Rus

De åpne russcenene i Oslo sentrum - sett fra brukernes perspektiv

De åpne russcenene i Oslo sentrum - sett fra brukernes perspektivVelferdsetaten har lagt fram rapporten "De åpne russcenene i Oslo sentrum - sett fra brukernes perspektiv", resultatet av en undersøkelse hvor 329 personer tilknyttet det åpne rusmiljøet  har svart.

Da Aftenposten Aften forleden presenterte resultatet oppsummerte de konklusjonene slik: "Plata-aksjonen skulle fjerne det åpne rusmiljøet og gjøre veien til avrusning, behandling og bolig kortere. Men "gatas folk" merker liten forskjell".

- Bedre, nei det er blitt mye verre, sier Morten til Aften.

Men her er rapporten. Les selv, og legg gjerne inn dine kommentarer og erfaringer i kommentarfeltet under.

Les hele rapporten fra brukerundersøkelsen (pdf)


Rapportens sammendrag

På bakgrunn av stor bekymring for åpenlys bruk og omsetning av illegale rusmidler i Oslo sentrum, har man styrket arbeidet for å søke å redusere de negative konsekvensene. Som en del av dette arbeidet besluttet man å gjennomføre en brukerundersøkelse blant rusmiddelmisbrukerne som oppsøker dette miljøet. Hensikten har vært å få økt kunnskap om det åpne rusmiljøet – sett fra brukernes ståsted. Hvordan opplever de tyngste rusmisbrukerne som oppholder seg i sentrum av Oslo det åpne rusmiljøet? Hvordan opplever de bistanden de får fra hjelpeinstanser og hvordan er relasjonen til politi, vektere og folk flest?

Undersøkelsen ble gjennomført ved at 15 tjenestesteder delte ut og samlet inn spørreskjema, og 329 respondenter besvarte undersøkelsen.

Det er langt flere menn enn kvinner som har besvart undersøkelsen, og majoriteten av de som besvarte var i alderen 25-55 år. Om lag 80 prosent oppgir at de er folkeregistrert i Oslo. 45 prosent av respondentene har bodd i egen bolig den siste uken, mens 9 prosent – dvs. 29 personer har vært uteboende. Om lag like mange har bodd hos venner/familie, mens de resterende har bodd på lavterskel- eller behandlingsinstitusjon.

60 prosent av respondentene oppsøkte det åpne rusmiljøet i sentrum nesten daglig eller oftere, og den aller viktigste årsaken de oppgir for å oppsøke miljøet er kjøp og salg av illegale rusmidler. Respondentene opplever rusmiljøet i Oslo sentrum som på den ene siden preget av samhold og vennskap, mens andre mener det er preget av utrygghet, vold, stjeling og bøffing.

Ganske mange oppgir at "ingenting" er bra med miljøet, eller at "alt" er negativt. Mange uttrykker at den enkelte og miljøet som helhet har et ansvar for å redusere de negative konsekvensene av de åpne russcenene.

Nesten alle hadde hatt kontakt med hjelpeinstanser i sentrum og/eller hjemkommune/bydel de siste fjorten dagene, de fleste har hatt kontakt med 2-4 ulike instanser de siste fjorten dagene. Det er imidlertid flere som opplever å få hjelp av tiltakene i sentrum, enn av tiltakene i hjemkommune/bydel. Når det gjelder hva som er viktig for respondentene i det de har kontakt med tiltakene i sentrum, er det å bli møtt med respekt, bli lyttet til samt helsehjelp det som blir vurdert som viktigst.

Når det gjelder opplevelse av endringer i tjenestetilbudet siste tid, beskriver noen positive endringer i form av at de enten som enkeltperson eller miljø som helhet har fått et bedre tilbud, mens om lag halvparten beskriver endringer av negativ karakter for dem som enkeltindivider eller for miljøet som helhet. Politiets bortvisninger ble av noen beskrevet, men det er verdt å merke seg at det er et fåtall av respondentene som oppgir at de opplever politiet som en negativ faktor – og det er også en del som beskriver politiet som en positiv faktor.

Kun 11 respondenter mener det ikke er enkel tilgang til brukerutstyr. Selv om de aller fleste oppgir enkel tilgang, påpekes det av enkelte at utstyret som blir delt ut er noe mangelfullt/dårlig. Forsvarlig retur er imidlertid ikke så enkelt, men brorparten av respondentene mener de selv også har et ansvar for å rydde opp etter seg.

Følg Ivar Johansen på Twitter
tilsendt temavise nyhetsbrev

Kommentarer   

#1 Arild Knutsen 21-04-2012 15:17
Aften:
Slakter Plataunderøkels e: fhn.no/Filer/Slakter Plataunders
#2 Olaf Fjærestad 01-07-2012 14:07
Det er egentlig så enkelt; se på kostnader kontra resultat. Bland i et dårlig syn på svake grupper, så er kommentarer egentlig overflødig. Takk for at du (igjen) følger saken.God søndag. Mvh. Olaf

You have no rights to post comments