Rus

Visepolitimester Roger Andresen: Fjerner kriminaliteten

Visepolitimester Roger Andresen: Fjerner kriminaliteten"Anlov P. Mathisen, ansvarlig redaktør i =Oslo, kaller i en kronikk 29. mars, politiets innsats for en «langvarig og aggressiv aksjon mot de narkomane rundt Oslo S.»

Videre sier han at politiets innsats er en «hån» mot befolkningen og demokratiet. Det er grunnlag for å minne om hva som er politiets hensikt med det arbeidet vi gjør i de åpne rusmiljøene. I flere år ble områdene rundt Jernbanetorget og nedre deler av Karl Johan oppfattet av både befolkningen og tilreisende som et lite hyggelig område. Området var preget av åpenlys omsetning og bruk av narkotika. Mange følte seg utrygge. Dette påvirket innbyggerens bruk av området. Også de narkomane ble utsatt for vold og annen kriminalitet. Ca 150 000 mennesker er innom Oslo Sentralstasjon daglig. Noe måtte gjøres i området," skriver visepolitimester og ordenssjef Roger Andresen.

Debatten går! Treffer dette i forhold til den virkelighet du kjenner?

Les Arnlov P. Mathisen opprinnelige innlegg 29. mars
Og en god replikk til dette kan være Arild Knutsens rapport


Fjerner kriminaliteten


Av Roger Andresen, visepolitimester og ordenssjef, Oslo Politidistrikt

Anlov P. Mathisen, ansvarlig redaktør i =Oslo, kaller i en kronikk 29. mars, politiets innsats for en «langvarig og aggressiv aksjon mot de narkomane rundt Oslo S.»

Videre sier han at politiets innsats er en «hån» mot befolkningen og demokratiet. Det er grunnlag for å minne om hva som er politiets hensikt med det arbeidet vi gjør i de åpne rusmiljøene. I flere år ble områdene rundt Jernbanetorget og nedre deler av Karl Johan oppfattet av både befolkningen og tilreisende som et lite hyggelig område. Området var preget av åpenlys omsetning og bruk av narkotika. Mange følte seg utrygge. Dette påvirket innbyggerens bruk av området. Også de narkomane ble utsatt for vold og annen kriminalitet. Ca 150 000 mennesker er innom Oslo Sentralstasjon daglig. Noe måtte gjøres i området.

Tryggere by

Politiet gikk derfor sammen med kommunen om en langsiktig innsats som er todelt:

Skape et hyggeligere og tryggere byrom til glede for alle ved å slå ned på den kriminalitet som skjer gjennom blant annet åpenlys omsetning og bruk av narkotika.

Etablere god helsemessig oppfølging av de narkomane.

Politiets nye tilnærming startet 27. juni 2011. Kommunen er også i gang med tiltak. Sammen er vi godt i gang med et samarbeid og tilnærming som skal vare i mange år fremover. Erfaringer fra andre storbyer i Europa viser at det tar lang tid, med godt helsetilbud og synlig politi, før man får løst opp de åpne rusmiljøene.

Politiet og Oslo kommune har møter hver 14. dag med blant andre Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Fransiskushjelpen og Mariastiftelsen for å bedre kommunikasjonen, og for å unngå misforståelser i det arbeidet vi sammen skal gjøre i området. Nylig ble også =Oslo er invitert til disse møtene.

Bortviser selgere

Det har aldri vært politiets mål å fjerne narkotikaproblemet eller de narkomane. Vi ønsker å bidra til at det oppleves tryggere og hyggeligere for alle å oppholde seg i byen.

Siden oppstarten har vi oppnådd synlige og åpenbare resultater. Bybildet er endret. Til det absolutt bedre mener vi. Det er meningsløst å hevde at å fjerne åpenlys kriminalitet er et "hån mot befolkningen og demokratiet". Det er verdt å nevne at bildet som ledsaget innlegget, beskriver en situasjon vi så å si aldri i det aktuelle området.

Politiets strategi er å forebygge straffbare handlinger ved at vi aktivt bruker bortvisningsmuligheten i politiloven. Det gjør vi med personer vi har konkrete opplysningen om selger narkotika, eller lignende. Dette er personer vi ellers kunne pågrepet. Vi bortviser ikke narkomane fordi de er narkomane. Hver eneste bortvisning kan dokumenteres med lovgrunnlag.

De uniformerte politifolkene i området gjør en viktig jobb i et utfordrende område. De jobber på en human måte, og de følger en policy som er bestemt av meg som ordenssjef. De får mange positive tilbakemeldinger fra publikum for dette arbeidet. I de fleste tilfeller er det også god tone mellom politiet og de narkomane. Jeg synes dette viser at politifolkene er meget kompetente til å arbeide i dette området. Det sier seg selv at de som utøver kriminalitet ikke synes noe om mye uniformert politi rundt seg, men de fleste andre er meget godt fornøyd med politiets nærvær.

Nedgang i kriminaliteten

Siden i fjor sommer har kriminaliteten innen narkotikaomsetning, tyveri, ran, vold, naskeri stupt i de perioder og områder hvor vi er til stede med synlig og tilgjengelig politi. Vår tilnærming har derfor gitt gode resultater for kriminalitetsbekjempelsen i dette området.

Jeg skal innrømme at jeg ikke daglig patruljerer Oslos gater, men jeg prater med folk. De fleste av dem jeg snakker med, både vanlig publikum og narkomane, sier at dette området er langt mindre preget av åpenlys kriminalitet. Ikke minst er det viktig at området føles tryggere enn før. Den økte trygghetsfølelsen er neppe tilfeldig.

(også trykket i VG)

Følg Ivar Johansen på Twitter
tilsendt nyhetsbrev