Rus

Jeg vil ansette en ex-narkoman.......

Jeg vil ansette en ex-narkoman.......Fra en mail: "Jeg fant kontaktinfoen din på narkoman.net og håper du har muligheten til å hjelpe meg. Om noen andre er mer egnet til å svare setter jeg stor pris på om du kan sende meg i rett retning.

Jeg har en bekjent av meg som er eks-sprøytenarkoman. Han er nå på avrusning med periodisk oppfølging av lege (LAR). Ha meg unnskyldt om jeg ikke bruker begrepene korrekt. Med tanke på å gi han en bedre mulighet ønsker jeg å tilby en sjangs til å jobbe en dag i uken for meg i firmaet jeg tilhører. Vedkommende viser stor interesse for dette og spør stadig om hvordan det ligger an. Og om jeg får til noe eller har noe nytt å komme med.

Sannheten er at jeg møter en del skepsis, på grensen til motstand, fra mennesker på jobben som har innflytelse til å få dette gjennom. Det går mye i at "vi ikke driver med vedledighet" og "at sjangsen for å lykkes er særdeles liten". Utenom det er de fleste redde for eget renommé og det blir også nevnt at signalene vi sender ut ikke er ønskelige ("alle eks-narkomane vil komme å banke på døren om vi slipper til en")."

Les henvendelsen nedenfor, samt det svaret jeg ga. Har du andre innspill, så skriv kommentarene nedenfor.



Her er henvendelsen:


Hei Ivar, 

Jeg fant kontaktinfoen din på narkoman.net og håper du har muligheten til å hjelpe meg.

Om noen andre er mer egnet til å svare setter jeg stor pris på om du kan sende meg i rett retning. 

Jeg har en bekjent av meg som er eks-sprøytenarkoman. Han er nå på avrusning med periodisk oppfølging av lege (LAR). Ha meg unnskyldt om jeg ikke bruker begrepene korrekt.

Med tanke på å gi han en bedre mulighet ønsker jeg å tilby en sjangs til å jobbe en dag i uken for meg i firmaet jeg tilhører. Vedkommende viser stor interesse for dette og spør stadig om hvordan det ligger an. Og om jeg får til noe eller har noe nytt å komme med. 

Sannheten er at jeg møter en del skepsis, på grensen til motstand, fra mennesker på jobben som har innflytelse til å få dette gjennom.

Det går mye i at "vi ikke driver med vedledighet" og "at sjangsen for å lykkes er særdeles liten". Utenom det er de fleste redde for eget renommé og det blir også nevnt at signalene vi sender ut ikke er ønskelige (" alle eks-narkomane vil komme å banke på døren om vi slipper til en"). 

Jeg prøver å argumentere i mot ved å si at risikoen er liten, og at om det ikke går så går det ikke, og at jeg vil ha fullt ansvar for han den dagen han er her. Det å hjelpe noen kan uansett være verdiskapende for teamet generelt. Og de fleste jeg jobber tett med daglig  støtter meg.

Oppsiden er jo at det kan gå bra. 

Det jeg egentlig spør om er om du/dere har noen tips eller erfaringer som kan hjelpe meg?
 

Med vennlig hilsen

xx


Og jeg sendte ham dette svaret:


Flott initativ, som jeg håper du får til.

Det beste eksempelet synes jeg kanskje er Steinar Stormberg.
http://www.stormberg.no/
Gå inn på undersiden "Om Stormberg"
Bedriften har jo nasjonalt fått et særs positivt omdømme pga av bl.a. å ansette tidl rusmisbrukere.

Les også bloggen hans,
http://blogg.stormberg.no
Særlig under kategorien "Inkluderende arbeidsliv"

Lykke til.

Kommentarer   

#1 Rune helgesen 15-12-2011 08:25
Stormberg er et eksempel her,frelsesarme en,Fhn osv osv
#2 Evy Ellingvåg 15-12-2011 08:46
Et godt råd det der, Ivar. Be vedkommende også å søke råd hos de som i mange år har sluppet rusmisbrukere inn i arbeidslivet - de vil kunne si noe om fallgruver, betingelser for suksess osv. Jeg tror at mye av skepsisen bunner i en usikkerhet på hva som skal til for at dette skal gå bra, og hvordan man håndterer det om det ikke går bra. Strategier for å lykkes er viktige både for den som ska jobbe og for bedriften :-)
#3 Grete Solberg Mol 15-12-2011 09:41
Det kunne vært fint om myndighetene gikk ut med en vervekampanje i bedriftsnorge - og legger forholdene til rette
#4 Grete Solberg Mol 15-12-2011 09:43
Grete Solberg Mol via Ivar Johansen
jeg tror firmaer som ansetter ex-brukere viser en sosial profil og det vil tvert i mot gi dem et positivt og godt omdømme utad. Det er et must for eliten å sykle birkebeineren og bestige Mount Everest...... å ansette mennesker for rehabelitering ligger i samme gate og signaliserer at de er moderne, samfunnsoriente rte og tør gå egne veier......... Burde være et must i alle bedrifter:-)

jeg kjenner i alle fall at jeg får tillit til mennesker som gjør noe for andre - jeg ville valgt et slikt firma før et annet hver gang.......... arbeid og bolig er så utrolig viktig for en vellykket rehabelitering og dette kan ikke det offentlige ta hele ansvaret for - her er det du og jeg som kan gjøre en forskjell:-))
#5 Ingunn Heyerdahl Larsen 15-12-2011 09:43
Enig! Bare se på Stormberg og hva de har fått til!
#6 Nina Helen 15-12-2011 09:49
Blir litt matt over menneskers dobbeltmoral. Jeg vil anta at det er de samme menneskene som gnåler om at de må få seg en jobb, som ikke er villig til å gi de en mulighet. Skulle ønske det kom mange slike tiltak på bordet, med mulighet for å få litt erfaring på CVn og ikke minst selvfølelsen. Det er noe med å se ressursene i hvert enkelt menneske...
#7 Monica Aasland 15-12-2011 10:14
Jeg har jo selv erfart at folk ikke er så villige til å satse på ex-narkomane... Vi blir sett på med ekstra "nøye" øyne og skulle man attpåtil være noe preget av det livet man har levd blir det enda verre, hører jeg fra folk som ER preget. Jeg har ikke noe direkte råd å gi annet enn at din venn bare må stå på og håpe at noen arbeidsgivere der ute vil oppdage hans kvaliteter ! Jeg vil få ønske deg lykke til med å hjelpe din venn - det er stort for meg å høre at noen faktisk har tanker om nettopp det å hjelpe noen som trenger det.Lykke til videre , mvh Monica Aasland
#8 Bjarne Fritjof With 15-12-2011 10:21
Slutter meg til alt positivt i innlegget og kommentarene! Viktig og riktig at tabuer som disse brytes ned, både for den enkelte og for samfunnet!
#9 Arild Knutsen 15-12-2011 10:24
Folk i bedriften ser ut til å slite med holdninger, som de garantert vil ha det bedre uten. Jeg synes forslaget om Stormberg er godt og tilbyr bedriften gratis foredrag om rusproblematikk og avhengighet.

Vh, Arild Knutsen, leder i
Foreningen for human narkotikapoliti kk.
#10 Kirsten Frigstad 15-12-2011 11:12
Dersom flere arbeidsgivere og medmennesker åpner dørene for mennesker i ulike livssituasjoner som ønsker å bidra med sine ulike ressurser, ville vi fått et viktig gjennombrudd for solidaritetsfor ståelsen i samfunnet vårt. Det å være utestengt fra arbeidslivet - fra samfunnsdeltake lse - er noe av det vanskeligste blant annet rusavhengige opplever! Takk også for flotte kommentarer.
#11 Bente Eck 15-12-2011 12:36
Steinar Stormberg er en mann jeg ser voldsomt opp til.
Han har vist både empati og fornuft i sin måte å rekruttere ansatte.

Det har vært givende å se hvor gode resultat hans metoder har gitt for både ansatte og bedriften.
Det ER mulig å få gode resultat selv om en tenker nytt og positivt i forhold til medmennesker som fortjener en sjanse. Han er beviset på det.
Tenk om mange flere kunne følge etter. . . .
#12 Mona 15-12-2011 13:51
Hei Ivar,

Hadde tenkt å foreslå Stormberg, men ser nå at det har du jo allerede gjort:-)

De har en svært god ansettelsespoli tikk, og i et intervju jeg gjorde med Steinar J. Olsen for noen år siden, og han sa blant annet dette: "Stormberg har et 25 %-mål i sin rekrutteringspo licy hvor vi skal ansette personer med utradisjonell bakgrunn, folk med psykiske problemer, funksjonshemmin ger, narkotikaproble mer, straffedømte, unge mennesker som faller av utdanningsløpet."

"Vi har en policy at vi skal ansette de som sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet , de som stiller bakerst i køen. Det er svært interessant, nyttig og lærerikt for oss å ansette så bredt. Vi har en åpen og liberal holdning."

Ha en fin dag videre!
#13 Knut 15-12-2011 13:54
Nav har gode muligheter som gjør at en person kan gå på arbeidsavklarin gspenger mens han hospiterer i en bedrift, noe som gjør at bedriften ikke har økonomisk ansvar for praksiskandidat en. De har også gode avtaler for inngåelse av en slik praksisordning, noe som sikrer både bedriftens og praktikantens rettigheter. Vi som jobber i attføringsbrans jen har til en hver tid tusenvis av folk ute i praksis rundt om i bedriftene i landet. Personlig har jeg jobbet 5 år i denne bransjen og negative tilbakemeldinge r fra arbeidsgivere har vært sjeldne.
#14 Isak A. Wøien 15-12-2011 14:29
Jeg vet at det finnes flere tidligere brukere derute som nå har lykkes med å skape gode bedrifter. På et tidspunkt var jeg selv en av dem, men jeg ble dessverre innhentet av min fortid da jeg havnet i en unormalt belastende situasjon. Min erfaring er at dersom man klarer å finne en litt mer intim tone enn det som er vanlig i et ansettelsesforh old, så er sjansene store for at nettopp denne personen vil bli en resurs sammenlignet med "vanlige" ansatte. Dette er min sum av erfaring i denne sammenhengen. Og jeg bruker faktisk å skjule min fortid selv dersom jeg søker jobb, fordi jeg vet at disse holdningene blomstrer fritt derute...såleng e det ikke kan oppfattes som meriterende så belger jeg og holde kjeft om min problematikk.
#15 Marianne 15-12-2011 14:47
Jeg har hatt og har folk fra Nav, Norasonde, Reaktorskolen osv. Jeg har ikke noen problemer med å ta inn NOEN. MEN Nav følger dårlig opp de de plaserer ute, jeg ønsker også en info om hva de som kommer til oss ønsker/trenger av oppfølling Da kan vi jobbe mer målrettet med det å de vil få større utbytte av arb.treningen. Hadde en jeg sendt sms til en time før hun skulle komme, hun slet med å komme seg avgårde i tide. En skulle ha språktrening osv. osv. det med å holde avtaler å klare å jobbe 8 timer hver dag er i starten ikke lett. De burde også få LITT ekstra for de dagene de faktisk jobber så det blir en gullerot til å jobbe mer. Ikke lett å bli motivert til å jobbe når du får det samme uansett fra Nav......
#16 Ellen 15-12-2011 15:09
jeg tror det er nødvendig å se saken fra flere sider.

Jeg selv vært inne i disse utfordringene, og drøftet det med andre fra arbeidsgiversid en, som har opplevd at det har gått begge veier.

I de tilfellene det gikk bra, var det veldig tett og god oppfølging fra arbeidsplassen. Det kreves altså en innsats og dedikasjon/fora nkring fra ledelsen og i organisasjonen. Vedkommende må oppleve at han/hun er ønsket inn, og få støtte ved eventuelt behov, helst med en fast kontaktperson. Han/hun trenger å oppleve mestring og sosial aksept. (Som alle oss andre..)

Det kreves altså at man setter inn ressurser - men på en annen side - hvorfor skulle vi ikke gjøre det?

Vi lever i et land som bader i melk og honning, og har bedre muligheter enn andre til å bidra med litt sosial innsats og ta ansvar, ikke bare gå videre og late som det ikke angår oss. 

Vi som har et greit forhold til rusmidler glemmer lett at dette kan ramme nesten hvem som helst
- kanskje også oss, gitt at vår livssituasjon og mestringsevne endrer seg. Er det ikke da greit vite at det er noen som gidder å anstrenge seg for å hjelpe i en krise?
#17 Marit Nergaard 15-12-2011 17:50
Selvfølgelig har de i denne gruppen ønske om å komme i et "normalt liv" så snart som mulig. Og det at de får komme i jobb er jo en viktig del for å komme dit. Derfor så er det synd at bedrifter har en ubegrunnet skepsis til dette. Tror heller at det å ansette mennesker som er i en rehableringsfas e er et pluss for arbeidsmiljøet.
+1 #18 Bente Solberg 17-12-2011 10:34
Hei!
Jeg går selv på metadon, og sliter med å komme skikkelig inn i arbeidslivet igjen. De siste 6åra har jeg vært rusfri, og har jobbet både på Blå Kors Kontaktsenter og med Stiftelsen Rusfritt Miljø- den siste tiden tilsvarende mye mer enn 100&#xst;illing . Men dette har hele tiden vært gjennom NAV, siden ingen av stedene har noen stilling å tilby meg. Jeg synes absolutt at denne mannen fortjener å få prøve seg i arbeidslivet og sjansen er stor for at bedriften får seg en stor positiv overraskelse ♥
#19 Inga-Alice Næss Blaha 17-12-2011 16:01
- en skjangse er en skjangse er en skjangse er en skjangse.... kom igjen gi noen en kjangs... det er det som er veien videre i livet.
+1 #20 Bjørn Sigurd Stålstrøm 18-12-2011 10:43
Det er helt greit å jobbe sammen med folk som går på L A R , har jobbet i skauen sammen med dem og hatt dem med når jeg kjørte vogntog , de fungere helt topp og har ofte bedre arbeidsmoral en nyktre folk. Behøver ikke avruse dem for at de skal komme i jobb , de virker nyktre på meg selv om de går på Subutex , men vi er vel tilbake til folks fordommer igjen . Vil heller jobbe sammen med en som går på Subutex en folk som drikker hele helgen og er helt på tryne flere dager etter på , men det er jo lovlig og akseptert å drikke så man er dust .
#21 Beathe Reine 26-12-2011 15:34
Rusmisbrukere er mennesker de også, la alle få en sjans!

You have no rights to post comments