Rus

Narkomane: Kommunen deler ut rene sprøyter, politiet beslaglegger dem

Narkomane: Kommunen deler ut rene sprøyter, politiet beslaglegger dem"En narkoman er på vei til Sprøyterommet. 25 meter unna - ved Gunerius - blir han stoppet av politiet og fratatt brukerdosen sin og utstyr som kan relateres til narkotika (sprøyter, askorbinsyre, kokekar ol.). Han får en bot og er syk.

Han forlater stedet. Haster rundt for å skaffe penger til en ny dose før han blir for dårlig. Han rekker ikke å selge nok =OSLO blader og veien er kort til butikkene. Han stjeler og selger, kjøper ny dose og haster til et sted å gjemme seg for å ikke bli tatt. Han har dårlig med brukerutstyr og dårlig tid. Han låner en brukt sprøyte, deler et kokekar og trekker opp vann fra en sølepytt."

Det er Nina Helen Sølling som forteller historien, som skjedde like etter påske. Og hun understreker: "Dette er dessverre ikke første gangen. Har hørt om det flere ganger. Politiet påstår at de IKKE tar brukerdoser fra brukerne på vei til sprøyterommet, men det er bare tull. For et år siden stod jeg sammen med en narkoman som ble ransaket på Oslo S. De tok alt av utstyr, selv om han ikke hadde noe stoff på seg. Jeg stod der med vesker full av utstyr som jeg deler ut. Det tok de ikke."

Oslo kommune deler daglig ut rundt 7.000 rene sprøyter til narkomane som et særs viktig tiltak for å  forebygge HIV, hepatitt og andre smittsomme sykdommer. Andre hjelpermiljøer deler ut askorbinsyre, kokekar og annet brukerutstyr. Alt særs viktige skadereduserende tiltak som redder liv.

Det blir meningsløst at Oslo kommune og hjelpeorganisasjoner deler ut skadereduserende utstyr i sentrum, mens politiet står på nærmeste gatehjørne for å inndra det samme utstyret.

Jeg sender fram spørsmål Byrådet skal besvare overfor bystyret: Vil Byrådet ta initiativ overfor politiet til at denne praksis opphører?