Rus

Metadonbruker: Får ikke trappe ned

Metadonbruker: Får ikke trappe nedHeidi Hagen er matadonbruker, men ønsker å trappe ned. Her på bloggen skrev hun i vinter bl.a. dette:

"Jeg har nå gått på Metadon siden prøveprosjektet i 1995. Det er hele 16 år. Jeg har de 2 siste årene brukt mye tid på å forsøke å få en annen medisin, da livet mitt med metadon begynte å dale for 3-5 år siden. Siden det ikke er så altfor mye å velge mellom pr i dag, har jeg satt mitt valg på Dolcontin, da jeg ønsker en mildere medisin som jeg kjenner, og ikke minst vet at jeg fungerer bra på, og kan trappe ned på."

Men hun får det ikke til. Ingen lege vil hjelpe henne. Se hennes statusoppdatering nedenfor.


Hei,

Jeg vil bare holde dere oppdaterte på hva som skjer.

Foreløpig har jeg ikke fått hjelp i den formen jeg ønsker. Faktisk har jeg ikke fått hjelp overhodet når det gjelder den biten å bytte medisin. Det burde jo være en bra ting å ønske å bytte til noe mildere?
Jeg føler at jeg har kontaktet alle jeg bør kontakte, og føler rett og slett at jeg står på stedet hvil.

Det var en student som ville skrive oppgave om meg, men når jeg sa at jeg ikke ville filmes, var det ikke interessant lenger.

Jeg tenker at det jeg trenger er en ny fastlege som ikke er redd for å gjøre noe LAR ikke anbefaler, men hvor finner man han/hun?
Har forsøkt å bestille time hos flere leger, men kommer til resepsjonen, og får ikke bestilt time eller snakket med legen siden jeg ikke er registrert der.
Jeg vil ikke ha en lege som ikke vil ha meg, og omvendt.
Så der har fastlege ordningen gjort det vanskelig.

Jeg er ikke så naiv at jeg tror en lege som tørr å være uenig offentlig vil falle fra himmelen, men jeg velger å tro at jeg vil treffe han.
Før eller senere.
Helst før....

Tusen takk for all støtte!

Kommentarer   

#1 Kirsten Frigstad 17-08-2012 10:10
Substitol er et legemiddel som er godkjent som LAR-medisin i flere land (er "det samme" som dolcontin. Har faktisk jobbet for å få dette godkjent/innreg istrert her i landet, men ikke lyktes så langt. Prøv å etterspør substitol i LAR-systemet, Heidi. Lykke til!
#2 Jonas 17-08-2012 10:35
Jeg er ikke lege men så vidt jeg skjønner regnes morfin (dolcontin) for å ha større rus- og videresalgspote nsiale enn metadon, og brukes derfor ikke som/i stedet for LAR-medikament. Derimot regnes LAR-medikamente ne Subutex eller Suboxone som mildere, og det pleier LAR å gå med på å bytte til uten innsigelser.

Om du har full nedtrapping som målsetting er det jo spennende, men siden kunnskapen er liten om hva som skal til for å lykkes med det, vil ikke LAR anbefale det. Bakgrunnen for det er at statistikken fra LAR viser at dødsrisiko er omtrent like stor etter LAR, som før LAR.
#3 Vidar Hårvik 17-08-2012 10:52
Det vi har i Norge og som inneholder det samme virkestoffet som Substitol er Oramorph. les mer her: felleskatalogen.no/.../...
#4 carl Eliassen 17-08-2012 12:14
det som er forskjell på substitol og oramorh er jo at substitol kan man få som depotmedisin noe som må være en fordel når man er LAR-pasient( slik at man slipper å gå på apoteket 3-4 ganger pr.dag. Så vidt jeg forsto på kommentaren i felleskatalogen er ikke Oramorh depotmedisin. Forøvrig anbefaler helsedirektorat et substitol til LAR-pasienter som av forskjellige grunner ikke kan bruke hverken metadon eller subutexsubuxone , men problemet er jo at LAR-legene ikke ønsker å åpne for dette
#5 Dagfinn Haarr 17-08-2012 12:43
1. Substitol er langsomtvirkend e morfinpreparat som er nesten enerådende innen LAR i Østerrike. Det tilsvarer Dolcontin i innholdstoff,me n kan gis en gang i døgnet
2. Allerede i fjor høst gitt det ut bud fra Helsedirektorat et om at det er fullt ut lovlig å bruke Substitol innenfor LAR. Dette lar seg lett skaffe, fordi det er registrert i EØS-området.
3. Det er etter min oppfatning og erfaring (1500 LAR-år) en liten gruppe "gamle" brukere som får økende bivirkninger av metadon. Hittil har det mest vellykkede vært å trappe ned til svært lave doser, da fungerer de fleste bedre, fordi gleden over et mer livlig indre liv langt overstiger de økende abstinensene man får.
4. I Vest- Agder skal jeg nå avlutte min fastlegepraksis og jeg forsøker å få LAR Vest-Agder til å ta i bruk Substitol på noen av mine "gamlinger", hvorav noen har vært på Dolcontin i noen år.
#6 Heidi Hagen 17-08-2012 13:15
Tusen takk fra alle svar. Det er flott å oppleve at dette er en sak som interesserer.
Jeg er en av de gamlingene du snakker om Dagfinn, ingen av de legene jeg har hatt i LAR (jeg er en av de "glemte") har ønsket å handle imot LAR's anbefalninger. Jeg har et liv som er ganske så A4, og øsnker ikke annet enn å få et bedre liv, da Metadon ikke gjør så mye bra for meg lenger. Det er ikke lett, når man føler at man blir utslitt psykisk av argumenter som er lite nytenkende, og både fysisk og psykisk utslitt av å slåss mot et system som har bestemt seg på forhånd, om som man kan kalle en statsmakt.
De som ønsker å hjelpe, har dessverre ikke hatt reseptblokk, eller ønsker ikke å gjøre noe LAR ikke anbefaler.

Jeg holder på å skrive et svar på en PM jeg fikk, og jeg åpner med at til tross for at LAR er LAR og har gjort ditt og datt, så må man ikke glemme at de har reddet mange liv.

Jeg ser virkelig frem til flere kommentarer, og takker alle så langt.

En fin dag til alle ønskes!
#7 Wenche 17-08-2012 15:31
Jeg er også en av de gamle men jeg er der du ønsker å komme deg til Heidi.. Jeg gikk av helt uten lege for å vise at jeg ikke årket mere av Lar , Metadon, Subotex, Jeg skrev til helseministeren og ringte rundt om hva skjer med meg nå??? Jeg fikk til slutt den støtten jeg trengte men det var en tøff jobb og er forsatt noe jeg daglig må vise at er en bedre hverdag enn jeg hadde. Det jeg vil si er at Lar jobbet mot meg og derfor kuttet jeg all kontakt med dem , som du sier de reddet mitt liv også på en måte ved at jeg fikk avstand fra Heroin og div. andre ting , men Metadonen gjorde så mye skader på kroppen min innvendig og derfor kan jeg leve i dag med smerter men med selvtillit om at jeg klarer meg veldig bra og ser framover .... Jeg ønsker deg all lykke og håper du finner en som er villig til å sette hjulene i gang og gi deg en sjanse i livet ditt også!!!!
#8 Vibeke 26-08-2012 15:26
Jeg skjønner så godt hva du mener, men jeg vil ikke skrive så mye her av hensyn til ... barna mine. Men om du vii kan jeg kontakte deg på FB, så skriver du tilbake om du vil.
MÅ iallefall få si at det er grusomt å oppleve at LAR/Lege faktisk ikke vil at man vil kutte ut og trappes ned, det mener jeg altså. For om du ikke får lov å trappe ned, eller de ikke hørerpå det øret, ja så vet jeg akkurat hva du mener ... dessverre .... Stå på, dette skal du få til, kjære deg
#9 Vibeke 26-08-2012 15:26
Jeg skjønner så godt hva du mener, men jeg vil ikke skrive så mye her av hensyn til ... barna mine. Men om du vii kan jeg kontakte deg på FB, så skriver du tilbake om du vil.
MÅ iallefall få si at det er grusomt å oppleve at LAR/Lege faktisk ikke vil at man vil kutte ut og trappes ned, det mener jeg altså. For om du ikke får lov å trappe ned, eller de ikke hørerpå det øret, ja så vet jeg akkurat hva du mener ... dessverre .... Stå på, dette skal du få til, kjære deg
+1 #10 VARG 27-08-2012 17:48
Lar i Bergen er helt på tryne,jeg har hvert i lar i 12år.Med tre år avbrekk,gikk av fri villig begrunnet jeg hadde sånt sidde bruk at metadonen ødla rusen,men di skulle selfølgelig ha æren for og tat meg vekk.noe som ikke var til felddig.jeg måtte vente i 3år før jeg fikk begynne hjend galskap,jeg har heldig vis ingen ting med lar lenger og hjøre,og jeg veldig lyst til og begynne på substitol.Noe som meg og legen har snakket om en stund,er det mange som får substitol her i Norge ,er det noen som kan gi meg noen råd.hvor får gå på metadon som etter oss opp når vi kan gå på noe som er mye millere mot kroppen.det sprøøste eg har opplevd det var at jeg hadde 4 møter på 12 år og alt låvde når dette kom.DET ER EN SKAM.ALLE I LAR SKULLE HAT EN UNDERSKIFT KAMPANJE MOT DEM,KOR ER ALT DI LÅVDE OSS.LA OSS STEVNE DEM TIL RETT SAKK KOM I HJEND FOLKENS.VARG.BE RGEN.
#11 Liv Kjensberg 28-10-2012 14:07
Kjære deg. Jeg trodde vi var kommet lenger. Jeg husker godt i 2000, kampen jeg kjempet sammen med den første jenta i Oslo som ville trappe ned og ikke fikk lov.
Et råd til deg, ta kontakt med Evangeliesenter et 21 00 49 00 De har eget senter for de som ønsker å trappe ned /slutte. Lykke til
#12 m 23-12-2012 07:15
hei, jeg har spurt om nedtrapping.. det vil de ikke anbefale, altså jeg vil ikke bli støttet av lege og systemet.. Metadonen gjør meg mer og mer avsosial og jeg har begynt å gi opp tanken på noe annet enn ett liv som slave.. men jeg gir meg ikke, jeg prøver å fokusere på å bygge opp integritet gjennom utdanning og økonomi, venner og da kan de ikke lenger forsvare å gi deg en medisin som blir mer og mer ett mareritt og måtte ta.. håper også at det kommer ett alternativ for alle som er stuck i methadonia..
#13 Roald 14-02-2013 20:00
Det virker som dem vil ha livet av oss. Holder på å trape ned på metadon til suboteks. fra 100 mg til 30 på 7 dager.
Så på Subotex ?. Dette var jo nøt til å mislykes,( Har dem ikke lært)?????????? ?????
#14 Renathe 25-05-2013 07:21
Dette med Substitol i stedenfor metadon er veldig interessant for min del. alt jeg vil her i livet, er¨å slutte på det marerittet av en medisin:METADON og kunne gå over til noe annet uten å ligge å riste i abstinenser, men mest av alt for å få en beddre livskvalitet da jeg bare eksisterer på Metdadon. Har prøvd lenge å håper bare at jeg snart kan se en åpning for bytte av Lar-MEDIKAMENT. .. Lurer på hvorfor jeg først nå har fått høre om substitol, og hvorfor det ikke er lettere å skifte?? Jeg tilhører Bergen...... Er det noen som har prøvd det ( subsitol) eller bruker eller andre som kan si littom erfaring, virkning/- og ift. metadon??...
#15 Therese1986 23-06-2018 15:11
Jeg og kjæresten min sliter med ekle metadon-bivirkn inger. Både meg og han er veldig kvalm, nesten hver dag av metadonen. Jeg kaster ofte opp av dette. Medisinen går heller ikke rundt i det hele tatt. Har ikke noe særlig med sidemisbruk, som tilsier at noe skal være uforsvarlig å skrive ut. Jeg har hørt om en som fikk Substitol i et prøveprosjekt og fungerte bra, men at det var for dyrt for at pasientene skulle få det, så det opphørte. Jeg syntes de burde få inn flere medikameneter i LAR. Vi som sliter med matadon-bivirkn inger blir liksom lett avist. Uten om noe få da. Noen har hjerteproblemer eller annen sykdom, men så finnes det noen som har fått bytte som ikke har det. Det er jo bra, men det burde være slik for alle i LAR, ikke bare noen få.

You have no rights to post comments