Rus

Avkriminalisering og legalisering?

Avkriminalisering og legalisering?"Dag Endal har skrevet en grundig gjennomgang av St. Hanshaugen SVs uttalelse der vi åpner for avkriminalisering og legalisering av narkotika. Det setter vi veldig stor pris på og vi anbefaler alle på det varmeste å lese hans gjennomgang. Det er mye å lære. I dette notatet vil vi korrigere det vi oppfatter som feil i Endals gjennomgang," skriver Martin Grüner Larsen og Kim-André Åsheim

"Samfunnet har andre reaksjonsmåter. Det er derfor vi går inn for avkriminalisering, for å skynde prosessen med å finne alternative reaksjonsmåter i gang. Men vi synes at Endal skjønnmaler bildet her. Virkemidlene mot rusmisbrukere er ikke på vei i full fart i human retning. I 2009 meldte Oslo politikammer at man ville slå langt hardere ned på kjøp av cannabis, blant annet ved å involvere Barnevernet dersom hasjkjøpere hadde barn. I 2011 varslet byråden i Bergen at man for fjerde gang siden 1990 skulle forsøke å "rydde" Nygårdsparken.

Vi har også sett hvordan forbudslinja i det siste har legitimert personvernstridige raid med politi og narkohunder på skoler i Osloområdet. Resultatet er at flere ungdommer har blitt hengt ut som tapere og kriminelle framfor klassekamerater. Vi ser en veksling mellom strenge og humane tiltak. Det er lite forutsigbarhet og tyngdepunktet for norsk ruspolitikk ligger fortsatt entydig hos uniformerte politifolk på gaten. Vi utfordrer derfor tankegangen om at straffeapparatet skal brukes for å få folk til å slutte med narkotika," skriver de blant annet.

Les hele tilsvaret her