Rus

Byråd Hauglie: Et godt sted å være?

Byråd Hauglie: Et godt sted å være?Anlov Mathisen er en mann det står respekt av.

Både gjennom =Oslo og sine holdninger til rusmiddelmisbrukere gir han viktige bidrag så rusavhengige kan få et bedre liv. I sin kronikk i VG 29. mars gir han likevel et bilde av innsatsen mot de åpne rusmiljøene i Oslo sentrum som vi ikke gjenkjenner, skriver byråd Anniken Hauglie.

Brukerne melder om positive sider ved miljøet, men de forteller også om det negative. Det preges av ran, vold og trusler, og noen brukere er faktisk redde for å være her. Forskere konkluderer med at slike miljøer hovedsakelig er negative, både for brukerne av illegale rusmidler, for vanlige folk og for samfunnet generelt. Innsatsen for å redusere eller fjerne disse miljøene er en felles satsing fra mange aktører som, basert på erfaringer fra andre land, er beregnet å vare i flere år. Den kombinerer kontrolltiltak mot lovbrudd fra politiets side og tilbud om hjelp til en bedre tilværelse fra kommunen og helsevesenet. Det er mange lett tilgjengelige tilbud i kommunal regi, som helsetjenester, brukerutstyr, mat og sosiale tjenester. Tiltakene kan alltid bli bedre, men det bør ikke underslås at de er der. Det er ikke av prestisjegrunner Oslo kommune fortsetter denne innsatsen, men av overbevisning om at det er mulig å hjelpe folk til et bedre liv gjennom et variert spekter av hjelpetiltak, skriver byråden.

Les mer under.



Et godt sted å være?

Anniken Hauglie, byråd for Helse og sosiale tjenester

Anlov Mathisen er en mann det står respekt av. Både gjennom =Oslo og sine holdninger til rusmiddelmisbrukere gir han viktige bidrag så rusavhengige kan få et bedre liv. I sin kronikk i VG 29. mars gir han likevel et bilde av innsatsen mot de åpne rusmiljøene i Oslo sentrum som vi ikke gjenkjenner.

Redde

Brukerne melder om positive sider ved miljøet, men de forteller også om det negative. Det preges av ran, vold og trusler, og noen brukere er faktisk redde for å være her. Forskere konkluderer med at slike miljøer hovedsakelig er negative, både for brukerne av illegale rusmidler, for vanlige folk og for samfunnet generelt. Innsatsen for å redusere eller fjerne disse miljøene er en felles satsing fra mange aktører som, basert på erfaringer fra andre land, er beregnet å vare i flere år. Den kombinerer kontrolltiltak mot lovbrudd fra politiets side og tilbud om hjelp til en bedre tilværelse fra kommunen og helsevesenet. Det er mange lett tilgjengelige tilbud i kommunal regi, som helsetjenester, brukerutstyr, mat og sosiale tjenester. Tiltakene kan alltid bli bedre, men det bør ikke underslås at de er der. Det er ikke av prestisjegrunner Oslo kommune fortsetter denne innsatsen, men av overbevisning om at det er mulig å hjelpe folk til et bedre liv gjennom et variert spekter av hjelpetiltak.

Den 29. mars åpnet Oslo kommune Prindsen Mottakssenter i Storgata 36C. Her blir det mulighet for akuttovernatting, oppfølging og koordinering, rent brukerutstyr, sprøyterom og akutt tjeneste. Dette skjer i nært samarbeid med Legevakten, Rusakuttmottaket og spesialisthelsetjenesten. Mange av tjenestene har lenge vært tilgjengelige, men samlokalisering gjør det mer oversiktlig for brukergruppen og det øvrige hjelpeapparatet. Dette er viktig fordi alle tilbud ikke gis av kommunen. Det må være godt og nært samarbeid med spesialisthelsetjenesten som gir avrusning og behandling.

Styrker arbeidet

Rett over påske samler vi ruskonsulentene og bydelens ledelse for å diskutere hvordan bydelens arbeid med denne gruppen kan styrkes og ivaretas bedre. I løpet av våren skal jeg møte justisministeren og helseministeren for å diskutere dette temaet. Det gir meg forventninger og håp om økt samarbeid mellom stat og kommune. Skal vi lykkes, må vi alle trekke i samme retning. Uteseksjonen er til stede i gatene der brukerne er. Det er særlig viktig for de yngste og for å hindre nyrekruttering til det åpne rusmiljøet. De fleste aktørene som arbeider i området, som 24SJU, =Oslo, Politiet og Uteseksjonen, har rapportert om flere unge den siste tiden. Dette skjer hvert år når våren kommer og det blir varmere i været. Jeg har ved flere anledninger tatt opp med andre kommuner at for mange av ungdommene deres drar til Oslo og oppsøker det tunge rusmiljøet. Oslo er avhengig av hjemkommunene for å hjelpe. Nå ønsker Trondheim et samarbeid. Det er positivt De åpne rusmiljøene er ikke noe godt sted å være. Vi skal klare å redusere dem, og ønsker alle gode krefter velkommen til å gjøre en innsats for byen og brukerne.

(VG 31. mars 2012)

You have no rights to post comments