Rus

Narkomane: Kommunen deler ut rene sprøyter, politiet beslaglegger dem

Narkomane: Kommunen deler ut rene sprøyter, politiet beslaglegger dem"En narkoman er på vei til Sprøyterommet. 25 meter unna - ved Gunerius - blir han stoppet av politiet og fratatt brukerdosen sin og utstyr som kan relateres til narkotika (sprøyter, askorbinsyre, kokekar ol.). Han får en bot og er syk.

Han forlater stedet. Haster rundt for å skaffe penger til en ny dose før han blir for dårlig. Han rekker ikke å selge nok =OSLO blader og veien er kort til butikkene. Han stjeler og selger, kjøper ny dose og haster til et sted å gjemme seg for å ikke bli tatt. Han har dårlig med brukerutstyr og dårlig tid. Han låner en brukt sprøyte, deler et kokekar og trekker opp vann fra en sølepytt."

Det er Nina Helen Sølling som forteller historien, som skjedde like etter påske. Og hun understreker: "Dette er dessverre ikke første gangen. Har hørt om det flere ganger. Politiet påstår at de IKKE tar brukerdoser fra brukerne på vei til sprøyterommet, men det er bare tull. For et år siden stod jeg sammen med en narkoman som ble ransaket på Oslo S. De tok alt av utstyr, selv om han ikke hadde noe stoff på seg. Jeg stod der med vesker full av utstyr som jeg deler ut. Det tok de ikke."

Oslo kommune deler daglig ut rundt 7.000 rene sprøyter til narkomane som et særs viktig tiltak for å  forebygge HIV, hepatitt og andre smittsomme sykdommer. Andre hjelpermiljøer deler ut askorbinsyre, kokekar og annet brukerutstyr. Alt særs viktige skadereduserende tiltak som redder liv.

Det blir meningsløst at Oslo kommune og hjelpeorganisasjoner deler ut skadereduserende utstyr i sentrum, mens politiet står på nærmeste gatehjørne for å inndra det samme utstyret.

Jeg sender fram spørsmål Byrådet skal besvare overfor bystyret: Vil Byrådet ta initiativ overfor politiet til at denne praksis opphører?

Kommentarer   

#1 Trond Corneliussen 29-05-2012 10:24
Det er rett og slett latterlig. Stygt gjort mot et sykt menneske. Jammen ikke rart det er mye kriminalitet i byen.
#2 Arild Knutsen 29-05-2012 10:37
Jeg vil gjerne legge til at Nina Helen er styremedlem i Foreningen for human narkotikapoliti kk ;-)Og dette kan jeg bekrefte at forekommer, hyppig. Politiet har i det seneste latt noen gå videre med brukerdoser, men de pågriper for brukerdoser også og de gir vanvittig høye bøter. Man vet aldri om man vil få gå videre eller ei.

For brukerne oppleves det som inkonsekvent at noen med brukerdoser får gå videre imens andre som ikke er i besittelse blir bortvist fordi "du er en av dem". I neste runde blir de med brukerdoser arrestert og de uten å være i besittelse får bli der de er.

Flere brukere har fortalt at politiet har beslaglagt brukerutstyr som de får av oss, men at de fikk beholde det man får fra kommunen.

Brukerutstyret som Velferdsetaten deler ut på hybelhus og ved den såkalte sprøyteluka er bra for hiv-forebygging , men holder på lang nær til å forebygge hep c. Da trenger man også det vi (Og Fransiskushjelp ens Sykepleie på hjul) deler ut, som kokekar, filter og sterilt salt vann. I tillegg til aksorbinsyre som forebygger skade.

Takk for at du belyser dette.
#3 Angelique Tangen 29-05-2012 11:38
Offentlig koordinering...
#4 Andrès Lekanger 29-05-2012 12:47
flott initiativ!
ta opp at sprøyterommet kun er for heroinister (og ikke til for x injiserende speedbrukere o.l)
#5 Mary Iversen Spjøtvold 29-05-2012 15:44
Det er så forferdelig,det te er jo syke mennesker som trenger sin "medisin "for å overleve .Og gi bøter syns jeg er fullstendig latterlig .Dette bygger jo også opp til mere kriminalitet .Nå må det våknes snart.Stakkars mennesker,sier jeg bare .
#6 TerryFinn 29-05-2012 18:38
Neste forebyggende steg burde være dekriminaliseri ng (altså at det ikke lenger er ulovlig). Så kan folk som vil ødelegge livene sine gjøre det, uten at politiet, staten, arbeidsgivere og alt annet gjøre det verre. Narkomane vil dope seg, kjenner flere narkomane som er godt fungerende i arbeid og tjener fett.
#7 frank-otto tregde 30-05-2012 10:59
jeg så en dokumentar her om dagen i noen stater i usa er det steder som di narkomane kan sette sine skudd der er det sykepleiere tilstede det fungerer vedigt bra.
#8 Ståle Nygård 30-05-2012 15:56
De fleste ønsker at politiet ikke skal jage, bøtelegge og arrestere tiggere. Derfor kjemper man for at tigging skal være lovlig.
De fleste ønsker at politiet ikke skal jage, bøtelegge og arrestere rusavhengige. Derfor kjemper man for..?
Når politikere sier de er mot jaging, men for kriminalisering , og skylder på politi og byråd så har vi 40 års erfaring med slik uredelighet, en uredelighet som holder folk for narr og opprettholder jagingen.
#9 Ståle Nygård 30-05-2012 18:07
Man kjemper ikke mot at politiet skal stoppe å jage rusavhengige og ta fra det brukerne er avhengig av ved å be et Byråd styrt av nulltoleransepa rtiet Høyre, som også er mot sprøyterom, om å be politiet slutte å jage det Byrådet har nulltoleranse for og det Stortinget har bestemt skal være kriminelt.
Det finnes bare en måte å få slutt på politiets jaging av rusavhengige i gatene: lovliggjør bruk!
Det er det du må kjempe for, Ivar, og ikke holde oss alle for narr ved å late som det er formålstjenelig å stille et spørsmål til et nulltoleranseby råd.
#10 Anita 30-05-2012 20:10
Nåja, Ståle, jeg tror nok det er rimelig å forvente - og kreve- anstendighet også av byråd som står for nulltoleranse. De må også være opptatt av rusmisbrukernes helse og å redde liv.
#11 Anita Nyholt 30-05-2012 20:52
Svar til Anita (uten etternavn):
Nei, man kan ikke vente at et parti som fronter fortsatt forbud og nulltoleranse, skal endre mening bare fordi man stiller spørsmål om det de har vedtatt fungerer etter hensikten. De vet etter så mange år at det ikke gjør det, men de fortsetter fordi nulltoleranse og signaleffekten er hellig.

‎"Politikken er ikke rasjonell, men griper fatt i det opinionen bryr seg om. En veldig viktig målsetning for politikere er å ikke få skylden for noe. Større endringer kan få konsekvenser man ikke kan spå på forhånd. Det kan nok forklare at narkotikapoliti kken framstår som uforandelig".

Svanaug Fjær la fram sitt prosjekt på avslutningskonf eransen for Forskningsrådet s program Helse og samfunn, i Oslo 9. desember 2005: forskning.no/.../1134052702.35

You have no rights to post comments