivert til å gå videre til et av våre rehabiliterings tilbud i henholdsvis ”Østerbo”i Halden –”Varna” v.Moss

”Granlien” på Helgøya –”Fjordtun” på Gran og Karasjok. Vi ser at det nytter og at vårt arbeid er fruktbærende. Etter endt rehabilitering får

våre beboere tilbud om skole, videregående skole m. snekker -tømrer & kokkelinje eller Bibelskolem. medarbeiderlinj e (skolene eies og drives av Evangeliesenter et.

Evangeliesenter et kunne sikkert ha hjulpet mange fler bare sosialkontor og myndigheter hadde vært mer samarbeidsvilli g, kun 36% av våre beboere har en form for garanti
#13 Gro Mette Mikkelsen 11-07-2011 00:37
det kan gjøres enkelt ,men i Norge er det desverre ingen vilje til det ...
#14 Marianne Grøtte 11-07-2011 01:06
Det er en skam at vi (storsamfunnet) behandler våre medmennesker på denne måten!
#15 Sven Michael Råberg 11-07-2011 07:58
Det er for galt! I uka møtte jeg en som selger =oslo, Helt nedkjørt, hadde vært i fin form i vinter. Plutselig hadde han mistet leiligheten, uten noen varsel, havnet på gaten og da var det rett ned igjen, veldig trist
#16 Stiftelsen Retretten 11-07-2011 17:53
Håper at de som har makt og myndighet til å gi en livgivende hjelp trår til nå
#17 Cyb 11-07-2011 18:21
Hva kan det være for tiltak da, Stiftelsen Retretten? Og hva synes dere om politiaksjon mot miljøet, sånn isolert?
#18 Rita Nilsen 11-07-2011 21:22
Cyb, Rett hjelp etter behov- det finnes ingen fasitsvar på hvilken hjelp et menneske trenger. Rett hjelp er iallefall at man definerer hva som er problemet i forhold til et bestemt mål mennekse. I en kreftbhandling så ønsker folk flest vel og bli kvitt krfeten og da stakes det ut en behandlingsplan i forhold til dette. I veldig mange tilfeller så er en slik fremgangsmåte fraværende for de som sliter i rusmisbruk. Så i mitt hode i allefall så må dette ligge i bunnen for 2rett hjelp etter behov"
Jeg vil ikke uttale meg om hva som er rett eller feil, men jeg kan si såpass at aksjonen som var i slutten juni reddet en familiefar til 3 barn fra å sprekke. Og for meg så betyr det også noe. 3 barn og en kone fikk dele sommerferien sammen som en hel familie.
#19 Knut Olav Selger 329 ErlikOslo 01-08-2011 22:28
En ting er jeg enig i,-ingen er feilfrie heller ikke politiet!
Men det er faan meg ikke politiet som rydder Plata,-Det er JustisKnut og Byrådslederen som koker sammen noe mikkmakk,-gir ordrer til Politimesteren som sender drittjobbene nedover til fotfolket i politiet. Har ikke tall på hvor mange politifolk som ikke liker og jage oss uten mål og mening,men de må baregjöre og utföre ordrene. SE for dere scenarioene der de måhåndtere terroraksjoner, ---hvemmå i värste fall ofre livet til sorg for barn,ektefeller ,partnere ,samboere etc! Hundretusen til den somgjetter feil,-vedder duimot..
Nei,begynn og bruk hodet og innse at her er det snakk om politikk politiet har liten påvirkning eller mulighet tilog styre. Arne Johannessen , hvor er fagforeningsklu bbadi.Stå på for Gud Kongen Og fedrelandet

You have no rights to post comments